EO

Technici verwijderen hart van LHCb-detector op Cern

25 februari 2019 om 12:11 uur

De LHCb-detecor zal met de VelOpix veel meer botsingen van protonen tegelijk kunnen verwerken, waardoor veel preciezer gemeten kan worden aan verschillen tussen materie en antimaterie.

Een team van technici en wetenschappers is vandaag op Cern in Geneve begonnen met het wegnemen van het centrale deel van de LHCb-detector. Onder hen technicus Marco Kraan van het Nikhef, die twaalf jaar geleden diezelfde Velo in de detector inbouwde. Een nieuwe versie van Velo zal de komende maanden worden ingebouwd. De LHCb-detecor zal met de VelOpix veel meer botsingen van protonen tegelijk kunnen verwerken, waardoor veel preciezer gemeten kan worden aan verschillen tussen materie en antimaterie.


LHCb is een van de vier grote deeltjesdetectoren in de LHC-protonversneller op Cern. De detector is ontyworpen voor het bestuderen van de zogeheten B-fysica, deeltjes die minimaal een bottom-quark bevatten. Door preciesiemetingen aan de processen rond zulke deeltjes kunnen subtiele afwijkingen worden gevonden van het Standaard Model van de deeltjesfysica.


De Velo is het onderdeel in LHCb dat het dichtst bij de botsingen in de LHC-bundelpijp zit. De sporen die het instrument maakt leveren de fysici informatie over de exacte plaats van de botsing, en een indicatie of het signaal interessant kan zijn om gegevens uit de overigens detectoronderdelen vast te leggen.


VelOpix is een modernere versie met silicium pixelsensoren. Uniek is dat de detector uit twee beweegbare helften bestaan die nauwkeurig de bundelpijp omsluiten. De omhulling van de beide helften is met speciale freesmachines op Nikhef gemaakt uit massief aluminium. De wanden van deze RF-boxen zijn uiteindelijk maar 0,15 millimeter dik.

 

Gerelateerd nieuws

Elektroshocks jagen kwallen op hoog tempo door de zee

Elektroshocks jagen kwallen op hoog tempo door de zee (video)

Onderzoekers van Caltech en Stanford (VS) hebben een manier gevonden om kwallen veel sneller te laten zwemmen: ze geven ze elektroshocks. De wetenschappers willen de dieren inzetten om oceaandata te verzamelen. Kwallen…

Kleine kwantumsensoren zien materialen transformeren onder druk

Kleine kwantumsensoren zien materialen transformeren onder druk

Sinds hun uitvinding meer dan 60 jaar geleden, hebben diamanten aambeeldcellen het voor wetenschappers mogelijk gemaakt om extreme fenomenen na te bootsen - zoals de verpletterende druk diep in de aardmantel - of om…

Het kruipen van zout beter begrepen

Het kruipen van zout beter begrepen

Als zout water verdampt kan het zout kristalliseren en over grote afstanden ‘kruipen’. Dit effect, dat grote problemen veroorzaakt in bijvoorbeeld elektronica buitenshuis, werd in detail onderzocht door een team van…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Semiflexibele printplaten (PCB)

Semiflexibele printplaten bestaan uit gespecialiseerde FR-4-materialen en worden gemaakt volgens een specifieke...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

25 februari 2020, Neurenberg (DE)

Embedded World

Internationale vakbeurs voor embedded systemen

3 maart 2020, Den Bosch

High Speed and Radio frequency PCBs

Seminar about High Speed and Radio frequency PCBs

4 maart 2020, Veldhoven

RapidPro

Op weg naar de Digitale Productie

Meer agendapunten »