EO

België en Nederland samen sterk voor maakindustrie

04 april 2019 om 11:02 uur

Flanders Make, het onderzoekscentrum voor de maakindustrie, en SmitZH, het Zuid-Hollandse smart manufacturing programma, bundelen hun krachten en bouwen samen een kennis- en innovatienetwerk op. Ze ondertekenden een intentieverklaring op de Hannover Messe.


De maakindustrie is een sterke motor van de economie in Vlaanderen en Nederland. De sector staat echter voor de grote uitdaging om zijn productie te digitaliseren en zo de wereldwijde concurrentie de baas te blijven. Om te kunnen concurreren met productie in lageloonlanden, hebben bedrijven in onze regio nood aan een slimme en flexibele productie die beantwoordt aan de groeiende vraag naar gepersonaliseerde producten en kleine productseries.

 

Productieomgevingen moeten daarvoor eenvoudig aanpasbaar zijn aan de vraag naar producten op maat. Productieomgevingen moeten daarvoor eenvoudig aanpasbaar zijn aan de vraag naar producten op maat. Ook zullen medewerkers nauw samen moeten werken met robots, die het zware en repetitieve werk op zich nemen.

 

Smart Factory

SmitZH en Flanders Make hebben ieder een uitgebreid netwerk met bedrijven die voor vergelijkbare technologische uitdagingen staan. Die brengen ze samen, om ‘best practices' over slimme producten en productie uit te wisselen en om samen onderzoeks- en innovatieprojecten op te zetten. Die projecten zullen nauw aansluiten bij de 8 field labs rond onder meer robotica en big data.

 

Flanders Make lanceerde recent ook het Smart Factory Benelux initiatief, waarin bedrijven in België, Nederland en Luxemburg samen een digitaal productiesysteem bouwen. Hier kunnen zij technologieën demonstreren en met elkaar samenwerken in reële werkomstandigheden. Door de samenwerking met SmitZH kunnen meer Nederlandse bedrijven enthousiast worden gemaakt voor dit initiatief.

 

Leo Van de Loock, Transitiemanger Industrie 4.0 bij de Vlaamse overheid, juicht de samenwerking tussen Flanders Make en SmitZH toe: "Vanuit de overheid stimuleren we bedrijven en onderzoeksinstellingen actief om in te zetten op de opportuniteiten die Industrie 4.0 en de bijbehorende digitalisering voor hun kunnen bieden. Over de grenzen heen kijken, bijleren van elkaar en zo samen stappen vooruit zetten is daarin van cruciaal belang om als regio competitief te blijven."

 

Flanders Make en InnovationQuarter, de leidende partner van SmitZH werken al samen in het Vanguard-initiatief voor groei door middel van slimme specialisatie.

 

Gerelateerd nieuws

Boeing: luchtvaart- en defensiemarkt groeit naar 8,7 biljoen dollar tot 2028

Boeing: luchtvaart- en defensiemarkt groeit naar 8,7 biljoen dollar tot 2028

Een gezonde burgerluchtvaartindustrie, stabiele defensie-uitgaven en de noodzaak om alle platforms gedurende hun levenscyclus te onderhouden, zorgen voor groei in de luchtvaart- en defensiesector, aldus de Boeing Market…

Rondetafeldiscussie over veilig werken op hoogte

Rondetafeldiscussie over veilig werken op hoogte

Vijf experts praten vanuit hun eigen expertise over veilig werken (op hoogte) in de industrie, de arbeidsmarkt en de meerwaarde van richtlijnen en checklists.

Met de vuilniswagen naar kantoor

Met de vuilniswagen naar kantoor

Scania heeft een elektrisch zelfrijdend conceptvoertuig voor de stad ontworpen dat ’s ochtends en ’s avonds forenzen heen en weer kan brengen, overdag goederen distribueert en ’s nachts afval ophaalt.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Groot bereik - wereldwijde toepassing - veilige gegevensoverdracht

Schmersal lanceert nieuw veiligheidslichtscherm met Bluetooth-interface Voor het eerst lanceert de Schmersal-groep een...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 juni 2019, Veldhoven

Business Software Event 2019

Het Business Software Event staat in het teken van ‘Business Software voor de maakindustrie - uw...

20 juni 2019, Eindhoven

Holst Centre Innovation Day

Tijdens deze dag wordt het effect van technologie op het dagelijks leven onderzocht

21 juni 2019, Den Haag

Nederlandse conferentie voor Elektrochemische Conversie & Materialen (ECCM)

Het is duidelijk dat hernieuwbare elektriciteit in ons toekomstige energiesysteem een hoofdrol zal spelen...

Meer agendapunten »