Ultralichte vliegtuigvleugel optimaliseert zichzelf

Nasa en MIT hebben een vliegtuigvleugel ontwikkeld die zijn vorm aanpast aan de behoefte. Die is anders bij stijgen, dalen, cruisen, en manouvreren.

De vleugel is opgebouwd uit duizenden identieke polymeren driehoekjes die met elkaar zijn verbonden door rietjes, ook van polymeer. De onderzoekers spreken van een nieuw metamateriaal dat even sterk is als een rubberachtig polymeer en niet meer weegt dan een aerogel.

De driehoekjes worden in 17 seconden per stuk geproduceerd uit een polyethyleen hars in een mal. Het resulterende frame weegt 5,6 kilo per kubieke meter. Dat is ongeveer een duizendste van een kuub rubber.

Het vervormen van de vleugen gaat automatisch. Dit is mogelijk door de rietjes op verschillende plekken een verschillende mate van flexibiliteit te geven.

Doordat de vleugel wordt opgebouwd uit gelijkvormige elementen, wordt het ook gemakkelijker om de vleugelvorm te optimaliseren naar het vliegtuig.

mit 

Het prototype is handgemaakt, maar de onderzoekers stellen zich voor dat de vleugels straks in elkaar worden gezet door een zwerm robots.

Bron: MIT