EO

Nieuwe chip verbetert zicht van autonome voertuigen

20 februari 2019 om 14:01 uur

Een nieuwe chip van het MIT stelt autonome voertuigen in staat ook bij slecht zicht obstakels te detecteren (beeld: Pixabay / jingoba)

Autonome voertuigen vertrouwen op dit moment in belangrijke mate op beeldsensoren. Deze sensoren kunnen echter onder bepaalde omstandigheden zoals fel zonlicht moeite hebben objecten nauwkeurig te detecteren. Een nieuwe chip biedt uitkomst en vangt sub-terahertzstraling om ook bij slecht zicht objecten nauwkeurig te detecteren.


De nieuwe chip is ontwikkeld door onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). De chip maakt gebruik van sub-terahertzstraling, dat in het elektromagnetisch spectrum tussen microgolven en infraroodstraling ligt. Om objecten te detecteren stuurt het sub-terahertzsysteem een signaal uit via een zender, waarna het reflecterende signaal wordt opgevangen met behulp van een ontvanger. Deze ontvanger meet vervolgens de hoeveelheid gereflecteerde straling en analyseert hoeveel straling door een object is geabsorbeerd. Dit maakt het mogelijk een object in beeld te brengen. 

Bestaande systemen zijn niet geschikt
Al langer zijn dergelijke systemen beschikbaar, maar deze zijn doorgaans groot en relatief duur. Dit maakte de technologie voorheen niet geschikt voor implementatie in autonome voertuigen. Wel zijn al langer kleinere varianten beschikbaar, die ook wel 'on-chip sensor arrays' worden genoemd. Deze leveren echter een te zwak signaal voor gebruik in zelfrijdende voertuigen. 

De nieuwe chip die de onderzoekers van MIT hebben ontwikkeld biedt uitkomst. In een paper die begin februari is gepubliceerd in IEE Journal of Solid-State Circuits beschrijven de onderzoekers hoe deze chip gevoeliger is dan chips die voorheen beschikbaar waren. De nieuwe chip is hierdoor beter in staat sub-terahertz golflengtes op te vangen, ook in situaties waarin veel signaalruis aanwezig is. 

Veiligheid vergroten
Dit maakt de nieuwe chip geschikt voor implementatie in autonome voertuigen, waarmee de chip een alternatief kan vormen voor de beeldsensoren die momenteel veel worden gebruikt. Naar verwachting kan dit de veiligheid van autonome voertuigen vergroten, doordat de chips ook bij slecht zicht probleemloos medeweggebruikers en andere obstakels kan detecteren. 
 

Gerelateerd nieuws

Zelfherstellend composiet voor windturbines en vliegtuigvleugels

Zelfherstellend composiet voor windturbines en vliegtuigvleugels

Onderzoekers van het laboratorium voor verwerking van geavanceerde composieten van de Zwitserse EPFL Universiteit hebben een materiaal ontwikkeld dat heel gemakkelijk zichzelf kan herstellen na beschadiging. Dit…

10e Safety Event

10e Safety Event

Op 14 mei 2019 vindt alweer voor de tiende keer het Safety Event plaats. Het thema van dit jaar: Verleden, heden en toekomst van machineveiligheid, zijn we op de goede weg?

Beroepsziekten te lijf met de RI&E’ tijdens de 5e week van de RI&E

Beroepsziekten te lijf met de RI&E’ tijdens de 5e week van de RI&E

Van 17 tot en met 21 juni organiseert Steunpunt RI&E de vijfde Week van de RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie). Dit jaar staat de week in het teken van het thema 'Beroepsziekten te lijf met de RI&…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Pilz configureerbare besturingssystemen volop in ontwikkeling

De configureerbare besturingssystemen PNOZmulti 2 van Pilz hebben veel functies en zijn flexibel inzetbaar. U kunt de...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

26 maart 2019, Veenendaal

Industrial Ethernet 2019

Industrial Ethernet biedt voordelen als snelheid, kostenreductie, diagnose mogelijkheden en remote...

Meer agendapunten »