EO

Eenpersoons vliegtuigje TU/D stijgt en daalt verticaal (video)

01 april 2019 om 11:10 uur

Silverwing, een studententeam van de TU Delft, is een van de vijf winnaars van de tweede ronde van de GoFly competitie, gesponsord door Boeing. Deelnemers moesten een eenpersoons-vliegtuigje ontwerpen dat verticaal kan stijgen en landen en dat aan de veiligheids- en geluidseisen voldoet. Het team behoort hiermee tot de vijf beste deelnemers en gaat het ontwerp nu daadwerkelijk bouwen en vliegen in de fly-off.


Voor de tweede ronde heeft het team verschillend testopstellingen ontwikkeld om ervaring op te doen met het bouwen van een zelfontwikkeld vliegtuig. Eén van de testopstellingen is een prototype van het voertuig op halve schaal. Dit prototype kan op dit moment verticaal autonoom vliegen.


"Vaak en zo vroeg mogelijk testen, is onze sleutel tot succes in de GoFly-competitie", zegt James Murdza, teammanager van Silverwing. Op basis van het rapport is Silverwing geselecteerd als een van de vijf winnaars van de tweede ronde. De winnaars krijgen elk 50.000 dollar.

 

Het design

Het vliegtuig dat op dit moment wordt ontwikkeld, kan verticaal opstijgen en landen maar uiteindelijk moet het eindproduct ook horizontaal kunnen vliegen. Het ontwerp is volledig elektrisch en in staat om autonoom te vliegen. Het vliegtuig wordt van stroom voorzien door batterijen met een hoge energiedichtheid.


De grote vleugel voorziet het vliegtuig efficiënt van lift tijdens de horizontale vlucht, terwijl de kleine voorste vleugel controle en stabiliteit biedt. Er wordt 87dB aan geluid gemaakt, vergelijkbaar met een snelweg op 15 meter afstand.

 

Met twee grote getunnelde propellers wordt de efficiëntie geoptimaliseerd en het geluid geminimaliseerd; tijdens horizontale vlucht kan een topsnelheid van meer dan 140 km/u bereikt worden. Daarnaast wordt er genoeg stuwkracht geleverd voor een gecontroleerde verticale start en landing.

 

Veiligheid

Om de veiligheid te garanderen zit de passagier in een beschermende cabine. Het vliegtuig beschikt over een laagvermogen back-up systeem en is in staat om in geval van nood een buiklanding te verrichten. "Wij automatiseren de vluchtprocedures en manoeuvres waar mogelijk, om ons voertuig betrouwbaarder te maken", zegt Ralph Krook, hoofd vliegtuigbesturing van het team.

 

Eerste ronde

In juni 2018 heeft een kleine groep studenten meegedaan aan de eerste ronde van de wedstrijd, de conceptuele ontwerpfase. Met de eerste ronde deden meer dan 600 deelnemers mee en is Silverwing uiteindelijk als een van de tien winnaars geselecteerd. Het team groeide vervolgens snel door naar 34 studenten, met verschillende achtergronden. Dit team zal het voertuig verder ontwikkelen en in 2020 afreizen naar de VS voor de fly off. Hierbij moeten de vliegtuigen verticaal opstijgen, een parcours van elf kilometer afleggen om daarna weer verticaal te landen. Ook worden er punten toegekend voor laag geluidsniveau, kleine afmetingen en snelheid. Het team dat de fly-off wint, krijgt 1 miljoen dollar.

 

De GoFly competitie is in het leven geroepen om innovatie binnen de luchtvaart te stimuleren. De prijs bestaat uit drie fases: een conceptuele ontwerpfase, een gedetailleerde designfase en een laatste fly off, begin 2020.

 

Gerelateerd nieuws

Vliegend schaalmodel Flying-V nu te bewonderen en nog dit jaar de lucht in

Vliegend schaalmodel Flying-V nu te bewonderen en nog dit jaar de lucht in (video)

Aan de TU Delft is afgelopen zomer een 3 meter breed vliegend schaalmodel gebouwd van de Flying-V. Dit v-vormige vliegtuigontwerp verbruikt naar verwachting 20% minder energie door de verbeterde aerodynamische vorm en…

Mottenmeppende drone schoont tuinbouwkas zelfstandig op

Mottenmeppende drone schoont tuinbouwkas zelfstandig op

Insecten vormen een ware plaag in de glastuinbouw. De bestrijding van plaaginsecten kost de tuinder veel geld, zorgen en energie. Er zijn momenteel voornamelijk chemische en biologische bestrijdingsmiddelen beschikbaar.…

Boyan Slats plasticvreter werkt! Maar bedreigt hij drijvende zeediertjes?

Boyan Slats plasticvreter werkt! Maar bedreigt hij drijvende zeediertjes?

Boyan Slats laat weten dat zijn zeeplasticvreter na een jaar van testen en doorontwikkelen nu goed werkt. Hoera! Helaas zijn er zorgen in de marine wereld: Systeem 001 / B veegt niet alleen het drijfplastic bij elkaar,…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

8 oktober 2019, Vianen - 8,9,16,17 oktober 2019

Certified Machinery Safety Expert (CMSE) met TUV certificaat

In samenwerking met TUV Nord heeft Pilz de Certified Machinery Safety Expert (CMSE) training ontwikkeld....

17 oktober 2019, Delft

Kosteloze herfstklas: Oogsten van bedrijfsafval

De TU Delft geeft de gratis les ‘Meer waarde uit afgedankte goederen, materialen en afval halen in uw...

17 oktober 2019, Amsterdam

CES Unveiled Amsterdam

CES Unveiled returns to the Netherlands for a third edition to showcase the latest technology from around...

Meer agendapunten »