EO

Iets slims uitvinden? Be a copycat!

03 april 2019 om 07:33 uur

Het wiel! Het vuur! De motor! De mens is geneigd om vol bewondering te kijken naar de uitvindingen van onze al dan niet verre voorouders en te concluderen dat ze toch wel heel intelligent moeten zijn geweest. Maar wat blijkt nu? Begrip van een probleem helpt niet noodzakelijkerwijs bij het oplossen ervan. Je kan beter goed kijken wat er al bestaat en dat dan tweaken.


Kleine stapjes en trial-and-error. Dat blijkt de manier om vooruit te komen. Althans, volgens een gezamenlijk onderzoek van een aantal universiteiten in Frankrijk en de VS. Aanleiding voor het onderzoek was de conclusie dat sommige oude technieken ook voor hedendaagse natuurkundigen nog moeilijk te begrijpen zijn, zoals de werking van de kayak. Daarop suggereerden antropologen dat kopieergedrag bij de ontwikkeling ervan wellicht belangrijker was geweest dan intelligentie.


Om dit te testen hebben de onderzoekers een proefopstelling gemaakt met een niet-lekker-lopend wiel. Vervolgens werden studenten uitgenodigd om het systeem te verbeteren. Elke student mocht 5 veranderingen aanbrengen en er werkten steeds 5 studenten opeenvolgend aan de opstelling. Elke student kreeg informatie over de laatste 2 verbeteringen van zijn voorganger.


Na afloop werden de studenten getest op hun begrip van de betreffende mechanica. De mate van begrip bleek geheel los te staan van de kwaliteit van hun verbeteringen. Ook was er een controlegroep die veel uitgebreider werd gebriefd over de bevindingen van de voorgangers. Dit had nooit een positief effect, terwijl sommige studenten wel blijk gaven van een soort ‘tunnelvisie'.

 

Bron:CNRS

 

Gerelateerd nieuws

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

TNO, Obeo en Altran gaan samenwerken aan oplossingen voor de complexiteit van high tech systemen. Het menselijk brein kan deze volgens hen namelijk eigenlijk niet meer overzien.

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Als Nederland zo doorgaat, raakt het verder achterop bij de ambitie om 2,5% van het bruto binnenlands product te besteden aan R&D. Dat stelt het Rathenau Instituut op basis van eigen onderzoek. ‘De directe…

Grootste kraan ter wereld voor hefplatform Voltaire

Grootste kraan ter wereld voor hefplatform Voltaire

Huisman heeft een order ontvangen voor het design, de engineering, de bouw en levering van de hoofdkraan op het nieuwste wind- turbineinstallatieschip van Jan De Nul, de Voltaire. De kraan heeft de capaciteit om de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

18 april 2019, Eindhoven

3i-Event 2019

Op 18 april organiseert TW voor de tweede maal het 3i-Event over Ideas, Intellectual property &...

23 april 2019, Vianen

Masterclass Machineveiligheid ( 4-dagen)

23,24,30 april en 1mei 2019

Meer agendapunten »