EO

Genomineerden Lighthouse Award tonen toekomstbestendige leefomgeving (video)

28 maart 2019 om 14:15 uur

Een getijdecentrale, een gekweekt vergaderpaviljoen, en een bio-composiet fietsbrug. Dat zijn de genomineerden van de Lighthouse Award 2019. De winnaar wordt op 5 april bekendgemaakt, tijdens de voor iedereen toegankelijke Awarduitreiking van de Lighthouse Club op de Neeltje Jans in Zeeland.


De Lighthouse Award beloont bijzondere bijdragen aan sectorbrede ontwikkeling en verduurzaming van de bouw- en vastgoedsector. De jury beoordeelt de inzendingen op maatschappelijke relevantie, marktpotentie, duurzaamheid, creativiteit en voorbeeldwerking. Een aantoonbare relatie met de thema's ‘klimaat(neutraal)' en ‘toekomstbestendigheid' zijn daarbij leidend.

 

Ocean Wave Power Station

Ocean Wave Power Station (OWPS) zoekt een grootschalige oplossing om duurzame energie te winnen uit deining. De min of meer continue lange golfbeweging op de oceaan zijn een interessante energiebron, omdat het veel minder afhankelijk is van wind dan bijvoorbeeld windturbines. Daarnaast heeft het een veel hogere energiedichtheid. Een groep visionaire maritieme ingenieurs werkt op dit moment aan een eerste, octrooivrij, prototype, in de overtuiging dat golfenergie binnenkort een waardevolle aanvulling is op de bestaande mix van hernieuwbare energiebronnen.


De jury vindt het vooral mooi hoe het Oceaan Wave Power Station bestaande middelen gebruikt, koppelt en verbetert. "Oude materialen, zoals boorplatforms of tankers krijgen een nieuw duurzaam doel. Deze innovatie is wereldwijd interessant en kan in de toekomst verder worden uitgebreid, zelfs tot hele steden op het water."

 

Sky Garden

Sky garden is het eerste gekweekte vergaderpaviljoen ter wereld. De wanden bestaan uit myceliumcomposiet van hout en tuinbouwresten aan elkaar gegroeid met mycelium. Dit restproduct van de oesterzwamteelt heeft zeer goede akoestische en brandwerende eigenschappen. Sky Garden bestaat verder uit gekweekte akoestische panelen en lampen, circulair vilt en verf van grafeen en kalk. Innovatieve plantsystemen zorgen voor een optimale luchtkwaliteit. Gezamenlijk maken deze experimentele materialen het paviljoen tot een showcase voor circulair en biobased bouwen.


Volgens de jury zit de innovatiekracht van Sky Garden vooral in het totale ontwerp: "Verschillende, ook al bestaande, biobased elementen zijn samengebracht tot een vitale werkplek met een gezond en fijn binnenklimaat."

 

Drive: Biocomposiet Fietsbrug

De nieuwe fietsbrug over het Friese Van Harinxmakanaal is gemaakt van 80% biobased materiaal. Het brugdek, met een totale lengte van 66 meter en een beweegbare, vrije overspanning van 22 meter, is van biocomposiet op basis van vlas en hars. Dit materiaal is nog nooit op deze schaal toegepast: een stimulans voor het gebruik van biocomposiet in de weg- en waterbouw. Met het project Drive werkt de provincie Fryslân niet alleen aan haar eigen circulaire ambitie, maar ook aan circulariteit in kennisontwikkeling door samenwerking met het onderwijs.


De jury prijst het lef van de provincie Friesland om op deze schaal met een nieuw materiaal aan de slag te gaan. "Er liggen veel experimentele ontwerpen en materialen op de tekentafel, maar hier wordt het ook echt toegepast in een groot project. Dat kan alleen met een integraal projectteam en door goede samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers."


Carl-peter Goossen, jurylid en winnaar van de Lighthouse Award 2018, maakt de drie genomineerden bekend. Bekijk hier het filmpje:

 

Gerelateerd nieuws

10e Engineering Event Safety

Tiende Safety Event: leren (van fouten) moet

Het tiende Safety Event op dinsdag 14 mei had weer een gevarieerd programma met een aantal lezingen en learnshops. Een korte inhoud van een drietal lezingen:

Zonnecellen van perovskiet veel sterker door fluoride

Zonnecellen van perovskiet veel sterker door fluoride

Onderzoekers van Differ, de TU/e, de UT, en Peking University hebben ontdekt dat een beschermend laagje van fluoride zonnecellen van perovskiet een stuk stabieler maakt. Na duizend uur onder extreme testomstandigheden…

Online magazine Inspectie SZW over rol opdrachtgevers bij veilig bouwen

Online magazine Inspectie SZW over rol opdrachtgevers bij veilig bouwen

In een e-magazine over verantwoord opdrachtgeverschap laat de Inspectie SZW uiteenlopende (publieke) opdrachtgevers aan het woord. Ze laten aan de hand van voorbeelden uit hun praktijk zien hoe zij al in de ontwerpfase…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 mei 2019, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week worden in heel Nederland wonderlijke en innovatieve technologieverhalen...

4 juni 2019, Vianen

Masterclass Machineveiligheid (4-dagen)

4,5,11,12 juni 2019

4 juni 2019, Den Haag

Global Entrepreneurship Summit (GES)

GES verbindt ondernemers uit de hele wereld met de meest invloedrijke internationale investeerders en...

Meer agendapunten »