EO

Tweemaal per dag de ruimte in. En nog groen ook

04 maart 2019 om 13:45 uur

Een herbruikbare raket voor satellietlanceringen en -thrusters die werken op basis van onschadelijke gassen. Daaraan werkt Nederlands-Nieuw-Zeelandse ‘new space bedrijf’ Dawn Aerospace. De raket, ook wel spaceplane genoemd, zal autonoom vliegen en kan meerdere keren op een dag de ruimte in om kleine satellieten in hun baan rond de aarde te brengen.


Jeroen Wink CEO bij Dawn Aerospace: "De Mk-II Spaceplane is de eerste in een serie van herbruikbare ruimtevaartuigen die de toegang tot de ruimte zullen revolutioneren, in een tijd die ongelooflijk spannend is voor de ruimtevaartindustrie."


Thrusters geven satellieten het vermogen om te manoeuvreren als ze in de ruimte zijn. Dit kan nuttig zijn tijdens de operationele periode van de satelliet, maar ook om deze uit haar baan om de aarde te stuwen en daarmee ruimtevervuiling te voorkomen. De thrusters van Dawn Aerospace worden in tegenstelling tot gebruikelijke propulsiesystemen niet aangedreven door hydrazine, maar door een nieuwe combinatie van meer voorhanden zijnde, niet giftige gassen. Hierdoor zijn deze thrusters gemakkelijker toepasbaar terwijl ze wel de voordelen hebben van chemisch aangedreven thrusters ten opzichte van bijvoorbeeld elektrische.


Op basis van de thrustertechnologie wordt de spaceplane ontwikkeld om satellieten flexibel, snel en kosteneffectief te lanceren. De Spaceplane van Dawn Aerospace moet de groeiende markt van kleine satellieten gaan bedienen. Het flexibel, snel en goedkoper in een specifieke baan brengen van kleine satellieten is iets waar veel vraag naar is vanuit de markt, maar wat momenteel nog geen enkel bedrijf kan doen.

 

Dit jaar nog de ruimte in

Dawn Aerospace verwacht zijn eerste satellietpropulsiesysteem in juli dit jaar de ruimte in te sturen vanuit Frans-Guyana. Een tweede lancering, voor het Nederlandse satellietbedrijf Hiber, staat gepland voor oktober.

 

Dawn Aerospace

Dawn Aerospace werd in 2016 opgericht door Jeroen Wink, Stefan Powell, Robert Werner, Tobias Knop en James Powell en heeft locaties in Delft en Nieuw-Zeeland. Eerder deze maand haalde het bedrijf 2 miljoen euro op in een investeringsronde waar diverse Europese, Nieuw-Zeelandse en Amerikaanse investeerders in deelnemen, waaronder InnovationQuarter. Eerder kreeg Dawn Aerospace al een MIT subsidie, (de ‘regeling MKB innovatiestimulering topsectoren' van de provincie Zuid-Holland en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat) die het inzette voor de vroege ontwikkeling van de innovatieve thruster en Mk-II Spaceplane. Het nieuwe kapitaal wordt gebruikt voor commercialisatie van de thrusters en doorontwikkeling van de Mk-II Spaceplane. In augustus 2018 doorstond de Mk-I de testen met succes, en naar verwachting zal de eerste Mk-II Spaceplane in 2020 gelanceerd worden.

 

Gerelateerd nieuws

Wat is de waarde van vakmanschap in een digitale wereld? (documentaire)

Wat is de waarde van vakmanschap in een digitale wereld? (documentaire)

De westerse wereld gaat ervan uit dat er 10.000 uren studie nodig zijn om een expert te worden op een bepaald vakgebied. In Japan is dit 60.000 uur, het equivalent van 8 uur per dag, 250 dagen per jaar werken over een…

Snellere levering van machines door ATEX typegoedkeur

Snellere levering van machines door ATEX typegoedkeur

Een bedrijf dat schroeftransporteurs ontwerpt en fabriceert kan haar machines die geschikt zijn voor explosiegevaarlijke omgevingen voortaan sneller leveren. Het bedrijf, Van Beek, heeft namelijk een ATEX typegoedkeur…

Werken aan grootste windturbine ooit

Werken aan grootste windturbine ooit

De Haliade-X van GE Renewable Energy is de grootste en meest krachtige windturbine ter wereld. De komende vijf jaar wordt de turbine getest op de Maasvlakte. Met een nog nooit vertoonde capaciteit van 12 megawatt kan een…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Pilz configureerbare besturingssystemen volop in ontwikkeling

De configureerbare besturingssystemen PNOZmulti 2 van Pilz hebben veel functies en zijn flexibel inzetbaar. U kunt de...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

26 maart 2019, Veenendaal

Industrial Ethernet 2019

Industrial Ethernet biedt voordelen als snelheid, kostenreductie, diagnose mogelijkheden en remote...

Meer agendapunten »