EO

Belgische musea bezorgd over aftakeling kunststof in collecties

02 april 2019 om 13:50 uur

De Tube Chair van de Italiaan Joe Colombo is gemaakt van pvc-buizen die zijn bekleed met pur-schuim. Dit schuim is verkleurd, gedegenereerd en kleverig geworden.

Kunststoffen hebben behalve veel voordelen ook nadelen, waarvan het moeilijk afbreekbaar zijn een heel belangrijke is. Maar het kleine beetje dat ze wél aftakelen, kan ook weer een probleem zijn. Voor musea bijvoorbeeld, want daar maakt men zich inmiddels zorgen over de aftakeling van hun objecten die van kunststof zijn.


Sommige plastics mogen dan bijna niet vergaan maar de meeste zijn wel degelijk - en soms zelfs al op relatief korte tijd - onderhevig aan aftakeling. Ze verkleuren, brokkelen af, zweten en vervormen, meestal als gevolg van chemische processen. Binnen vijf tot vijfendertig jaar zijn vaak drastische sporen van verval te zien. Soms verandert dit een kunstobject zo erg dat museumcuratoren twijfelen of het nog wel langer toonbaar is. Achter de schermen vragen al die soorten kunststof om zorg op maat, omdat ze elk hun eigen manier van verouderen hebben.

 

elineVierduizend stukken

Kunststof is in vergelijking met hout, keramiek, zilver of glas een relatief nieuw materiaal in erfgoedcollecties. Design Museum Gent en Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent (SMAK) bewaren samen vierduizend stukken die helemaal of gedeeltelijk uit kunststof zijn gemaakt en die twee musea starten nu samen een project. Projectmedewerker Eline van der Velde (foto): "Op het moment registreren musea dit materiaal vaak als ‘kunststof' in hun collectiedatabank. Als we de plastics in onze collecties beter willen monitoren, moeten we ze eerst nauwkeuriger identificeren. Daarom werken we aan twee termenlijsten waarmee we de materialen en de technieken van objecten correct kunnen benoemen. We maken ook definities van al die termen en een uniforme Nederlandstalige lijst met schadebeelden bij kunststoffen zodat museummedewerkers hetzelfde verstaan onder een bepaalde term en stellen ze op dezelfde manier de conditie van een kunstobject vast."

 

RCE en KIK en Nederlandse Rijksdienst

Het onderzoeken van precies welke kunststof voor een object is gebruikt, doet men trapsgewijs: eerst via bronnenonderzoek en als dat niets oplevert via waarnemingen met de zintuigen en ten slotte - voor een restgroep van collectiestukken - door middel van chemische analyses. "Voor het zintuiglijk onderzoek doen we beroep op de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed die in de afgelopen jaren een doe-het-zelfmethode ontwikkelde waarmee museummedewerkers kunststoffen kunnen identificeren. Met behulp van een vragenlijst en een set met stalen kom je met kijken, ruiken, horen en voelen bij een bepaalde soort uit. De chemische analyses gebeuren in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK). Dit instituut beschikt over een laboratorium en een databank met stalen van plastics."

 

Red de plastics!

Tegelijk met het identificeren van de kunststoffen bepalen medewerkers ook de conditie van alle kunststof objecten en die noteren zij per object op een conditieblad zodat ze bij een volgende controle de impact van de veroudering beter kunnen inschatten. Alle objecten worden ook toegewezen aan een zorggroep naar gelang de soort kunststof en de conditie waarin die zich bevindt. Per zorggroep gelden er maatregelen, bijvoorbeeld in verband met de regelmaat van controles en van het vernieuwen van verpakkingsmateriaal, gezondheidsrisico's voor medewerkers of het risico op aantasting van andere collectiestukken die dichtbij staan in het depot. "Met dit project willen we voortaan beter zorgen voor de kunststoffen in onze collecties. Buiten werkuren lopen we misschien mee met de klimaatactivisten maar in ons depot zeggen we: red de plastics", aldus Van der Velde.

 

Dit onderzoek naar de identificatie van kunststoffen en het uitvoeren van een conditiesurvey van alle kunststofobjecten in de collecties van Design Museum Gent en SMAK gebeuren binnen het kader van een driejarig project met steun van de Vlaamse Overheid.

 
eline.vandervelde@stad.gent

 

Gerelateerd nieuws

Dutch Technology Week gaat digitaal: “Bijzondere tijden vragen om bijzondere DTW”

Dutch Technology Week gaat digitaal: “Bijzondere tijden vragen om bijzondere DTW”

Dat er dit jaar geen fysieke Dutch Technology Week zou plaatsvinden, was al duidelijk. Maar er is wel een online-editie. Van 8 tot en met 13 juni, de oorspronkelijke data van de Dutch Technology Week, staat nu de DTW2020…

Slimme modelleertechniek: 200 gelaatsschermen in de tijd van 1

Slimme modelleertechniek: 200 gelaatsschermen in de tijd van 1

Sandvik Coromant heeft een 3D-modelleringstechniek ontwikkeld waarmee tot 200 kunststof gelaatsmaskers geprint kunnen worden in de tijd die traditionele methoden nodig hebben om er één te printen. Door gestapelde…

Bamboe uit de magnetron: sterk genoeg voor hoogbouw

Bamboe uit de magnetron: sterk genoeg voor hoogbouw

Aan de universiteit van Maryland (VS) is bamboe dusdanig bewerkt dat het sterk genoeg wordt om wolkenkrabbers van te bouwen. En misschien dus ook wel bruggen, torenkranen en andere hoogstandjes. De bewerkte bamboe heeft…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe kleine transponderschakelaar CTM

De nieuwe CTM is heel klein en is geschikt voor elke radius vanaf slechts 15cm. Toch is het een volwaardige PL e - Cat....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

14 juli 2020, online

Hannover Messe Digital Days

Een digitaal overzicht van actuele ontwikkelingen op het gebied van industrie, energie en logistiek en...

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

Meer agendapunten »