EO

Albert Heijn start test met volledig elektrische vrachtwagens

20 februari 2019 om 12:14 uur

Albert Heijn, DAF Trucks, Simon Loos, Peter Appel Transport en TNO zijn gestart met het testen van elektrische vrachtwagens in steden. Als onderdeel van de test worden zowel volledig elektrische vrachtwagens als plug-in-hybrid trucks getest, wat een Europese primeur is.


De test heeft als doel de functionele en operationele eisen aan elektrische vrachtwagens in kaart te brengen om in binnensteden emissievrij supermarkten te kunnen bevoorraden. Het project heeft een looptijd van minimaal twee jaar. De pilot wordt uitgevoerd met de subsidieregeling Demonstratie Klimaattechnologieën en -Innovaties in Transport van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Green Deal Zero Emissie
De test is een onderdeel van de Green Deal Zero Emissie, die Albert Heijn in 2014 ondertekende. Binnen deze Green Deal wordt onderzocht hoe binnensteden in de toekomst zoveel mogelijk emissievrij kunnen worden bevoorraad. De test die nu van start is gegaan helpt inzicht te krijgen in de wijze waarop de transitie naar emissievrije bevoorrading vorm kan worden gegeven. 

In totaal worden drie types volledige elektrische DAF CF Electric vrachtwagens met een accu getest. Daarnaast worden twee plug-in-hybride DAF CF Hybrid truck-trailer combinaties onder de loep genomen. De elektrische aandrijflijn van de vrachtwagens en de bijbehorende laadinstructuur zijn ontwikkeld en geleverd door VDL Groep. 

Actieradius nog te beperkt
TNO gaat de resultaten van de test analyseren om vast te stellen aan welke functionele en operationele eisen de middelen en organisaties moeten voldoen om het emissievrij bevoorraden van supermarkten mogelijk te maken. Adequate oplossingen voor emissievrij zwaar goederenvervoer zijn volgens de betrokken partijen op dit moment nog niet beschikbaar. Zo is de ontwikkeling van de vereiste technieken nog pril en de actieradius te beperkt. 

De komende jaren werken de partijen toe naar het volledig elektrisch uitvoeren van langere ritten. Het gaat hierbij met name om ritten vanaf Zaandam naar Amsterdam. Met plug-in-hybride-trucks kunnen vanaf Zaandam ook winkels die verder weg liggen - bijvoorbeeld in Utrecht - emissievrij worden bevoorraad. De vrachtwagens worden tussen de ritten opgeladen op een speciaal aangelegd snellaadplein op het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam. 
 

Reacties (1)

Ook meteen even waterstof range-extenders in de test meenemen....
Goos, 21 februari 2019 09:35
 

Gerelateerd nieuws

Wat is de waarde van vakmanschap in een digitale wereld? (documentaire)

Wat is de waarde van vakmanschap in een digitale wereld? (documentaire)

De westerse wereld gaat ervan uit dat er 10.000 uren studie nodig zijn om een expert te worden op een bepaald vakgebied. In Japan is dit 60.000 uur, het equivalent van 8 uur per dag, 250 dagen per jaar werken over een…

Werken aan grootste windturbine ooit

Werken aan grootste windturbine ooit

De Haliade-X van GE Renewable Energy is de grootste en meest krachtige windturbine ter wereld. De komende vijf jaar wordt de turbine getest op de Maasvlakte. Met een nog nooit vertoonde capaciteit van 12 megawatt kan een…

Als schepen konden praten

Als schepen konden praten (video)

De Rotterdamse haven kan de grootste containerschepen ter wereld aan, maar de doorvoer van de duizenden containers die zo’n schip vervoert, veroorzaakt files op water, weg en spoor. Als schepen en andere…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Pilz configureerbare besturingssystemen volop in ontwikkeling

De configureerbare besturingssystemen PNOZmulti 2 van Pilz hebben veel functies en zijn flexibel inzetbaar. U kunt de...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

26 maart 2019, Veenendaal

Industrial Ethernet 2019

Industrial Ethernet biedt voordelen als snelheid, kostenreductie, diagnose mogelijkheden en remote...

Meer agendapunten »