EO

RFID-tags laten robots objecten sneller en nauwkeuriger volgen

20 februari 2019 om 13:40 uur

Het TurboTrack-systeem kan een alternatief vormen voor computer vision-systemen (beeld: MIT)

Een nieuw systeem ontwikkeld door het Massachusetts Institute of Technology (MIT) stelt robots in staat bewegende objecten veel sneller en nauwkeuriger te volgen dan voorheen. Het systeem maakt gebruik van RFID-tags en kan onder meer de nauwkeurigheid van robots verwerken. Ook kan het systeem robots helpen nauw met elkaar samen te werken, zoals een groep drones die in een zwerm vliegt.


Het systeem wordt 'TurboTrack' genoemd en werkt met behulp van RFID-tags die op het te volgen object worden geplaatst. Een lezer verstuurt vervolgens een draadloos signaal dat reflecteert op de RFID-tags en andere objecten in de omgeving, en vervolgens weer door de lezer wordt opgevangen. Met behulp van een algoritme worden alle opgevangen signalen geanalyseerd en wordt de reactie van de RFID-tag opgespoord. Door meerdere metingen uit te voeren en berekeningen los te laten op de resultaten kan de exacte beweging van de RFID-tag en daarmee het object in kaart worden gebracht. 
 
Alternatief voor computer vision
Het MIT verwacht dat het systeem voor sommige taken computer vision systemen kan vervangen. De onderzoekers stellen dat computer vision wordt beperkt door dat deze systemen kunnen zien, wat onder meer betekent dat in rommelige en volle omgevingen objecten gemist kunnen worden. RFID-tags zijn niet afhankelijk van deze beperkingen en maken het mogelijk ook zonder zicht de locatie van een object op te sporen. 

In een aantal demonstraties is de werking van het systeem getest. Zo hebben de onderzoekers een RFID-tags aangebracht op een flesje: één op de dop van de fles en één op de fles zelf. Vervolgens hebben zij een robotarm deze dop laten opsporen en op de fles laten schroeven, die gelijktijdig door een andere robotarm werd vastgehouden. In een andere demonstratie werden drones voorzien van RFID-tags, wat het mogelijk maakt de locatie van de drones zeer nauwkeurig in kaart te brengen.

De onderzoekers van het MIT presenteren hun resultaten binnenkort op het USENIX Symposium on Networked Systems Design and Implementation. Hier tonen de onderzoekers aan hoe robots met behulp van het systeem objecten met een RFID-tag gemiddeld binnen 7,5 milliseconden kunnen detecteren met een foutmarge van minder dan één centimeter. Meer informatie is hier te vinden. 
 

Gerelateerd nieuws

Papegaai helpt bot op tak te landen

Papegaai helpt bot op tak te landen

Wel eens een robot op een tak zien landen? Waarschijnlijk niet – of het was toeval. Tot nu toe hebben machines vlakke oppervlaktes nodig om te kunnen landen, of in elk geval om vervolgens te blijven staan. Maar daar…

Tesla's gieten uit één stuk

Tesla's gieten uit één stuk

Tesla heeft een patentaanvraag ingediend voor 'a multi-directional unibody casting machine for a vehicle frame and associated methods'. De uitvinding van Matthew Kenneth Kallas zou het mogelijk maken om het…

Flexibele vloeibare robots (video)

Flexibele vloeibare robots (video)

Wetenschappers van het Lawrence Berkeley National Laboratory (Berkeley Lab) hebben een nieuw materiaal gemaakt dat zowel vloeibaar als magnetisch is. Hun vinding maakt het onder andere mogelijk om flexibele, vloeibare…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

22 augustus 2019, vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

23 augustus 2019

Praat mee over een toekomstbestendige machinerichtlijn

Nederland levert een bijdrage aan een impact-assessment betreffende de nieuwe Europese Machinerichtlijn...

2 september 2019, D&F kantoor Breda

Performance Level en Sistema 2.0

Meer agendapunten »