EO

België en Nederland samen sterk voor maakindustrie

04 april 2019 om 11:02 uur

Flanders Make, het onderzoekscentrum voor de maakindustrie, en SmitZH, het Zuid-Hollandse smart manufacturing programma, bundelen hun krachten en bouwen samen een kennis- en innovatienetwerk op. Ze ondertekenden een intentieverklaring op de Hannover Messe.


De maakindustrie is een sterke motor van de economie in Vlaanderen en Nederland. De sector staat echter voor de grote uitdaging om zijn productie te digitaliseren en zo de wereldwijde concurrentie de baas te blijven. Om te kunnen concurreren met productie in lageloonlanden, hebben bedrijven in onze regio nood aan een slimme en flexibele productie die beantwoordt aan de groeiende vraag naar gepersonaliseerde producten en kleine productseries.

 

Productieomgevingen moeten daarvoor eenvoudig aanpasbaar zijn aan de vraag naar producten op maat. Productieomgevingen moeten daarvoor eenvoudig aanpasbaar zijn aan de vraag naar producten op maat. Ook zullen medewerkers nauw samen moeten werken met robots, die het zware en repetitieve werk op zich nemen.

 

Smart Factory

SmitZH en Flanders Make hebben ieder een uitgebreid netwerk met bedrijven die voor vergelijkbare technologische uitdagingen staan. Die brengen ze samen, om ‘best practices' over slimme producten en productie uit te wisselen en om samen onderzoeks- en innovatieprojecten op te zetten. Die projecten zullen nauw aansluiten bij de 8 field labs rond onder meer robotica en big data.

 

Flanders Make lanceerde recent ook het Smart Factory Benelux initiatief, waarin bedrijven in België, Nederland en Luxemburg samen een digitaal productiesysteem bouwen. Hier kunnen zij technologieën demonstreren en met elkaar samenwerken in reële werkomstandigheden. Door de samenwerking met SmitZH kunnen meer Nederlandse bedrijven enthousiast worden gemaakt voor dit initiatief.

 

Leo Van de Loock, Transitiemanger Industrie 4.0 bij de Vlaamse overheid, juicht de samenwerking tussen Flanders Make en SmitZH toe: "Vanuit de overheid stimuleren we bedrijven en onderzoeksinstellingen actief om in te zetten op de opportuniteiten die Industrie 4.0 en de bijbehorende digitalisering voor hun kunnen bieden. Over de grenzen heen kijken, bijleren van elkaar en zo samen stappen vooruit zetten is daarin van cruciaal belang om als regio competitief te blijven."

 

Flanders Make en InnovationQuarter, de leidende partner van SmitZH werken al samen in het Vanguard-initiatief voor groei door middel van slimme specialisatie.

 

Gerelateerd nieuws

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

TNO, Obeo en Altran gaan samenwerken aan oplossingen voor de complexiteit van high tech systemen. Het menselijk brein kan deze volgens hen namelijk eigenlijk niet meer overzien.

‘Binnen 10 jaar kan iedereen elektrisch vliegen in de stad’

‘Binnen 10 jaar kan iedereen elektrisch vliegen in de stad’

Het Koninklijk NLR en Pal-V hebben een memorandum van overeenstemming ondertekend dat de gezamenlijke ambitie beschrijft om binnen 10 jaar een elektrisch aangedreven voertuig te realiseren waarmee men autonoom kan…

Grootste kraan ter wereld voor hefplatform Voltaire

Grootste kraan ter wereld voor hefplatform Voltaire

Huisman heeft een order ontvangen voor het design, de engineering, de bouw en levering van de hoofdkraan op het nieuwste wind- turbineinstallatieschip van Jan De Nul, de Voltaire. De kraan heeft de capaciteit om de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 april 2019, Vianen

Masterclass Machineveiligheid ( 4-dagen)

23,24,30 april en 1mei 2019

6 mei 2019, Leuven

Vezelversterkte kunststof composieten

In deze cursus krijg je handvatten voor het toepassen van kunststof composiet materialen in je eigen werk...

Meer agendapunten »