Snelle processen nu te duiden met conventionele foto

Industriële processen verlopen vaak zo snel dat het moeilijk is om te zien wat er precies gebeurt. En de high speed camera’s die de processen kunnen ontleden, zijn nog erg duur. Maar onderzoekers van de TU in Lausanne hebben nu een methode gevonden om een proces te ontleden aan de hand van een conventionele foto.

Als je een foto neemt van een fenomeen, bijvoorbeeld een druppel water die op een oppervlak valt, is een groot deel van de foto wazig. En het wazige deel toont precies aan waar het fenomeen zich afspeelt. Bij de Virtual Frame Technique (VTF) analyseert een computerprogramma deze informatie en zet dit om in een virtuele time-lapse serie. Volgens de tests is het resultaat even nauwkeurig als foto’s met een high-speed camera.

Er zijn wel wat vereisten. Op het moment dat de foto wordt genomen, moet het fenomeen zeer goed zijn uitgelicht. De computer gaat het beeld namelijk vereenvoudigen tot twee pixels in twee kleuren: wit en zwart. Op de witte pixels valt licht, op de zwarte niet: informatie die cruciaal is voor de computeranalyse.

Het werkt met allerlei soorten camera’s, ook die van mobiele telefoons. Het enige wat echt aandacht vereist, is het goed uitlichten van het fenomeen.