EO

Werken aan grootste windturbine ooit

18 maart 2019 om 14:28 uur

De Haliade-X van GE Renewable Energy is de grootste en meest krachtige windturbine ter wereld. De komende vijf jaar wordt de turbine getest op de Maasvlakte. Met een nog nooit vertoonde capaciteit van 12 megawatt kan een turbine ruim 16.000 huishoudens van energie voorzien. Dat de turbine nu in Nederland wordt gebouwd biedt volop kansen aan het Nederlandse bedrijfsleven.


ECN part of TNO is nauw betrokken bij de testen. De partijen werkten bijvoorbeeld samen in Research & Development projecten om de aerodynamische barrières te doorbreken die turbines van 10 MW en meer mogelijk maken. De daarin opgebouwde kennis vormde mede het fundament voor de ontwikkeling van de Haliade-X, met een hoogte van maar liefst 260 meter en bladen van 107 meter.

 

Nieuw grenzen natuurkunde

Peter Eecen, programmamanager Windenergie van ECN part of TNO. "Voor het ontwikkelen van turbines met een capaciteit van 10 MW en meer zijn innovaties op verschillende gebieden nodig. Alleen al als het gaat om de aerodynamica, de kennis van de luchtstroming rond het rotorblad, raken we aan nieuwe grenzen in de natuurkunde. We moeten steeds nieuwe modellen ontwikkelen en die middels uitgebreide metingen valideren. Het zijn innovaties waar we samen met GE aan werken."

 

Op naar zee

De Haliade-X is bedoeld om in grote aantallen op zee te installeren. Aangezien op de Maasvlakte vrijwel dezelfde windcondities gelden, is dit een goede testlocatie. Het eerste prototype wordt deze zomer geïnstalleerd. Validatiemetingen moeten vervolgens aantonen dat de Haliade-X zijn beloften waarmaakt en certificering krijgt.

 

Kansen voor de offshore

Ook zullen de partijen aan verschillende innovaties werken. Voor het installeren van deze nieuwe generatie windturbines zijn aparte schepen nodig die de grootte en het gewicht aankunnen. Dat biedt kansen voor de offshore industrie. Voor het onderhoud zijn nieuwe tools en modellen nodig om dat kostenefficiënter uit te voeren.


"De grootte van de turbines en de rotorbladen zijn van een compleet andere orde dan wat we tot nu toe kennen. Door de metingen aan en het testen van de nieuwe turbines doen we nieuwe kennis op die we inzetten voor de volgende generatie. We behoren met onze kennis op dit gebied tot de kopgroep in de wereld en die positie gaan we verder uitbreiden", zegt Eecen.

 

Niet alleen windturbine innovatie

ECN part of TNO richt zich ook op het ontwikkelen van kennis over windparken en hun integratie in onze snel veranderingen energiesysteem. Denk aan nieuwe installatietechnieken, optimaal onderhoud, intelligente parkregeling en innovaties zoals robotica en ICT.


Het is de bedoeling in 2030 op zee tenminste 11,5 GW aan geïnstalleerd vermogen te hebben staan. Windparken met grote turbines als de Haliade-X helpen die ambitie te verwezenlijken.

 

Bron: TNO Insights

 

Gerelateerd nieuws

Met de vuilniswagen naar kantoor

Met de vuilniswagen naar kantoor

Scania heeft een elektrisch zelfrijdend conceptvoertuig voor de stad ontworpen dat ’s ochtends en ’s avonds forenzen heen en weer kan brengen, overdag goederen distribueert en ’s nachts afval ophaalt.

Het eerste bemande waterstofvliegtuig ter wereld komt uit Delft

Het eerste bemande waterstofvliegtuig ter wereld komt uit Delft

AeroDelft, een studententeam van de TU Delft, is bezig met het ontwikkelen van het eerste bemande vliegtuig ter wereld dat aangedreven wordt door vloeibaar waterstof. Op woensdag 24 april heeft het team het ontwerp…

Droge coating maakt batterijen milieuvriendelijker en goedkoper

Droge coating maakt batterijen milieuvriendelijker en goedkoper

Onderzoekers van het Fraunhofer Instituut voor Materiaal- en Beamtechnologie IWS in Dresden hebben een manier gevonden om de elektrodes van batterijen te coaten met een droge film, in plaats van met vloeibare…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Groot bereik - wereldwijde toepassing - veilige gegevensoverdracht

Schmersal lanceert nieuw veiligheidslichtscherm met Bluetooth-interface Voor het eerst lanceert de Schmersal-groep een...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 juni 2019, Vianen

Instrumentatie & Analyse event

Het Instrumentatie & Analyse event gaat over de nieuwste ontwikkelingen en uitdagende...

19 juni 2019, Den Bosch

Power Electronics 2019

Het doel van dit seminar is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te tonen op het gebied...

Meer agendapunten »