EO

Nieuwe chip verbetert zicht van autonome voertuigen

20 februari 2019 om 14:01 uur

Een nieuwe chip van het MIT stelt autonome voertuigen in staat ook bij slecht zicht obstakels te detecteren (beeld: Pixabay / jingoba)

Autonome voertuigen vertrouwen op dit moment in belangrijke mate op beeldsensoren. Deze sensoren kunnen echter onder bepaalde omstandigheden zoals fel zonlicht moeite hebben objecten nauwkeurig te detecteren. Een nieuwe chip biedt uitkomst en vangt sub-terahertzstraling om ook bij slecht zicht objecten nauwkeurig te detecteren.


De nieuwe chip is ontwikkeld door onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). De chip maakt gebruik van sub-terahertzstraling, dat in het elektromagnetisch spectrum tussen microgolven en infraroodstraling ligt. Om objecten te detecteren stuurt het sub-terahertzsysteem een signaal uit via een zender, waarna het reflecterende signaal wordt opgevangen met behulp van een ontvanger. Deze ontvanger meet vervolgens de hoeveelheid gereflecteerde straling en analyseert hoeveel straling door een object is geabsorbeerd. Dit maakt het mogelijk een object in beeld te brengen. 

Bestaande systemen zijn niet geschikt
Al langer zijn dergelijke systemen beschikbaar, maar deze zijn doorgaans groot en relatief duur. Dit maakte de technologie voorheen niet geschikt voor implementatie in autonome voertuigen. Wel zijn al langer kleinere varianten beschikbaar, die ook wel 'on-chip sensor arrays' worden genoemd. Deze leveren echter een te zwak signaal voor gebruik in zelfrijdende voertuigen. 

De nieuwe chip die de onderzoekers van MIT hebben ontwikkeld biedt uitkomst. In een paper die begin februari is gepubliceerd in IEE Journal of Solid-State Circuits beschrijven de onderzoekers hoe deze chip gevoeliger is dan chips die voorheen beschikbaar waren. De nieuwe chip is hierdoor beter in staat sub-terahertz golflengtes op te vangen, ook in situaties waarin veel signaalruis aanwezig is. 

Veiligheid vergroten
Dit maakt de nieuwe chip geschikt voor implementatie in autonome voertuigen, waarmee de chip een alternatief kan vormen voor de beeldsensoren die momenteel veel worden gebruikt. Naar verwachting kan dit de veiligheid van autonome voertuigen vergroten, doordat de chips ook bij slecht zicht probleemloos medeweggebruikers en andere obstakels kan detecteren. 
 

Gerelateerd nieuws

Online magazine Inspectie SZW over rol opdrachtgevers bij veilig bouwen

Online magazine Inspectie SZW over rol opdrachtgevers bij veilig bouwen

In een e-magazine over verantwoord opdrachtgeverschap laat de Inspectie SZW uiteenlopende (publieke) opdrachtgevers aan het woord. Ze laten aan de hand van voorbeelden uit hun praktijk zien hoe zij al in de ontwerpfase…

Industriesector gebruikt verouderde industriele automatisering

Industrie gebruikt verouderde industriële automatisering

Uit onderzoek van Trend Micro Incorporated, wereldwijd leider in cybersecurity-oplossingen, blijkt dat veel bedrijven in de industriesector kwetsbaar zijn door het gebruik van netwerken met achterhaalde technologie. Dit…

Zeven oorzaken van ongevallen op het werk

Zeven oorzaken van ongevallen op het werk

Wat zijn de voornaamste oorzaken van ongevallen op het werk? Er zijn de nodige statistieken hierover maar ook experts wereldwijd komen met eigen lijsten. De Amerikaanse Julie Copeland, CEO van Arbill (Amerikaans bedrijf…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Lichtschermen PSENopt II - van top tot teen volledig beveiligd

Pilz maakt het portfolio met lichtschermen compleet: De lichtschermen PSENopt II zijn niet alleen verkrijgbaar voor...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 mei 2019, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week worden in heel Nederland wonderlijke en innovatieve technologieverhalen...

21 mei 2019, Mercure Hotel Roeselare

UPDATE MACHINEVEILIGHEID

Bij de laatste ontwikkelingen in machineveiligheid horen ook moderne interpretaties.

22 mei 2019, LIMTEC+ Diepenbeek

UPDATE MACHINEVEILIGHEID

Bij de laatste ontwikkelingen in machineveiligheid horen ook moderne interpretaties.

Meer agendapunten »