EO

Anammoxbacteriën verslinden stikstofmonoxide

20 maart 2019 om 14:44 uur

Afbeelding: Een bioreactor die gebruikt werd om anammox cellen in te laten groeien. De felle rode kleur is het gevolg van de aanwezigheid van ijzerhoudende eiwitten in de cellen die stikstomonoxide samen met ammonium omzetten in N2-gas. Foto: Mike Jetten, Radboud Universiteit en Soehngen Institute of Anaerobic Microbiology

Anammoxbacteriën kunnen stikstofmonoxide verslinden in concentraties waarbij dit dodelijk zou zijn voor alle andere levensvormen. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit en het Max Planck Institute for Marine Microbiology. Deze wetenschap kan helpen om het broeikaseffect tegen te gaan. Ook is de kennis bruikbaar bij waterzuivering.


De resultaten - gepubliceerd in Nature Communications - veranderen het huidige idee van de stikstofcyclus op aarde en vergroten de toepassing van anammoxbacteriën in door de mens gemaakte ecosystemen.


Stikstofmonoxide (NO) is zeer reactief en toxisch, Het vermindert de ozonlaag in onze atmosfeer en is de voorloper van het broeikasgas distikstofmonoxide (lachgas, N2O). Nu heeft het multidisciplinaire team ontdekt dat de anaerobische ammonium-oxiderende (anammox) bacterie NO direct gebruikt om te groeien, en het omzet in het onschadelijke stikstofgas (N2) in plaats van het broeikasgas N2O. Hierdoor wordt dus steeds een NO-molecuul minder omgezet in een broeikasgas. "Zo verminderen anammoxbacteriën het gehalte NO dat beschikbaar is voor broeikasgasproductie door andere bacteriën", verklaart Boran Kartal van het Max Planck Institute. "Dit is belangrijk om te begrijpen hoe anammoxbacteriën N2O- en NO- emissies reguleren in natuurlijke en door de mens gemaakte ecosystemen, zoals waterzuiveringsinstallaties."

 


Lees ook: Broeikasgas wordt bruikbare grondstofAnnamoxbacteriën zijn overal ter wereld gevonden. "Dat betekent dat de anammoxmicroben die op stikstofmonoxide groeien zich ook overal zouden kunnen bevinden. Op dit moment speuren we verschillende ecosystemen van over de hele wereld af, op zoek naar gespecialiseerde stikstofcylus micro-organismen die nog niet ontdekt zijn", vertelt Mike Jetten, van de Radboud Universiteit. "We willen graag weten hoe deze micro-organismen interacties hebben met andere stikstofcyclus- en methaanoxiderende microben." Deze nieuwe (combinaties van) microben zijn belangrijke voor toepassing in verschillende waterzuiveringsinstallaties.

 

Gerelateerd nieuws

Nederland niet langer in top 3 innovatiefste landen

Nederland niet langer in top 3 innovatiefste landen

Zwitserland, Zweden en de Verenigde Staten. Deze landen vormen samen de top drie meest innovatieve landen van 2019. Nederland stond in 2017 en 2018 nog op de derde en tweede plek, maar valt dit jaar net naast het podium.…

Zeeworm inspireert tot onderwaterlijm

Zeeworm inspireert tot onderwaterlijm

Lijm en water zijn geen geslaagde combinatie. Toch heeft WUR-promovendus Marco Dompé het voor elkaar gekregen om onderwaterlijm te maken. Met dank aan de natuur.

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Als Nederland zo doorgaat, raakt het verder achterop bij de ambitie om 2,5% van het bruto binnenlands product te besteden aan R&D. Dat stelt het Rathenau Instituut op basis van eigen onderzoek. ‘De directe…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

22 augustus 2019, vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

23 augustus 2019

Praat mee over een toekomstbestendige machinerichtlijn

Nederland levert een bijdrage aan een impact-assessment betreffende de nieuwe Europese Machinerichtlijn...

2 september 2019, D&F kantoor Breda

Performance Level en Sistema 2.0

Meer agendapunten »