Meer ongelukken op de werkvloer in 2017

Het aantal ongelukken op de werkvloer is toegenomen. In 2017 had 1,6 procent van de werknemers een ongeluk op de werkvloer. In 2015 was dat 1,4 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Onder zelfstandig ondernemers die met een ongeluk te maken hadden was dat met 1,2 procent iets lager, en bleef het gelijk. De jongste werknemers hadden het vaakst een arbeidsongeval met verzuim. Dat meldt het CBS op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) en de Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA), uitgevoerd door het CBS en TNO.

Zelfstandig ondernemers

Onder zelfstandig ondernemers met personeel had 0,7 procent in 2017 een arbeidsongeval met verzuim. Dit was nagenoeg gelijk in 2015. Onder zelfstandig ondernemers zonder personeel (zzp’ers) was dit aandeel in beide jaren 1,3 procent. Zzp’ers die vooral producten verkopen of grondstoffen aanbieden, hebben vaker een arbeidsongeval met verzuim dan zzp’ers die eigen arbeid of diensten aanbieden.

Jongste werknemers vaker arbeidsongeval met verzuim

Jongere werknemers (15 tot 25 jaar) hadden in 2017 vaker een arbeidsongeval met verzuim dan oudere werknemers. Dit hangt samen met andere verschillen tussen jong en oud. Jongere werknemers zijn bijvoorbeeld vaker uitzendkracht dan oudere werknemers, en uitzendkrachten hebben vaker een arbeidsongeval dan werknemers met een vaste arbeidsrelatie.

Nederland vergeleken met andere landen

Nederland doet het vergeleken met de rest van de Europese Unie trouwens zo slecht nog niet. In 2016 waren er in 28 EU-landen gemiddeld 1700 arbeidsongevallen waarbij werknemers ten minste vier dagen thuis waren. Nederland zit met 1300 ongelukken onder dit gemiddelde. In 2016 waren er in Nederland 36 ongelukken op de werkvloer die een dodelijke afloop hadden.

Bron: CBS