EO

Geschiedenis van de tractor: van ronkende mastodont tot onbemande vloot

11 maart 2019 om 15:21 uur

Tractoren vind je op het veld, maar ook in politiek geïnspireerde betogingen, in merkwaardige verzamelingen, en zelfs in de speelgoedkast. Het verhaal van deze veelzijdige machine staat beschreven in Tractor – Een geschiedenis. Verwacht geen saai, technisch repertorium, maar een boeiend, opvallend rijk geïllustreerd en onverwacht veelzijdig boekwerk.


Professor Yves Segers leidt het Centrum Agrarische Geschiedenis en het Interfacultair Centrum voor Agrarische Geschiedenis van de KU Leuven. Femke Paulussen doet er onderzoekswerk. "Ons tractorboek is de vrucht van een tweejarenproject. Daar is mooi wetenschappelijk werk voor geleverd", zegt Femke Paulussen, "maar we zijn ook het grote publiek niet vergeten. Dus moest het een heel fraai vormgegeven boek worden. Er is ook een rondreizende tentoonstelling aan gekoppeld."


Het boek is veel meer dan een beschrijving van de technische ontwikkeling van de tractor - al mag die uiteraard niet ontbreken. Yves Segers: "Wat technisch kon, bepaalde in grote mate hoe en wanneer de tractor succes boekte. Eigenlijk is die doorbraak van vrij recente datum. De eerste demonstratie in België van wat we de rechtstreekse voorloper van de tractor mogen noemen, dateert uit 1904. In de jaren daarvoor waren er al wel experimenten met stoomtractoren, vervaarlijk rokende mastodonten, veel te log voor onze landbouw."

 
Het zijn niet alleen de technische mogelijkheden geweest die het succes van de tractor bepaald hebben. "Ook de sociale ontwikkeling had een grote invloed", vertelt Segers. "Na de Tweede Wereldoorlog werd manuele arbeid relatief duurder, parallel met de stijging van de arbeiderslonen in de industrie en dienstensector. De tractor kon dat opvangen. Landarbeiders waren een verdwijnende beroepsgroep."


Momenteel werkt minder dan 2% van de actieve bevolking in de landbouw. Paulussen. "Het tractorgebruik volgt die dalende trend. Het topjaar was 1990, met bijna 110.000 tractoren. In 2013, het laatste jaar waarin officiële tellingen uitgevoerd werden, waren er zowat 80.000 tractoren. Voor de volledigheid: het aantal landbouwpaarden bedroeg toen bijna 4.500."

 

Toekomst

En hoe zit het met de toekomst? Heeft de tractor die? Segers: "In het laatste hoofdstuk kijken we vooruit. De rol van de gps maakt automatische besturing en verfijnde bediening mogelijk. Dat kan aanzienlijke invloed hebben op de geautomatiseerde landbouw. Vandaag werken onderzoekers aan tractoren die volledig autonoom over het veld rijden, niet langer gehinderd door menselijke beperkingen zoals vermoeidheid en zicht. Verwacht wordt dat deze kleine, onbemande tractoren zullen werken in groep, als een vloot. Maar een enkele, bemande tractor zal het geheel van op afstand blijven opvolgen en coördineren."

 

Bron: KULeuven.be

 

Gerelateerd nieuws

Zonnecellen van perovskiet veel sterker door fluoride

Zonnecellen van perovskiet veel sterker door fluoride

Onderzoekers van Differ, de TU/e, de UT, en Peking University hebben ontdekt dat een beschermend laagje van fluoride zonnecellen van perovskiet een stuk stabieler maakt. Na duizend uur onder extreme testomstandigheden…

Industriesector gebruikt verouderde industriele automatisering

Industrie gebruikt verouderde industriële automatisering

Uit onderzoek van Trend Micro Incorporated, wereldwijd leider in cybersecurity-oplossingen, blijkt dat veel bedrijven in de industriesector kwetsbaar zijn door het gebruik van netwerken met achterhaalde technologie. Dit…

Fieldlab onderzoekt ‘logistiek van de toekomst’

Fieldlab onderzoekt ‘logistiek van de toekomst’

Het Fieldlab Advanced Manufacturing Logistics (AML) lanceerde deze week een real-life testomgeving om te experimenteren met Automated Guided Vehicles (AGV’s) en robots.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 mei 2019, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week worden in heel Nederland wonderlijke en innovatieve technologieverhalen...

21 mei 2019, Mercure Hotel Roeselare

UPDATE MACHINEVEILIGHEID

Bij de laatste ontwikkelingen in machineveiligheid horen ook moderne interpretaties.

22 mei 2019, LIMTEC+ Diepenbeek

UPDATE MACHINEVEILIGHEID

Bij de laatste ontwikkelingen in machineveiligheid horen ook moderne interpretaties.

Meer agendapunten »