EO

Tweemaal per dag de ruimte in. En nog groen ook

04 maart 2019 om 13:45 uur

Een herbruikbare raket voor satellietlanceringen en -thrusters die werken op basis van onschadelijke gassen. Daaraan werkt Nederlands-Nieuw-Zeelandse ‘new space bedrijf’ Dawn Aerospace. De raket, ook wel spaceplane genoemd, zal autonoom vliegen en kan meerdere keren op een dag de ruimte in om kleine satellieten in hun baan rond de aarde te brengen.


Jeroen Wink CEO bij Dawn Aerospace: "De Mk-II Spaceplane is de eerste in een serie van herbruikbare ruimtevaartuigen die de toegang tot de ruimte zullen revolutioneren, in een tijd die ongelooflijk spannend is voor de ruimtevaartindustrie."


Thrusters geven satellieten het vermogen om te manoeuvreren als ze in de ruimte zijn. Dit kan nuttig zijn tijdens de operationele periode van de satelliet, maar ook om deze uit haar baan om de aarde te stuwen en daarmee ruimtevervuiling te voorkomen. De thrusters van Dawn Aerospace worden in tegenstelling tot gebruikelijke propulsiesystemen niet aangedreven door hydrazine, maar door een nieuwe combinatie van meer voorhanden zijnde, niet giftige gassen. Hierdoor zijn deze thrusters gemakkelijker toepasbaar terwijl ze wel de voordelen hebben van chemisch aangedreven thrusters ten opzichte van bijvoorbeeld elektrische.


Op basis van de thrustertechnologie wordt de spaceplane ontwikkeld om satellieten flexibel, snel en kosteneffectief te lanceren. De Spaceplane van Dawn Aerospace moet de groeiende markt van kleine satellieten gaan bedienen. Het flexibel, snel en goedkoper in een specifieke baan brengen van kleine satellieten is iets waar veel vraag naar is vanuit de markt, maar wat momenteel nog geen enkel bedrijf kan doen.

 

Dit jaar nog de ruimte in

Dawn Aerospace verwacht zijn eerste satellietpropulsiesysteem in juli dit jaar de ruimte in te sturen vanuit Frans-Guyana. Een tweede lancering, voor het Nederlandse satellietbedrijf Hiber, staat gepland voor oktober.

 

Dawn Aerospace

Dawn Aerospace werd in 2016 opgericht door Jeroen Wink, Stefan Powell, Robert Werner, Tobias Knop en James Powell en heeft locaties in Delft en Nieuw-Zeeland. Eerder deze maand haalde het bedrijf 2 miljoen euro op in een investeringsronde waar diverse Europese, Nieuw-Zeelandse en Amerikaanse investeerders in deelnemen, waaronder InnovationQuarter. Eerder kreeg Dawn Aerospace al een MIT subsidie, (de ‘regeling MKB innovatiestimulering topsectoren' van de provincie Zuid-Holland en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat) die het inzette voor de vroege ontwikkeling van de innovatieve thruster en Mk-II Spaceplane. Het nieuwe kapitaal wordt gebruikt voor commercialisatie van de thrusters en doorontwikkeling van de Mk-II Spaceplane. In augustus 2018 doorstond de Mk-I de testen met succes, en naar verwachting zal de eerste Mk-II Spaceplane in 2020 gelanceerd worden.

 

Gerelateerd nieuws

Plastic recycling van binnenuit met zuren

Plastic nu eindelijk goed te recycleren

Wetenschappers van het Amerikaanse Berkeley Lab hebben plastics ontwikkeld die steeds opnieuw kunnen worden gerecycled in hoogwaardig materiaal van elke kleur, vorm of gedaante. Dat is zeldzaam, omdat kunststoffen…

Nieuw Topsectoren- en Innovatiebeleid

Nieuw Topsectoren- en Innovatiebeleid

Het kabinet heeft 25 missies vastgesteld om de Nederlandse economie te versterken binnen de maatschappelijke thema’s energietransitie & duurzaamheid; landbouw, water & voedsel; gezondheid & zorg en…

'Wiebelende vleugels' kunnen windturbines efficënter maken

'Wiebelende vleugels' kunnen windturbines efficënter maken

Hoe kan het dat een albatros niet te pletter slaat als hij landt? Of dat zijn grote vleugels niet breken als gevolg van de luchtweerstand? Volgens de wetten van de aerodynamica zou je dat verwachten. Professor Eize…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

4 juni 2019, Vianen

Masterclass Machineveiligheid (4-dagen)

4,5,11,12 juni 2019

4 juni 2019, Den Haag

Global Entrepreneurship Summit (GES)

GES verbindt ondernemers uit de hele wereld met de meest invloedrijke internationale investeerders en...

5 juni 2019, Eindhoven

Practical data science

In deze vierdaagse cursus staat inzicht in de statistische concepten en vaardigheid in het omgaan met de...

Meer agendapunten »