Iets slims uitvinden? Be a copycat!

Het wiel! Het vuur! De motor! De mens is geneigd om vol bewondering te kijken naar de uitvindingen van onze al dan niet verre voorouders en te concluderen dat ze toch wel heel intelligent moeten zijn geweest. Maar wat blijkt nu? Begrip van een probleem helpt niet noodzakelijkerwijs bij het oplossen ervan. Je kan beter goed kijken wat er al bestaat en dat dan tweaken.

Kleine stapjes en trial-and-error. Dat blijkt de manier om vooruit te komen. Althans, volgens een gezamenlijk onderzoek van een aantal universiteiten in Frankrijk en de VS. Aanleiding voor het onderzoek was de conclusie dat sommige oude technieken ook voor hedendaagse natuurkundigen nog moeilijk te begrijpen zijn, zoals de werking van de kayak. Daarop suggereerden antropologen dat kopieergedrag bij de ontwikkeling ervan wellicht belangrijker was geweest dan intelligentie.

Om dit te testen hebben de onderzoekers een proefopstelling gemaakt met een niet-lekker-lopend wiel. Vervolgens werden studenten uitgenodigd om het systeem te verbeteren. Elke student mocht 5 veranderingen aanbrengen en er werkten steeds 5 studenten opeenvolgend aan de opstelling. Elke student kreeg informatie over de laatste 2 verbeteringen van zijn voorganger.

Na afloop werden de studenten getest op hun begrip van de betreffende mechanica. De mate van begrip bleek geheel los te staan van de kwaliteit van hun verbeteringen. Ook was er een controlegroep die veel uitgebreider werd gebriefd over de bevindingen van de voorgangers. Dit had nooit een positief effect, terwijl sommige studenten wel blijk gaven van een soort ‘tunnelvisie’.

Bron:CNRS