Radarchip spot hartslag dwars door muren heen

Holst lanceert een 8GHz radarchip om de aanwezigheid en positie van personen in gebouwen mee te detecteren. De sensor verbruikt minder dan 1mW, honderd keer minder dan vergelijkbare oplossingen, en kan zeer kleine bewegingen, zoals het op- en neergaan van de borstkas tijdens het ademen, herkennen tot op een afstand van 15 meter. Moederbedrijf Imec spreekt van een doorbraak in de realisatie van goedkope, op batterijen werkende sensoren voor kantoren, ziekenhuizen en industriële sites.

Net als camera’s maken ook radars een foto van hun omgeving. Maar daar waar camera’s scherpe tweedimensionale beelden maken, zijn radars geschikt om beweging, snelheid en afstand waar te nemen. Ze kunnen zelfs microbewegingen detecteren, zoals ademhaling en hartslag. En ze doen dat onafhankelijk van licht, en werken zelfs in noodsituaties zoals bij rookontwikkeling. Op radarbeelden mensen zijn niet herkenbaar. Dat is een voordeel in omgevingen waar je de privacy van personen wilt garanderen, zoals in ziekenhuizen, hotels, of kantoren.

Bestaande radaroplossingen gebruiken echter veel energie en zijn dikwijls gemaakt met dure technologie. Dat maakt ze ongeschikt als basis voor wijdverspreide, goedkope oplossingen die op batterijen werken. De 8GHz radarchip is ontworpen om aan deze behoefte te voldoen. Hij is gebaseerd op standaard chiptechnologie, waardoor hij beter kan worden geïntegreerd met andere systeemcomponenten op de chip en goedkoper geproduceerd kan worden, en hij verbruikt weinig energie. De radar werkt op een lage frequentie (8GHz), waardoor hij een laag energieverbruik combineert met een groot bereik. Zo kunnen microbewegingen tot op 5 meter worden gedetecteerd, en grotere bewegingen zelfs over een afstand van 20 meter. Ook kan hij personen detecteren door muren heen, waardoor 1 radar meerdere ruimtes kan bestrijken.

Partners gezocht

"Met deze nieuwe radar hebben we een geweldige oplossing om innovatieve toepassingen te maken voor slimme gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan het tellen van mensen, het detecteren van aanwezigheden voor klimaat- en luchtregeling, het mogelijk maken van snellere respons van hulpdiensten bij noodgevallen, zoals het lokaliseren van slachtoffers in de ruimte tijdens een startende brand, of het alarmnummer automatisch bellen wanneer een bejaarde valt, of de perimeter van een industriële installatie gerespecteerd wordt… ," zegt Barend van Liempd, programmaverantwoordelijke bij imec Nederland. "We zijn nu op zoek naar partners, zoals ontwikkelaars van innovatieve sensoren in IoT, domotica, automotive,… , chipfabrikanten of bedenkers van toepassingen die vroeg in deze markt willen instappen en die met ons deze nieuwe technologie willen optimaliseren in een gezamenlijk onderzoeksprogramma."