PU-schuim explosiebestendig dankzij metaalcoating

Aan de Saarland Universiteit is een metaalcoating uitgevonden die polyurethaanschuim sterk genoeg maakt om explosies te weerstaan. Het product is te zien op Saarlands stand op de Hannover Messe (Hall 2, Stand B46).

Schuimen worden al langer gebruikt om lichtgewicht constructies te maken. Tot nu toe is de productie van metaalschuim echter nogal gecompliceerd en duur, terwijl de sterkte te wensen over laat. Materiaaldeskundigen Stefan Diebels en Anne Jung hebben hier een oplossing voor gevonden, door het binnenwerk van het schuim te coaten. Dit probeerden ze eerst op aluminiumschuim, maar al doende bleek de coating zelfs het gemakkelijk te produceren, goedkope polyurethaanschuim zo sterk te maken dat het explosies kan opvangen.

De coating wordt aangebracht in een galvanisatiebad. Het lastige was om een gelijkmatige verdeling te krijgen. "Galvaniseren gaat met elektrische stroom en aangezien het een metaalcoating betreft, ging het schuim zich gedragen als een kooi van Faraday. Daardoor werd alle coating naar de buitenkant getrokken." Dit probleem werd opgelost toen Jung besloot om een speciale anodekooi te gebruiken. "De gepatenteerde methode werkt ook op industriële schaal, met grote schuimvolumes."

Het schuim wordt op de markt gebracht door de start-up Mac Panther