Nieuw zonnepaneel levert recordefficiëntie op

Een nieuw soort zonnepaneel levert een recordefficiëntie. Het paneel levert een efficiëntie van 29%, terwijl andere bestaande zonnepanelen niet verder komen dan 17 tot 19% efficiëntie.

Het zonnepaneel is ontwikkeld door Insolight, een spin-off van de Zwitserse L’Ecole polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL). De panelen zijn onlangs door een onafhankelijk laboratorium onderzocht, waaruit een efficiëntie van 29% naar voren is gekomen. Dit is mogelijk dankzij het gebruik van een gepatenteerd optisch systeem dat zonlicht concentreert op een speciaal soort fotovoltaïsche minicel. 

Al langer gebruikt in satellieten
Deze minicel wordt al langer gebruikt in satellieten. Kenmerkend voor de cel is zijn hoge efficiëntie in combinatie met lage kosten. Het zonnepaneel is voorzien van een beschermend glas dat op de optische lenzen is aangebracht. Dit glas concentreert zonlicht met een factor 100 en richt dit zonlicht op de kleine zonnecellen. 
De hoeveelheid zonnecellen die nodig is op een zonnepaneel is hierdoor beperkt; slechts 0,5% van de totale oppervlakte van het paneel bestaat uit zonnecellen. Insolight heeft ook een mechanisme ontwikkeld dat het mogelijk maakt deze zonnecellen enkele millimeters te bewegen om gedurende de dag het ozonlicht te volgen. 
Ook geschikt voor bestaande zonnepanelen
Doordat de zonnecellen slechts een zeer klein deel van een zonnepaneel in beslag nemen, is het ook mogelijk het systeem toe te voegen aan bestaande zonnepanelen om de efficiëntie te vergroten. Deze hybride aanpak is volgens Mathieu Ackermann, één van de oprichters van Insolight, vooral effectief op bewolkte dagen met minder geconcentreerd zonlicht.