Grootste zonnegeluidsscherm ter wereld geopend in Uden

Het grootste tweezijdig werkende zonnegeluidsscherm ter wereld is afgelopen week door minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in Uden officieel geopend. Het gaat om een zonnegeluidsscherm van 400 meter lang aan de oostzijde van de A50 dat groene stroom opwekt.

Het zonnegeluidsscherm is onderdeel van het Solar Highways project, dat een initiatief is van ECN part of TNO, SEAC Rijkswaterstaat en Heijmans. Ton de Jong, directeur van ECN part of TNO: "De weg ligt letterlijk open om van een 400 meter geluidsscherm met dubbelzijdige zonnepanelen naar honderden kilometers te gaan. Om nog maar te zwijgen van de vele andere toepassingsmogelijkheden die de bi-faciale zonnepanelen ons bieden."
SEAC, één van de initiatiefnemers van Solar Highways en inmiddels onderdeel van TNO, heeft samen met ECN part of TNO de internationale ervaringen met zonnegeluidsschermen in kaart gebracht. Wiep Folkerts, directeur SEAC en Programma Manager zonne-energie toepassingen bij TNO: "De testfase is gestart en er wordt groene stroom opgewekt in een geluidswerende constructie. De komende periode onderzoeken we de precieze energieopbrengst van Solar Highways. Daarbij kijkt het onderzoeksteam bijvoorbeeld naar de effecten van schaduw en de keuze voor het onderhoudsschema. De uitkomsten worden gebruikt om in de toekomst een goede inschatting te kunnen maken van de onderhoudsbehoefte, energieprestaties en financiële opbrengst van toekomstige zonnegeluidschermen."