EO

Genomineerden Lighthouse Award tonen toekomstbestendige leefomgeving (video)

28 maart 2019 om 14:15 uur

Een getijdecentrale, een gekweekt vergaderpaviljoen, en een bio-composiet fietsbrug. Dat zijn de genomineerden van de Lighthouse Award 2019. De winnaar wordt op 5 april bekendgemaakt, tijdens de voor iedereen toegankelijke Awarduitreiking van de Lighthouse Club op de Neeltje Jans in Zeeland.


De Lighthouse Award beloont bijzondere bijdragen aan sectorbrede ontwikkeling en verduurzaming van de bouw- en vastgoedsector. De jury beoordeelt de inzendingen op maatschappelijke relevantie, marktpotentie, duurzaamheid, creativiteit en voorbeeldwerking. Een aantoonbare relatie met de thema's ‘klimaat(neutraal)' en ‘toekomstbestendigheid' zijn daarbij leidend.

 

Ocean Wave Power Station

Ocean Wave Power Station (OWPS) zoekt een grootschalige oplossing om duurzame energie te winnen uit deining. De min of meer continue lange golfbeweging op de oceaan zijn een interessante energiebron, omdat het veel minder afhankelijk is van wind dan bijvoorbeeld windturbines. Daarnaast heeft het een veel hogere energiedichtheid. Een groep visionaire maritieme ingenieurs werkt op dit moment aan een eerste, octrooivrij, prototype, in de overtuiging dat golfenergie binnenkort een waardevolle aanvulling is op de bestaande mix van hernieuwbare energiebronnen.


De jury vindt het vooral mooi hoe het Oceaan Wave Power Station bestaande middelen gebruikt, koppelt en verbetert. "Oude materialen, zoals boorplatforms of tankers krijgen een nieuw duurzaam doel. Deze innovatie is wereldwijd interessant en kan in de toekomst verder worden uitgebreid, zelfs tot hele steden op het water."

 

Sky Garden

Sky garden is het eerste gekweekte vergaderpaviljoen ter wereld. De wanden bestaan uit myceliumcomposiet van hout en tuinbouwresten aan elkaar gegroeid met mycelium. Dit restproduct van de oesterzwamteelt heeft zeer goede akoestische en brandwerende eigenschappen. Sky Garden bestaat verder uit gekweekte akoestische panelen en lampen, circulair vilt en verf van grafeen en kalk. Innovatieve plantsystemen zorgen voor een optimale luchtkwaliteit. Gezamenlijk maken deze experimentele materialen het paviljoen tot een showcase voor circulair en biobased bouwen.


Volgens de jury zit de innovatiekracht van Sky Garden vooral in het totale ontwerp: "Verschillende, ook al bestaande, biobased elementen zijn samengebracht tot een vitale werkplek met een gezond en fijn binnenklimaat."

 

Drive: Biocomposiet Fietsbrug

De nieuwe fietsbrug over het Friese Van Harinxmakanaal is gemaakt van 80% biobased materiaal. Het brugdek, met een totale lengte van 66 meter en een beweegbare, vrije overspanning van 22 meter, is van biocomposiet op basis van vlas en hars. Dit materiaal is nog nooit op deze schaal toegepast: een stimulans voor het gebruik van biocomposiet in de weg- en waterbouw. Met het project Drive werkt de provincie Fryslân niet alleen aan haar eigen circulaire ambitie, maar ook aan circulariteit in kennisontwikkeling door samenwerking met het onderwijs.


De jury prijst het lef van de provincie Friesland om op deze schaal met een nieuw materiaal aan de slag te gaan. "Er liggen veel experimentele ontwerpen en materialen op de tekentafel, maar hier wordt het ook echt toegepast in een groot project. Dat kan alleen met een integraal projectteam en door goede samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers."


Carl-peter Goossen, jurylid en winnaar van de Lighthouse Award 2018, maakt de drie genomineerden bekend. Bekijk hier het filmpje:

 

Gerelateerd nieuws

Bouw machines die gebruiker niet wil manipuleren

‘Bouw machines die de gebruiker niet wíl manipuleren’

Machines worden steeds geavanceerder en meer geautomatiseerd. Ze produceren sneller terwijl de machineveiligheid gegarandeerd moet blijven. Hoe zorg je ervoor dat je aan alle mechanische en elektrische eisen voldoet? En…

Enschede houdt drones in de gaten met radar

Enschede houdt drones in de gaten met radar

Ruim een maand na de bijna-botsing tussen een drone met een traumahelikopter bij ziekenhuis Medisch Spectrum Twente is een droneradar geplaatst om het luchtruim boven de stad Enschede in kaart te brengen. Het drone…

Hyundai introduceert zijn eerste hybride-model op zonne-energie

Hyundai introduceert zijn eerste hybride-model op zonne-energie

Hyundai Motor heeft zijn eerste hybride auto met zonnedak gepresenteerd. De silicium panelen kunnen de accu met 30 tot 60% per dag opladen, ook tijdens het rijden. In zes uur per dag kan het rijbereik op jaarbasis zo…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

22 augustus 2019, vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

23 augustus 2019

Praat mee over een toekomstbestendige machinerichtlijn

Nederland levert een bijdrage aan een impact-assessment betreffende de nieuwe Europese Machinerichtlijn...

2 september 2019, D&F kantoor Breda

Performance Level en Sistema 2.0

Meer agendapunten »