EO

Werken aan grootste windturbine ooit

18 maart 2019 om 14:28 uur

De Haliade-X van GE Renewable Energy is de grootste en meest krachtige windturbine ter wereld. De komende vijf jaar wordt de turbine getest op de Maasvlakte. Met een nog nooit vertoonde capaciteit van 12 megawatt kan een turbine ruim 16.000 huishoudens van energie voorzien. Dat de turbine nu in Nederland wordt gebouwd biedt volop kansen aan het Nederlandse bedrijfsleven.


ECN part of TNO is nauw betrokken bij de testen. De partijen werkten bijvoorbeeld samen in Research & Development projecten om de aerodynamische barrières te doorbreken die turbines van 10 MW en meer mogelijk maken. De daarin opgebouwde kennis vormde mede het fundament voor de ontwikkeling van de Haliade-X, met een hoogte van maar liefst 260 meter en bladen van 107 meter.

 

Nieuw grenzen natuurkunde

Peter Eecen, programmamanager Windenergie van ECN part of TNO. "Voor het ontwikkelen van turbines met een capaciteit van 10 MW en meer zijn innovaties op verschillende gebieden nodig. Alleen al als het gaat om de aerodynamica, de kennis van de luchtstroming rond het rotorblad, raken we aan nieuwe grenzen in de natuurkunde. We moeten steeds nieuwe modellen ontwikkelen en die middels uitgebreide metingen valideren. Het zijn innovaties waar we samen met GE aan werken."

 

Op naar zee

De Haliade-X is bedoeld om in grote aantallen op zee te installeren. Aangezien op de Maasvlakte vrijwel dezelfde windcondities gelden, is dit een goede testlocatie. Het eerste prototype wordt deze zomer geïnstalleerd. Validatiemetingen moeten vervolgens aantonen dat de Haliade-X zijn beloften waarmaakt en certificering krijgt.

 

Kansen voor de offshore

Ook zullen de partijen aan verschillende innovaties werken. Voor het installeren van deze nieuwe generatie windturbines zijn aparte schepen nodig die de grootte en het gewicht aankunnen. Dat biedt kansen voor de offshore industrie. Voor het onderhoud zijn nieuwe tools en modellen nodig om dat kostenefficiënter uit te voeren.


"De grootte van de turbines en de rotorbladen zijn van een compleet andere orde dan wat we tot nu toe kennen. Door de metingen aan en het testen van de nieuwe turbines doen we nieuwe kennis op die we inzetten voor de volgende generatie. We behoren met onze kennis op dit gebied tot de kopgroep in de wereld en die positie gaan we verder uitbreiden", zegt Eecen.

 

Niet alleen windturbine innovatie

ECN part of TNO richt zich ook op het ontwikkelen van kennis over windparken en hun integratie in onze snel veranderingen energiesysteem. Denk aan nieuwe installatietechnieken, optimaal onderhoud, intelligente parkregeling en innovaties zoals robotica en ICT.


Het is de bedoeling in 2030 op zee tenminste 11,5 GW aan geïnstalleerd vermogen te hebben staan. Windparken met grote turbines als de Haliade-X helpen die ambitie te verwezenlijken.

 

Bron: TNO Insights

 

Gerelateerd nieuws

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

TNO, Obeo en Altran gaan samenwerken aan oplossingen voor de complexiteit van high tech systemen. Het menselijk brein kan deze volgens hen namelijk eigenlijk niet meer overzien.

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Als Nederland zo doorgaat, raakt het verder achterop bij de ambitie om 2,5% van het bruto binnenlands product te besteden aan R&D. Dat stelt het Rathenau Instituut op basis van eigen onderzoek. ‘De directe…

‘Binnen 10 jaar kan iedereen elektrisch vliegen in de stad’

‘Binnen 10 jaar kan iedereen elektrisch vliegen in de stad’

Het Koninklijk NLR en Pal-V hebben een memorandum van overeenstemming ondertekend dat de gezamenlijke ambitie beschrijft om binnen 10 jaar een elektrisch aangedreven voertuig te realiseren waarmee men autonoom kan…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

18 april 2019, Eindhoven

3i-Event 2019

Op 18 april organiseert TW voor de tweede maal het 3i-Event over Ideas, Intellectual property &...

23 april 2019, Vianen

Masterclass Machineveiligheid ( 4-dagen)

23,24,30 april en 1mei 2019

Meer agendapunten »