EO

Kas zonder gas

10 april 2019 om 13:13 uur

In de kas worden 4 gewassen verbouwd, die elk hun eigen teeltsysteem hebben. In feite zijn er dus vier verschillende kassen gebouwd, die samen All Electric vormen. Elk van die vier beslaat 350 vierkante meter.

Tuinbouw onder glas verbruikt veel fossiele energie. Met de spiksplinternieuwe kas All Electric in Bleiswijk wil de Wageningse universiteit (WUR) laten zien dat het ook anders kan.


Volgens businessunitmanager Sjaak Bakker is de All Electric state of the art wat betreft duurzaamheid. De demonstratiekas, die zo'n 2,3 miljoen euro heeft gekost, geeft de sector een kijkje in de nabije toekomst.


In de All Electric wordt geëxperimenteerd met aardbei, gerbera, fresia en potanthurium. Dit zijn gewassen die normaal gesproken 10 tot 25 kuub gas per vierkante meter per jaar vragen: het zogeheten middensegment. Bakker: "Er is al veel onderzoek gedaan naar gewassen als tomaat, paprika, rozen en chrysanten, die veel warmte vragen, zo'n 30 tot 50 kuub gas per vierkante meter per jaar."

 

Gesloten systeem

De All Electric is volledig gesloten. Op het gebied van water en nutriënten is het een 100% recirculerend systeem. Het niet door de planten gebruikte water wordt opgevangen, gezuiverd, aangevuld met schoon water en voeding en hergebruikt. Het licht komt van hoogefficiënte ledlampen. Het natuurlijke licht valt binnen door speciaal glas dat zorgt voor een diffuse lichtverdeling in de kas. Dubbele en onafhankelijk van elkaar regelbare schermen zorgen voor de juiste lichtomstandigheden.

 

Warmtepomp

Die schermen zorgen er ook voor dat de warmte zo veel mogelijk binnenblijft. Dat is gunstig, maar een gesloten systeem houdt ook het vocht binnen en oplopende luchtvochtigheid is een probleem. Traditioneel worden dan de luchtramen open gezet om te ventileren, maar dan raak je ook de warmte kwijt. Dit wordt in de nieuwe kas opgelost met een ontvochtiger annex warmtepomp, die de warmte terugwint en het vocht afvoert. "Dat kost weliswaar stroom, maar is energetisch toch gunstiger dan het raam open zetten." Aan die warmtepomp ontleent All Electric zijn naam.


Maar de kas is dus niet volledig klimaatneutraal? "Het is maar net hoe je dat definieert", nuanceert Bakker. "We wekken de stroom niet zelf op, maar gebruiken elektriciteit van het net. De nadruk in dit project ligt op het minimaliseren van het energiegebruik en het terugdringen van de CO2-emissie. Het systeem is volledig elektrisch aangedreven."

 

Legertje roofinsecten

De kas zit bovendien vol meetapparatuur. Alle stromen aan water, elektriciteit en nutriënten worden nauwkeurig in kaart gebracht. Tegelijkertijd worden zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Een zogeheten standing army van biologische bestrijders moet de plantjes beschermen. Dit legertje roofinsecten is continu in de kas aanwezig, klaar om in te grijpen. De uitdaging is die predatoren in leven te houden als er geen plaaginsecten zijn. Bijvoorbeeld door ze bij te voeren of specifieke waardplanten toe te voegen waarop ze kunnen overleven.


Het project in Bleiswijk wordt begeleid door vier groepen telers - één voor elk gewas. Volgens Bakker is dat essentieel. "De ondernemers denken van begin af aan mee, zodat het resultaat dichtbij de bedrijfsvoering blijft. Mijn ervaring is dat je dan grenzen kunt verleggen. Je zult zien dat over een jaar of vijf onderdelen van deze kas toegepast worden in de sector."

 

Bron: Resource

 

Reacties (1)

Met de modekreet "het terugdringen van de CO2-emissie" in een branche waar CO2 juist verbruikt wordt om planten te laten groeien wordt het artikel er niet geloofwaardiger op. Ook het verschuiven van gasverbruik naar elektriciteit is een zwak punt. Het blijft het beste als de overheid gewoon stopt met oneigenlijke subsidiëring van de kassen en de voor gas en elektra normale belastingen gaat rekenen. Dan verplaatst deze branche vanzelf naar Zuid Frankrijk of Spanje waar de zon veel meer bijdraagt. De Polen en Bulgaren die nu hier werken willen vast ook wel in het zuiden werken. We moeten eens Europees gaan denken!
Jos Leidschendam, 16 april 2019 13:11
 

Gerelateerd nieuws

Grootste kraan ter wereld voor hefplatform Voltaire

Grootste kraan ter wereld voor hefplatform Voltaire

Huisman heeft een order ontvangen voor het design, de engineering, de bouw en levering van de hoofdkraan op het nieuwste wind- turbineinstallatieschip van Jan De Nul, de Voltaire. De kraan heeft de capaciteit om de…

Botsende zwarte gaten spotten met Heisenbergs onzekerheid

Botsende zwarte gaten spotten met Heisenbergs onzekerheid

Werner Heisenberg, een van de pioniers van de kwantumtheorie in de jaren ’20 van de vorige eeuw zou er vermoedelijk versteld van staan. Uitgerekend het legendarische onzekerheidsprincipe dat hij ooit formuleerde, wordt…

NLR 100  jaar: mijlpalen 1919 - 2019

NLR 100 jaar: Koninklijk en mijlpalen 1919 - 2019

Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum NLR bestaat 100 jaar en heeft daarom het Koninklijk predicaat gekregen van Koning Willem Alexander. Ook viert het centrum zijn jubileum met allerlei activiteiten. Onder meer is…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 april 2019, Vianen

Masterclass Machineveiligheid ( 4-dagen)

23,24,30 april en 1mei 2019

6 mei 2019, Leuven

Vezelversterkte kunststof composieten

In deze cursus krijg je handvatten voor het toepassen van kunststof composiet materialen in je eigen werk...

Meer agendapunten »