EO

Fraunhofer IWU ontwikkelt snelle combinatie 3D-printer en extrusie

26 maart 2019 om 16:49 uur

Deze experimentele component is een hybride van koolstofvezelversterkt plaatwerk en 3D-gedrukte structuren. Seam maakt het voor het eerst mogelijk om te printen op gespuitgiete componenten of plaatwerk. De Screw Extrusion Additive Manufacturing (Seam) van Fraunhofer IWU waarmee acht keer sneller dan conventioneel kan worden 3D-geprint.

Onderzoekers van het Fraunhofer Instituut voor Gereedschapsmachines en Vormtechniek (IWU) hebben Screw Extrusion Additive Manufacturing (Seam) ontwikkeld, een combinatie tussen extrusie en 3D-printing die acht keer sneller is dan conventioneel 3D-printen, zo claimt Fraunhofer. Hiermee kost de productie van een dertig centimeter hoge kunststof component maar achttien minuten.


Het systeem is bedoeld voor de additive manufacturing van grote hoeveelheden veerkrachtige kunststof componenten. Zowel fabrikanten van gereedschappen als de automobiel- en luchtvaartindustrie kunnen de Seam-printer gebruiken die de processnelheid met een factor acht verhoogt.

 

Combinatie met 3D-print

" We bereiken de hoge snelheden door machinetechnologie te combineren met 3D-print", zegt onderzoeker Martin Kausch. Voor de verwerking van de kunststof heeft het team een unit ontworpen die het granulaat smelt en met een hoge outputsnelheid toepasbaar maakt voor de 3D-printer. Deze unit wordt geïnstalleerd boven de machineconstructie die op zes assen kan worden gezwenkt, zoals bij een CNC-machine. De hete kunststof wordt in lagen op het bouwplatform gedeponeerd. Het bewegingssysteem van de machine zorgt ervoor dat het constructiepaneel onder de sproeier glijdt zodat de vooraf geprogrammeerde component vorm wordt geproduceerd. De tafel kan met een snelheid van één meter per seconde in de X-, Y- en Z-as worden verplaatst en tot 45 graden worden gekanteld.

 

Goedkope grondstoffen

Elk uur wordt tot zeven kilogram plastic door het hete mondstuk met een diameter van één millimeter geperst. De vergelijkbare 3D-printprocessen Fused Deposition Modeling (FDM) of Fused Filament Modeling (FFM) bereiken meestal maar vijftig gram plastic per uur. Het bijzondere kenmerk: in plaats van dure FLM-filamenten, verwerkt het nieuwe systeem vrijstromend, laaggeprijsd standaard kunststofgranulaat tot veerkrachtige, vezelversterkte componenten van enkele meters groot. Op deze manier kunnen de materiaalkosten met een factor tweehonderd worden verlaagd.

 

Complexe geometrieën

Met Seam kunnen de onderzoekers complexe geometrieën implementeren zonder ondersteunende structuren. Het hoogtepunt is dat het met het nieuwe systeem zelfs mogelijk is bestaande spuitgietcomponenten te 3D-printen. "Omdat ons bouwplatform draaibaar is, zijn we in staat gebogen constructies met een afzonderlijk bewegende Z-as te printen", aldus Kausch. "We konden een grote verscheidenheid aan kunststoffen in tests te verwerken. Dit varieert van thermoplastische elastomeren tot hoogwaardige kunststoffen met veertig procent koolstofvezel. Dit zijn materialen die bijzonder relevant zijn voor de industrie en die niet kunnen worden verwerkt met conventionele 3D-printers."
 

Gerelateerd nieuws

3D-print je houten stoel

3D-print je houten stoel

Kijk, als je een houten stoel nodig hebt, kun je natuurlijk een boom omzagen en het hout bewerken tot stoel. Of je doet als Maarten Baas en je laat de boom in een mal groeien, waarop je 200 jaar later een kant en klare…

Interacties waargenomen tussen Rydbergatomen en gevangen ionen

Interacties waargenomen tussen Rydbergatomen en gevangen ionen

Twee bouwstenen voor kwantumcomputers zijn zogeheten Rydbergatomen en gevangen ionen. Tot nu toe zijn deze systemen, die elk hun eigen voordelen hebben, onafhankelijk bestudeerd, maar natuurkundigen van het UvA-Institute…

Wedstrijd: 'Beyond 3D printing'

Wedstrijd: 'Beyond 3D printing'

'Beyond 3D printing' is het thema van ideeënwedstrijd purmundus-challenge. De jury zoekt fantasierijke, esthetische en toonaangevende productideeën en innovatieve projecten op het gebied van additive…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 juli 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »