EO

Tweemaal per dag de ruimte in. En nog groen ook

04 maart 2019 om 13:45 uur

Een herbruikbare raket voor satellietlanceringen en -thrusters die werken op basis van onschadelijke gassen. Daaraan werkt Nederlands-Nieuw-Zeelandse ‘new space bedrijf’ Dawn Aerospace. De raket, ook wel spaceplane genoemd, zal autonoom vliegen en kan meerdere keren op een dag de ruimte in om kleine satellieten in hun baan rond de aarde te brengen.


Jeroen Wink CEO bij Dawn Aerospace: "De Mk-II Spaceplane is de eerste in een serie van herbruikbare ruimtevaartuigen die de toegang tot de ruimte zullen revolutioneren, in een tijd die ongelooflijk spannend is voor de ruimtevaartindustrie."


Thrusters geven satellieten het vermogen om te manoeuvreren als ze in de ruimte zijn. Dit kan nuttig zijn tijdens de operationele periode van de satelliet, maar ook om deze uit haar baan om de aarde te stuwen en daarmee ruimtevervuiling te voorkomen. De thrusters van Dawn Aerospace worden in tegenstelling tot gebruikelijke propulsiesystemen niet aangedreven door hydrazine, maar door een nieuwe combinatie van meer voorhanden zijnde, niet giftige gassen. Hierdoor zijn deze thrusters gemakkelijker toepasbaar terwijl ze wel de voordelen hebben van chemisch aangedreven thrusters ten opzichte van bijvoorbeeld elektrische.


Op basis van de thrustertechnologie wordt de spaceplane ontwikkeld om satellieten flexibel, snel en kosteneffectief te lanceren. De Spaceplane van Dawn Aerospace moet de groeiende markt van kleine satellieten gaan bedienen. Het flexibel, snel en goedkoper in een specifieke baan brengen van kleine satellieten is iets waar veel vraag naar is vanuit de markt, maar wat momenteel nog geen enkel bedrijf kan doen.

 

Dit jaar nog de ruimte in

Dawn Aerospace verwacht zijn eerste satellietpropulsiesysteem in juli dit jaar de ruimte in te sturen vanuit Frans-Guyana. Een tweede lancering, voor het Nederlandse satellietbedrijf Hiber, staat gepland voor oktober.

 

Dawn Aerospace

Dawn Aerospace werd in 2016 opgericht door Jeroen Wink, Stefan Powell, Robert Werner, Tobias Knop en James Powell en heeft locaties in Delft en Nieuw-Zeeland. Eerder deze maand haalde het bedrijf 2 miljoen euro op in een investeringsronde waar diverse Europese, Nieuw-Zeelandse en Amerikaanse investeerders in deelnemen, waaronder InnovationQuarter. Eerder kreeg Dawn Aerospace al een MIT subsidie, (de ‘regeling MKB innovatiestimulering topsectoren' van de provincie Zuid-Holland en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat) die het inzette voor de vroege ontwikkeling van de innovatieve thruster en Mk-II Spaceplane. Het nieuwe kapitaal wordt gebruikt voor commercialisatie van de thrusters en doorontwikkeling van de Mk-II Spaceplane. In augustus 2018 doorstond de Mk-I de testen met succes, en naar verwachting zal de eerste Mk-II Spaceplane in 2020 gelanceerd worden.

 

Gerelateerd nieuws

Uitklapbare energietoren voor festivals klaar voor de praktijk

Uitklapbare energietoren voor festivals klaar voor de praktijk

Vrijwel alle festivals in Europa krijgen hun stroom van dieselgeneratoren. Als duurzaam alternatief ontwikkelden TU/e-onderzoekers samen met 9 bedrijven een 21 meter hoge, uitklapbare toren met zonnecollectoren en een…

Industriële topmensen willen strategie voor duurzaam Europa

Industriële topmensen willen strategie voor duurzaam Europa

Een grote groep van topmensen uit het Europese bedrijfsleven zal begin november in Brussel aandacht vragen voor een Europese strategie voor een duurzaam Europa. Een oproep van de organisatie CSR Europe is al door…

Merendeel bedrijven leeft arbo-regels onvoldoende na

Merendeel bedrijven leeft arbo-regels onvoldoende na

Uit het onderzoek 'Arbo in bedrijf 2018' van de Inspectie SZW blijkt dat het merendeel van de onderzochte bedrijven arbo-regels onvoldoende naleeft.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

22 augustus 2019, vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

23 augustus 2019

Praat mee over een toekomstbestendige machinerichtlijn

Nederland levert een bijdrage aan een impact-assessment betreffende de nieuwe Europese Machinerichtlijn...

2 september 2019, D&F kantoor Breda

Performance Level en Sistema 2.0

Meer agendapunten »