EO

TNO: 'Energie wordt goedkoper'

07 april 2019 om 13:33 uur

Doelgerichte innovatie en goede coördinatie kunnen de kosten van de energietransitie flink verminderen. Bovendien leidt door die kostendaling de energietransitie tot aanzienlijke baten voor de economie en voor de maatschappij. Dit staat in een paper van TNO.


De paper brengt de laatste inzichten en projecties samen op basis van marktverkenningen en technologievoorspellingen. Hieruit komt een optimistischer beeld naar voren dan vaak gedacht.

 

10% lagere kosten door innovatie zon en wind

TNO berekende de invloed van lagere kosten voor zonnepanelen en windparken op de totale investeringen die nodig zijn voor de energietransitie. In een integraal rekenmodel van de Nederlandse energiehuishouding werden voor 2050 twee situaties vergeleken. In de eerste situatie is uitgegaan van een gemiddelde prijsdaling van de investeringskosten voor windparken en zonnepanelen. Bij de andere was het uitgangspunt een sterkere prijsdaling door onder andere innovatie. Het resultaat is dat de totale investeringskosten voor de energietransitie meer dan 10% lager uit vallen wanneer door innovatie alleen al de investeringskosten van zonne- en windenergie lager worden.

 

100 miljard besparen door samenwerking Noordzeeregio

In de integrale kennis- en innovatieagenda (IKIA) van het Klimaatakkoord staan dertien innovatieprogramma's. Volgens de paper is het belangrijk dat er tussen deze programma's meer synergie komt, om onrendabele investeringen te voorkomen. ‘Samenwerking is ook internationaal van belang. Nederland kan door gezamenlijk op te trekken met de landen in de Noordzeeregio 100 miljard euro besparen bij de aanleg van offshore windparken, uitbreiding van elektriciteitsnetten, gebruik van gasnetten voor waterstof en CO2-opslag.'

 

Sneller rendabel

Nieuwe technologieën en toepassingen zijn de afgelopen jaren veel sneller rendabel geworden dan menigeen had voorzien. Offshore windenergie werd een paar jaar geleden nog als een kostenpost van een kleine tien miljard euro gezien, gedreven door subsidies. ‘Windenergie is nu rendabel'. De kosten van opwekking zonne-energie zijn gedaald en de opbrengsten gestegen. Op basis van eigen onderzoek en inzichten in de markt heeft TNO geen reden aan te nemen dat het eind van die trend in zicht is.

 

Baten

In het maatschappelijke en politieke debat over het klimaatbeleid ligt het accent vrijwel helemaal op de kosten van de energietransitie voor burgers en bedrijven. Die kunnen dankzij innovaties aanzienlijk omlaag. Er is nauwelijks aandacht voor de te verwachten baten. Door in de breedte te blijven investeren in innovatie ontstaan nieuwe bedrijvigheid, export, banen en verbetert de luchtkwaliteit.

 

 Energie-word-goedkoper_paper.
 

 

Reacties (1)

dat is dus niet waar. in duitsland waar ze veel verder zijn en al 500 miljard hebben uitgegeven. en waarschijnlijk nu nog behoorlijk wat miljarden meer want dit is al weer een getal van een aantal jaren geleden gaat de kwh jaar na jaar omhoog! en is nu al veel hoger dan in Nederland.
voor energie leverende bedrijven werkt het ook nog niet optimal de energie die geproduceert met windmolens moeten in tijden dat er niks tot weinig energie wordt afgenomen zelfs geld toegeven om te Mogen leveren.

Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 10-04-2019 15:37.
marko neelen, 9 april 2019 16:12
 

Gerelateerd nieuws

Droge coating maakt batterijen milieuvriendelijker en goedkoper

Droge coating maakt batterijen milieuvriendelijker en goedkoper

Onderzoekers van het Fraunhofer Instituut voor Materiaal- en Beamtechnologie IWS in Dresden hebben een manier gevonden om de elektrodes van batterijen te coaten met een droge film, in plaats van met vloeibare…

Nationaal onderzoek naar een veilig IoT

Nationaal onderzoek naar een veilig IoT

Met bijna 10 miljoen euro gaan universiteiten, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheid de veiligheid van het Internet-of-Things aanpakken. Technisch onderzoek wordt hierbij gecombineerd met juridische en…

Drone op waterstof

Drone op waterstof

DroneHub GAE heeft een drone gelanceerd op waterstof. Hiermee kan de vliegtijd tot zes keer vermenigvuldigd worden en kunnen de autonome vliegtuigen sneller opladen.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Groot bereik - wereldwijde toepassing - veilige gegevensoverdracht

Schmersal lanceert nieuw veiligheidslichtscherm met Bluetooth-interface Voor het eerst lanceert de Schmersal-groep een...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 juni 2019, Vianen

Instrumentatie & Analyse event

Het Instrumentatie & Analyse event gaat over de nieuwste ontwikkelingen en uitdagende...

19 juni 2019, Den Bosch

Power Electronics 2019

Het doel van dit seminar is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te tonen op het gebied...

Meer agendapunten »