EO

Anammoxbacteriën verslinden stikstofmonoxide

20 maart 2019 om 14:44 uur

Afbeelding: Een bioreactor die gebruikt werd om anammox cellen in te laten groeien. De felle rode kleur is het gevolg van de aanwezigheid van ijzerhoudende eiwitten in de cellen die stikstomonoxide samen met ammonium omzetten in N2-gas. Foto: Mike Jetten, Radboud Universiteit en Soehngen Institute of Anaerobic Microbiology

Anammoxbacteriën kunnen stikstofmonoxide verslinden in concentraties waarbij dit dodelijk zou zijn voor alle andere levensvormen. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit en het Max Planck Institute for Marine Microbiology. Deze wetenschap kan helpen om het broeikaseffect tegen te gaan. Ook is de kennis bruikbaar bij waterzuivering.


De resultaten - gepubliceerd in Nature Communications - veranderen het huidige idee van de stikstofcyclus op aarde en vergroten de toepassing van anammoxbacteriën in door de mens gemaakte ecosystemen.


Stikstofmonoxide (NO) is zeer reactief en toxisch, Het vermindert de ozonlaag in onze atmosfeer en is de voorloper van het broeikasgas distikstofmonoxide (lachgas, N2O). Nu heeft het multidisciplinaire team ontdekt dat de anaerobische ammonium-oxiderende (anammox) bacterie NO direct gebruikt om te groeien, en het omzet in het onschadelijke stikstofgas (N2) in plaats van het broeikasgas N2O. Hierdoor wordt dus steeds een NO-molecuul minder omgezet in een broeikasgas. "Zo verminderen anammoxbacteriën het gehalte NO dat beschikbaar is voor broeikasgasproductie door andere bacteriën", verklaart Boran Kartal van het Max Planck Institute. "Dit is belangrijk om te begrijpen hoe anammoxbacteriën N2O- en NO- emissies reguleren in natuurlijke en door de mens gemaakte ecosystemen, zoals waterzuiveringsinstallaties."

 


Lees ook: Broeikasgas wordt bruikbare grondstofAnnamoxbacteriën zijn overal ter wereld gevonden. "Dat betekent dat de anammoxmicroben die op stikstofmonoxide groeien zich ook overal zouden kunnen bevinden. Op dit moment speuren we verschillende ecosystemen van over de hele wereld af, op zoek naar gespecialiseerde stikstofcylus micro-organismen die nog niet ontdekt zijn", vertelt Mike Jetten, van de Radboud Universiteit. "We willen graag weten hoe deze micro-organismen interacties hebben met andere stikstofcyclus- en methaanoxiderende microben." Deze nieuwe (combinaties van) microben zijn belangrijke voor toepassing in verschillende waterzuiveringsinstallaties.

 

Gerelateerd nieuws

Metamaterialen voor het dempen van schokken en trillingen

Metamaterialen voor het dempen van schokken en trillingen

UvA-natuurkundige Corentin Coulais krijgt een NWO-subsidie van 750.000 euro om een nieuwe generatie metamaterialen te ontwikkelen, speciaal geschikt voor het dempen van schokken en trillingen.

AI ontwikkelt nieuw materiaal

AI ontwikkelt zelfstandig een nieuw materiaal (video)

Aan de TU Delft is een nieuw materiaal ontwikkeld zonder enig experimenteel onderzoek te doen. Het supersamendrukbare maar sterke materiaal werd ontworpen met behulp van uitsluitend AI. “Kunstmatige intelligentie geeft…

Nationale agenda voor quantumtechnologie: Nederlandse voortrekkersrol uitbouwen

Nationale agenda voor kwantumtechnologie: Nederlandse voortrekkersrol uitbouwen

Robbert Dijkgraaf heeft staatssecretaris Mona Keijzer maandag de Nationale Agenda Quantum Technologie overhandigd. “Nederland heeft nú een unieke kans wereldleider te worden en ik adviseer de regering hier met…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe Safety Field Box van Schmersal

Eenvoudige installatie-oplossing voor complexe machines: veiligheidsveldbus met PROFINET/PROFIsafe-veldbusinterface

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

10 december 2019, Utrecht

International MicroNanoConference 2019

De actieve betrokkenheid van industrie, wetenschap en gebruikersgemeenschap van microsystemen en...

11 december 2019, Arnhem - Doorwerth

ATEX 153

11 en 12 december 2019

Meer agendapunten »