EO

Werkend leren in maker spaces, net als aan het MIT

27 februari 2019 om 10:45 uur

Fontys Hogeschool Engineering werkt sinds kort samen met het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in het ‘Make Impact’ Consortium. MIT-professor Marty Culpepper kwam naar Eindhoven om dit interdisciplinaire programma toe te lichten. “Geef studenten vertrouwen, want dan voelen ze eigenaarschap.”


Marty Culpepper bedacht samen met zijn MIT-collega Sanaa McDaniel het Make Impact programma waarbij de integratie van technologie, innovatie, maken en ondernemerschap binnen scholen en technologische innovatie-ecosystemen centraal staat. Het doel van het programma is om innovatie in de regio te versnellen, onder andere door studenten te laten werken in makerspaces.


"Het is belangrijk om te beseffen dat technologische innovatie in de eerste plaats om mensen gaat", vindt Culpepper. "Als iets moet, is het niet leuk. Je krijgt pas echt plezier als je samen met je vrienden dingen ontdekt. Wij geven onze studenten een duwtje. We stoppen ze samen in een ruimte en laten ze door middel van projecten zelf uitvinden waar hun talenten liggen. Het gevolg is dat de studenten alles zelf organiseren en regelen en dat ze vaak tot laat in de avond bezig zijn, met mooie en innovatieve resultaten als opbrengst."


In het Make Impact programma worden studenten mentor. Er zijn technici aanwezig voor de begeleiding bij het gebruik van gevaarlijke machines, maar zodra het kan nemen studenten die rol over. Culpepper: "Omdat wij onze studenten vrijheid en vertrouwen geven, voelen ze eigenaarschap en maken ze impact op hun omgeving." Ook na het afstuderen kunnen de alumni gebruik blijven maken van de ruimtes, daardoor ontstaat weer een uitwisseling met de studenten.

 

Makerspaces

MIT heeft al tientallen makerspaces voor haar studenten, voor toepassingen op allerlei technische gebieden, denk aan metaalbewerking, additive manufacturing (3D printen), houtbewerking, elektronica en product design. Maar ook voor andere op het oog minder technische toepassingen zoals grafisch ontwerp, mode, animatie, creatief koken of edelsmeden, die ook erg populair zijn onder hun technische studenten. Via een app kunnen studenten uitzoeken waar de apparaten staan die ze nodig hebben voor hun project. Die app komt ook beschikbaar voor Fontys.


Daarnaast worden binnen het Make Impact Consortium filmpjes en kennis uitgewisseld over het gebruik van machines en apparatuur. Culpepper geeft aan dat Fontys gebruik mag maken van de gebruikersfimpjes van MIT en zegt zelf geïnteresseerd te zijn in het online materiaal dat Fontys heeft gemaakt over het gebruik van 3D printers. Dat hebben zij zelf nog niet. "Het maken van de filmpjes kost duizenden dollars. Op deze manier kan mooi kennis gedeeld worden."

 

TEC-spaces

In juni gaat een groep Fontys-docenten naar een door het Make Impact Consortium georganiseerde bootcamp om kennis te maken met de leermethode. ‘Ik sta te popelen om het concept in te voeren bij Fontys, in de vorm van TEC-spaces (Technology, Entrepreneurship, Creativity)", zegt directeur Ella Hueting.


Overigens werken al honderden Fontysstudenten in hybride leeromgevingen samen met het bedrijfsleven. Een voorbeeld daarvan zijn de IT-studenten die in een eigen gebouw op Strijp in Eindhoven samen met IT-bedrijven aan oplossingen werken. Hetzelfde gebeurt op de Automotive Campus in Helmond.


Bron: Fontys.nl

 

Gerelateerd nieuws

Zelfherstellend composiet voor windturbines en vliegtuigvleugels

Zelfherstellend composiet voor windturbines en vliegtuigvleugels

Onderzoekers van het laboratorium voor verwerking van geavanceerde composieten van de Zwitserse EPFL Universiteit hebben een materiaal ontwikkeld dat heel gemakkelijk zichzelf kan herstellen na beschadiging. Dit…

Snellere levering van machines door ATEX typegoedkeur

Snellere levering van machines door ATEX typegoedkeur

Een bedrijf dat schroeftransporteurs ontwerpt en fabriceert kan haar machines die geschikt zijn voor explosiegevaarlijke omgevingen voortaan sneller leveren. Het bedrijf, Van Beek, heeft namelijk een ATEX typegoedkeur…

ILT: meer energiebesparing industrie mogelijk door vervangen oude elektromotoren

Snelle energiebesparing industrie mogelijk door vervangen oude elektromotoren

Met het vervangen van oude elektromotoren door zuiniger motoren kan de industrie meer energie besparen en zo een grotere bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Dat concludeert de Inspectie…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Pilz configureerbare besturingssystemen volop in ontwikkeling

De configureerbare besturingssystemen PNOZmulti 2 van Pilz hebben veel functies en zijn flexibel inzetbaar. U kunt de...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

26 maart 2019, Veenendaal

Industrial Ethernet 2019

Industrial Ethernet biedt voordelen als snelheid, kostenreductie, diagnose mogelijkheden en remote...

Meer agendapunten »