EO

Inspectie gaat scherp controleren op kankerverwekkende stoffen in bedrijven

08 april 2019 om 08:28 uur

Volgens de Inspectie SZW is het bij twee derde van de bedrijven niet duidelijk in welke mate werknemers worden blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen.

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ) heeft aangekondigd de komende periode scherpe controles te gaan uitvoeren bij bedrijven die met kankerverwekkende stoffen werken.


Volgens de Inspectie SZW hebben bedrijven onvoldoende besef van de gevaren van kankerverwekkende stoffen. Daarnaast is het bij twee derde van de bedrijven niet duidelijk in welke mate werknemers worden blootgesteld aan deze schadelijke stoffen. De inspectie doelt hiermee op CMR-stoffen, zoals chroom-6, formaldehyde en benzeen. Deze stoffen komen vaker voor in de industrie en de bouw.

 

Volgens de inspectie hebben bedrijven het onderwerp wel op de agenda staan, maar moeten er nog een hoop stappen worden genomen. Zo is het belangrijk dat bedrijven kankerverwekkende stoffen inventariseren en de mate van blootstelling beoordelen om na te gaan welke gezondheidsrisico's werknemers lopen. Bij twee derde van de bedrijven blijkt deze inventarisatie nog niet op orde. Zonder inventarisatie is het lastig te bepalen welke veiligheidsmaatregelen het beste getroffen kunnen worden.

 

Veel bedrijven nemen wel maatregelen om blootstelling te beperken, maar volgens de inspectie kunnen beter focussen op preventieve maatregelen in plaats van persoonlijke beschermingsmiddelen. Zij zou graag zien dat kankerverwekkende stoffen worden vervangen door minder schadelijke stoffen.

 

Gerelateerd nieuws

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

TNO, Obeo en Altran gaan samenwerken aan oplossingen voor de complexiteit van high tech systemen. Het menselijk brein kan deze volgens hen namelijk eigenlijk niet meer overzien.

Snufje metaal verbetert afvang van CO2

Snufje metaal verbetert afvang van CO2

Door een kleine dosis metaal zoals zink of nikkel werken materialen voor CO2-afvang uit rookgassen al bij tot 50 graden C lagere temperatuur dan normaal, ontdekten onderzoekers van het Nederlandse instituut voor…

ILT: meer energiebesparing industrie mogelijk door vervangen oude elektromotoren

Snelle energiebesparing industrie mogelijk door vervangen oude elektromotoren

Met het vervangen van oude elektromotoren door zuiniger motoren kan de industrie meer energie besparen en zo een grotere bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Dat concludeert de Inspectie…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 april 2019, Vianen

Masterclass Machineveiligheid ( 4-dagen)

23,24,30 april en 1mei 2019

6 mei 2019, Leuven

Vezelversterkte kunststof composieten

In deze cursus krijg je handvatten voor het toepassen van kunststof composiet materialen in je eigen werk...

Meer agendapunten »