EO

Eenpersoons vliegtuigje TU/D stijgt en daalt verticaal (video)

01 april 2019 om 11:10 uur

Silverwing, een studententeam van de TU Delft, is een van de vijf winnaars van de tweede ronde van de GoFly competitie, gesponsord door Boeing. Deelnemers moesten een eenpersoons-vliegtuigje ontwerpen dat verticaal kan stijgen en landen en dat aan de veiligheids- en geluidseisen voldoet. Het team behoort hiermee tot de vijf beste deelnemers en gaat het ontwerp nu daadwerkelijk bouwen en vliegen in de fly-off.


Voor de tweede ronde heeft het team verschillend testopstellingen ontwikkeld om ervaring op te doen met het bouwen van een zelfontwikkeld vliegtuig. Eén van de testopstellingen is een prototype van het voertuig op halve schaal. Dit prototype kan op dit moment verticaal autonoom vliegen.


"Vaak en zo vroeg mogelijk testen, is onze sleutel tot succes in de GoFly-competitie", zegt James Murdza, teammanager van Silverwing. Op basis van het rapport is Silverwing geselecteerd als een van de vijf winnaars van de tweede ronde. De winnaars krijgen elk 50.000 dollar.

 

Het design

Het vliegtuig dat op dit moment wordt ontwikkeld, kan verticaal opstijgen en landen maar uiteindelijk moet het eindproduct ook horizontaal kunnen vliegen. Het ontwerp is volledig elektrisch en in staat om autonoom te vliegen. Het vliegtuig wordt van stroom voorzien door batterijen met een hoge energiedichtheid.


De grote vleugel voorziet het vliegtuig efficiënt van lift tijdens de horizontale vlucht, terwijl de kleine voorste vleugel controle en stabiliteit biedt. Er wordt 87dB aan geluid gemaakt, vergelijkbaar met een snelweg op 15 meter afstand.

 

Met twee grote getunnelde propellers wordt de efficiëntie geoptimaliseerd en het geluid geminimaliseerd; tijdens horizontale vlucht kan een topsnelheid van meer dan 140 km/u bereikt worden. Daarnaast wordt er genoeg stuwkracht geleverd voor een gecontroleerde verticale start en landing.

 

Veiligheid

Om de veiligheid te garanderen zit de passagier in een beschermende cabine. Het vliegtuig beschikt over een laagvermogen back-up systeem en is in staat om in geval van nood een buiklanding te verrichten. "Wij automatiseren de vluchtprocedures en manoeuvres waar mogelijk, om ons voertuig betrouwbaarder te maken", zegt Ralph Krook, hoofd vliegtuigbesturing van het team.

 

Eerste ronde

In juni 2018 heeft een kleine groep studenten meegedaan aan de eerste ronde van de wedstrijd, de conceptuele ontwerpfase. Met de eerste ronde deden meer dan 600 deelnemers mee en is Silverwing uiteindelijk als een van de tien winnaars geselecteerd. Het team groeide vervolgens snel door naar 34 studenten, met verschillende achtergronden. Dit team zal het voertuig verder ontwikkelen en in 2020 afreizen naar de VS voor de fly off. Hierbij moeten de vliegtuigen verticaal opstijgen, een parcours van elf kilometer afleggen om daarna weer verticaal te landen. Ook worden er punten toegekend voor laag geluidsniveau, kleine afmetingen en snelheid. Het team dat de fly-off wint, krijgt 1 miljoen dollar.

 

De GoFly competitie is in het leven geroepen om innovatie binnen de luchtvaart te stimuleren. De prijs bestaat uit drie fases: een conceptuele ontwerpfase, een gedetailleerde designfase en een laatste fly off, begin 2020.

 

Gerelateerd nieuws

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

TNO, Obeo en Altran gaan samenwerken aan oplossingen voor de complexiteit van high tech systemen. Het menselijk brein kan deze volgens hen namelijk eigenlijk niet meer overzien.

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Als Nederland zo doorgaat, raakt het verder achterop bij de ambitie om 2,5% van het bruto binnenlands product te besteden aan R&D. Dat stelt het Rathenau Instituut op basis van eigen onderzoek. ‘De directe…

Grootste kraan ter wereld voor hefplatform Voltaire

Grootste kraan ter wereld voor hefplatform Voltaire

Huisman heeft een order ontvangen voor het design, de engineering, de bouw en levering van de hoofdkraan op het nieuwste wind- turbineinstallatieschip van Jan De Nul, de Voltaire. De kraan heeft de capaciteit om de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 april 2019, Vianen

Masterclass Machineveiligheid ( 4-dagen)

23,24,30 april en 1mei 2019

6 mei 2019, Leuven

Vezelversterkte kunststof composieten

In deze cursus krijg je handvatten voor het toepassen van kunststof composiet materialen in je eigen werk...

Meer agendapunten »