EO

Circulaire fabriek voor asbesthoudend staal

10 april 2019 om 08:24 uur

Purified Metal Company (PMC) liet afgelopen week in Delfzijl de eerste heipaal voor haar nieuwe staalfabriek in de grond slaan. De fabriek, waar asbesthoudend staal wordt gerecycled, moet in juli 2020 operationeel zijn.


De fabriek wordt geëngineerd door Küttner, Royal Haskoning en Visser Smit Bouw. Nog voordat de bouw begon was de fabriek al genomineerd voor een Europese prijs.

 

Initiatiefnemers Jan Henk Wijma, Nathalie van de Poel en Bert Bult hebben ieder een achtergrond in de staalindustrie. Toen zij opmerkten dat gecontamineerd trein schroot niet voldoende kon worden gereinigd ontstond het idee om het asbest te vernietigen en het staal te recyclen door dit te smelten in een staalbad van 1550 graden. Asbest zou zich hierbij omzetten in componenten die al aanwezig zijn in het staalbad, namelijk siliciumoxide, magnesiumoxide en water.


PMC geeft aan dat er verschillende technologieën aan elkaar gekoppeld zijn voor het gepatenteerde proces, zoals sub-atmosferische onderdruk, staal schroot schaar, inductieovens en een gietmachine. De Universiteit Aachen heeft het proces technologisch getest en in het laboratorium bewezen.

 

Purified Metal Blocks

Staal wordt geproduceerd op basis van door metallurgen gemaakte chemische analyses. Hierdoor ontstond bij PMC het idee om het gecontamineerde staalschroot niet meteen om te zetten in staal maar er een premium grondstof van te maken. Dit eindproduct hebben zij Purified Metal Blocks genoemd. Iedere kilo geproduceerde PMB bespaart 1 kilogram CO2, doordat er voorkomen wordt dat staal geproduceerd wordt door erts.Het proces kost wel veel elektriciteit: de inductie-oven gebruikt circa 20 megawatt per jaar.  

 

Gerelateerd nieuws

Met de vuilniswagen naar kantoor

Met de vuilniswagen naar kantoor

Scania heeft een elektrisch zelfrijdend conceptvoertuig voor de stad ontworpen dat ’s ochtends en ’s avonds forenzen heen en weer kan brengen, overdag goederen distribueert en ’s nachts afval ophaalt.

Het eerste bemande waterstofvliegtuig ter wereld komt uit Delft

Het eerste bemande waterstofvliegtuig ter wereld komt uit Delft

AeroDelft, een studententeam van de TU Delft, is bezig met het ontwikkelen van het eerste bemande vliegtuig ter wereld dat aangedreven wordt door vloeibaar waterstof. Op woensdag 24 april heeft het team het ontwerp…

Droge coating maakt batterijen milieuvriendelijker en goedkoper

Droge coating maakt batterijen milieuvriendelijker en goedkoper

Onderzoekers van het Fraunhofer Instituut voor Materiaal- en Beamtechnologie IWS in Dresden hebben een manier gevonden om de elektrodes van batterijen te coaten met een droge film, in plaats van met vloeibare…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Groot bereik - wereldwijde toepassing - veilige gegevensoverdracht

Schmersal lanceert nieuw veiligheidslichtscherm met Bluetooth-interface Voor het eerst lanceert de Schmersal-groep een...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 juni 2019, Den Bosch

Power Electronics 2019

Het doel van dit seminar is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te tonen op het gebied...

19 juni 2019, Vianen

Instrumentatie & Analyse event

Het Instrumentatie & Analyse event gaat over de nieuwste ontwikkelingen en uitdagende...

Meer agendapunten »