EO

Superzonnepanelen: Made-in-Holland en met een korte CO2-terugverdientijd

27 maart 2019 om 13:06 uur

Ze klinken duurzaam, zonnepanelen. Maar de giftige stoffen in het soldeer- en glaswerk van afgedankte panelen gaan nog voor een flink milieuprobleem zorgen. En een gemiddeld zonnepaneel gaat slechts tien jaar mee. ‘Dat kan goedkoper, schoner en efficiënter’, dacht natuurkundige Michiel Mensink. Zijn bedrijf Exasun produceert Made-in-Holland zonnepanelen die tenminste 30 jaar meegaan, geen giftige stoffen bevatten, en zo’n 10% meer rendement opleveren dan de huidige gemiddelde siliciumpanelen.


Mensink bedacht in 2010 met dat zonnepanelen veel goedkoper konden. "Hoge kosten waren destijds een bottleneck in de verduurzaming. En als je daar iets aan kunt doen, dan moet je het doen. Als ondernemer moet je op een soort missie zijn. Geld is voor mkb'ers vaak niet de voornaamste drijfveer."

 

Wat maakt Exasun zo innovatief?

"We doen twee dingen anders: huidige panelen verbinden zonnecellen door middel van soldeerwerk, wij verbinden ze via een printplaattechnologie. Daardoor heb je minder spanning en lagere weerstandsverliezen. De cellen worden bijna niet meer belast, een enorm voordeel voor de levensduur. En die langere afschrijvingstijd maakt de stroomkosten veel lager. Ten tweede gebruiken we betere componenten en materialen, waaronder een glasplaat aan de achterkant van het paneel. Dat zorgt ervoor dat UV-licht geen schade kan aanrichten en er geen waterdamp en andere gassen bij de zonnecellen kunnen komen. En dat zijn de grootste veroorzakers van achteruitgang. De glasplaat maakt een Exasun-paneel ook veel sterker: het kan hagelstenen van 8 centimeter weerstaan. Zelf getest met een hagelkanon", zegt Mensink. "Een enorm geweld". De verbeteringen zorgen voor een dusdanige hoger rendement dat een particulier stroom kan produceren tegen vrijwel de stroomkosten van een gascentrale: 4 à 5 cent per kilowattuur.

 

Wat is de maatschappelijke waarde van Exasun?

"Als je een zonnepaneel in China laat produceren, dan wordt er al meer CO₂ uitgestoten dan hier. In China gebruiken ze veel kolencentrales. Tel daar het oceaantransport nog eens bij op en je hebt een behoorlijke uitstoot." Exasun produceert zijn panelen daarom in Den Haag, local for local. "Mede door de korte levensduur besparen huidige panelen ongeveer vijf keer zoveel CO₂ als ze hebben gekost, een Exasun-paneel bespaart maar liefst dertig keer de CO₂ die hij heeft gekost. De CO₂-terugverdientijd is dus veel korter."

 

Hoe ziet de toekomst voor Exasun eruit?

"Komende maand nemen we onze nieuwe productielijn in gebruik. Momenteel produceren we 150 grote panelen per dag, in de nieuwe productiestraat worden dat er eind dit jaar zo'n 1000 per dag. Dan breiden we de verkoop uit naar onze buurlanden. En over 10 jaar? Dan hoop ik dat we een merk als Velux zijn. Dé standaard solar tile in Nederland en daarbuiten."

 

Bron: innovationquarter.nl

 

Gerelateerd nieuws

Apparaat maakt elektriciteit uit de kou van het universum

Apparaat genereert elektriciteit uit de kou van het universum

Met een infrarood fotodiode gericht op de lucht, oogst een nieuw apparaat elektriciteit uit de temperatuurverschillen tussen de aarde en het bijna absolute nulpunt in de verre ruimte. Het maakt gebruik van dezelfde…

Nederlandse en Belgische havens willen samen CO2 opslaan in leeg gasveld

Nederlandse en Belgische havens willen samen CO2 opslaan in leeg gasveld

De havens van Rotterdam, Antwerpen en North Sea Port (Gent-Terneuzen-Vlissingen) starten een gezamenlijk project om CO2 op te vangen, te vervoeren en in een leeg gasveld in de Noordzee op te slaan. Dat bevestigt een…

Nieuw Topsectoren- en Innovatiebeleid

Nieuw Topsectoren- en Innovatiebeleid

Het kabinet heeft 25 missies vastgesteld om de Nederlandse economie te versterken binnen de maatschappelijke thema’s energietransitie & duurzaamheid; landbouw, water & voedsel; gezondheid & zorg en…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 mei 2019, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week worden in heel Nederland wonderlijke en innovatieve technologieverhalen...

22 mei 2019, Gent

Advanced Engineering

Vakbeurs Advanced Engineering verzamelt 100 exposanten en 50 sprekers op het gebied van design,...

23 mei 2019, Locatie: RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

Navingo Career Event

Het Navingo Career Event is hét platform waar carrière en ontwikkelingen in de maritieme, offshore en...

Meer agendapunten »