EO

Nieuwe robot 'herconfigureert' ledematen door gewrichten te laten smelten (video)

20 februari 2019 om 13:23 uur

Een nieuwe robot van de Colorado State University kan zijn gewrichten vervormen met behulp van elektriciteit (beeld: screenshot van video)

Een nieuwe kleine robot is in staat zijn eigen 'botten' zelfstandig aan te passen. Door zichzelf continu te herconfiguren kan de robot allerlei taken zeer efficiënt uitvoeren.


De robot is ontwikkeld door onderzoekers van de Amerikaanse Colorado State University, die hun bevindingen presenteren in een paper in IEEE Spectrum. De onderzoekers wijzen op het dierenrijk, waarin verschillende dieren zijn geoptimaliseerd voor verschillende dingen. Zo zijn er landdieren met allerlei soorten ledematen, gewrichten en voeten te vinden. Deze variaties zorgen ervoor dat de dieren zich allen efficiënt over land kunnen voortbewegen en tegelijkertijd geoptimaliseerd zijn om bepaalde taken optimaal uit te voeren. 

Weinig flexibel
Deze optimalisatie heeft echter ook een keerzijde. Zo zijn dieren niet in staat zich aan te passen om ook andere taken efficiënt uit te voeren. Dit betekent in de praktijk dat een struisvogel bijvoorbeeld in staat is met een hoge snelheid te rennen, maar niet goed is in het beklimmen obstakels. 

Deze biologische beperkingen gelden echter niet voor robots, wat hen in staat stelt hun configuratie wel 'on-the-fly' aan te passen aan de taak die zij op dat moment moeten verrichten. Om dit in de praktijk te brengen heeft de Colorado State University een kleine lopende robot ontwikkeld die zijn poten zelfstandig kan optimaliseren voor het maken van verschillende bewegingen. 

Gewrichten vervormen met elektriciteit
De robot maakt gebruik van plastic gewrichten die met behulp van elektriciteit zacht kunnen worden gemaakt, zodat zij kunnen worden vervormd. Zodra de elektriciteit wordt uitgeschakeld hardt het materiaal vervolgens weer uit, waarna het materiaal zijn nieuwe vorm vasthoudt. Dit maakt het mogelijk snel en eenvoudig de vorm van een ledemaat aan te passen. Dit proces neemt ongeveer 10 seconden in beslag. 

In de onderstaande video wordt de werking van het gewricht gedemonstreerd. 


 

Gerelateerd nieuws

Werken aan grootste windturbine ooit

Werken aan grootste windturbine ooit

De Haliade-X van GE Renewable Energy is de grootste en meest krachtige windturbine ter wereld. De komende vijf jaar wordt de turbine getest op de Maasvlakte. Met een nog nooit vertoonde capaciteit van 12 megawatt kan een…

Snelle robots hebben demoraliserend effect

Snelle robots hebben demoraliserend effect

Robots die te snel en efficiënt zijn, hebben een demoraliserend effect op de werknemers om hen heen. De mensen gaan vervolgens minder hard werken en krijgen een hekel aan de bots. Ook gaan ze hun eigen vaardigheden…

Opbrengstgrens standaard zonnecellen doorbroken

Opbrengstgrens standaard zonnecellen doorbroken

Solliance Solar Research heeft twee technologieën gecombineerd om licht beter om te zetten in zonnestroom. Dit levert een equivalent omzettingsrendement (licht-naar-elektriciteit) op van 30,2%. Dit is ruim een derde…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Pilz configureerbare besturingssystemen volop in ontwikkeling

De configureerbare besturingssystemen PNOZmulti 2 van Pilz hebben veel functies en zijn flexibel inzetbaar. U kunt de...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

26 maart 2019, Veenendaal

Industrial Ethernet 2019

Industrial Ethernet biedt voordelen als snelheid, kostenreductie, diagnose mogelijkheden en remote...

Meer agendapunten »