EO

Veel NL octrooiaanvragen, Brabant spant de kroon

12 maart 2019 om 10:32 uur

Nederland heeft vorig jaar 7140 octrooiaanvragen ingediend bij het Europees Octrooibureau (EOB). Per hoofd van de bevolking (416) staan we daarmee op de 2e plaats. Het aantal toegekende patenten is in de afgelopen 4 jaar meer dan verdubbeld.


EOB-voorzitter António Campinos: "Nederland scoort hoog met het aantal octrooiaanvragen per inwoner. Daarmee is het een van de meest innovatieve landen ter wereld."


Alleen Zwitserland vroeg meer octrooien aan per inwoner. En dan wel ruim twee keer zo veel (956). Absoluut gezien komt ons land op de achtste plek, na de Verenigde Staten (43.612), Duitsland (26.734), Japan (22.615), Frankrijk (10.317), China (9401), Zwitserland (7927) en Korea (7296). In totaal ontving het EOB 174.317 Europese octrooiaanvragen, een groei van 4.6% vergeleken met 2017.


Nederland vroeg ongeveer even veel octrooien aan als in 2017 (7043) en 2015 (7147). In 2014 en 2016 werden respectievelijk 6874 en 6860 octrooiaanvragen ingediend.

 

Noord-Brabant, Eindhoven, Philips

De helft van de Nederlandse aanvragen komt uit Noord-Brabant. Binnen Europa was Brabant de 5e sterkste regio. Eindhoven stijgt in de Nederlandse steden-ranglijst ver uit boven elke andere stad, met 2770 octrooiaanvragen (36%). Amsterdam en Rotterdam dienden respectievelijk 455 en 333 aanvragen in.

leading fields
Koninklijke Philips (1617), Philips Lighting (573), Airbus (509), DSM (500) en NXP (312) spannen de kroon onder de Nederlandse aanvragers. Siemens diende in 2018 de meeste octrooiaanvragen in van alle bedrijven wereldwijd (2493) en nam de kop over van Huawei. Zij werden gevolgd door Samsung en LG, United Technologies en Koninklijke Philips (6e).


Binnen de tien belangrijkste technologiegebieden bij de EOB was Koninklijke Philips 2e in medische technologie na Johnson & Johnson, 2e in metingen na Siemens, maar voor Robert Bosch, en 8e in computertechnologie. Philips Lighting was 3e in elektrische machines/apparaten/energie en DSM was de 2e in biotechnologie, na Hoffmann-La Roche.

 

 

Gerelateerd nieuws

Zelfherstellend composiet voor windturbines en vliegtuigvleugels

Zelfherstellend composiet voor windturbines en vliegtuigvleugels

Onderzoekers van het laboratorium voor verwerking van geavanceerde composieten van de Zwitserse EPFL Universiteit hebben een materiaal ontwikkeld dat heel gemakkelijk zichzelf kan herstellen na beschadiging. Dit…

Snellere levering van machines door ATEX typegoedkeur

Snellere levering van machines door ATEX typegoedkeur

Een bedrijf dat schroeftransporteurs ontwerpt en fabriceert kan haar machines die geschikt zijn voor explosiegevaarlijke omgevingen voortaan sneller leveren. Het bedrijf, Van Beek, heeft namelijk een ATEX typegoedkeur…

ILT: meer energiebesparing industrie mogelijk door vervangen oude elektromotoren

Snelle energiebesparing industrie mogelijk door vervangen oude elektromotoren

Met het vervangen van oude elektromotoren door zuiniger motoren kan de industrie meer energie besparen en zo een grotere bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Dat concludeert de Inspectie…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Pilz configureerbare besturingssystemen volop in ontwikkeling

De configureerbare besturingssystemen PNOZmulti 2 van Pilz hebben veel functies en zijn flexibel inzetbaar. U kunt de...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

26 maart 2019, Veenendaal

Industrial Ethernet 2019

Industrial Ethernet biedt voordelen als snelheid, kostenreductie, diagnose mogelijkheden en remote...

Meer agendapunten »