EO

‘Topmanagement brengt bedrijven in gevaar met gebrekkige risicobeheersing’

11 februari 2019 om 16:24 uur -

‘Topmanagement brengt bedrijven in gevaar met gebrekkige risicobeheersing’

Ondanks het overweldigende bewijs dat falende risicobeheersing de bedrijfsvoering ernstig kan verstoren, zijn directeuren niet adequaat in het identificeren van en zich voorbereiden op risico’s die mogelijk desastreuze gevolgen kunnen hebben voor hun bedrijf. Dat stelt DuPont aan de hand van zijn Sustainable Solutions annual global survey of company executives 2018. ‘Als dit niet verandert, kunnen de operationele resultaten, de continuïteit, het bestaansrecht en de mogelijkheid om consistente meerwaarde aan de aandeelhouders te leveren hieronder lijden.’

"Als directeuren willen dat hun organisaties duurzaam zijn en floreren, dan voldoen oude manieren van kijken naar risico's niet meer in het huidige mondiale ondernemingsklimaat," vindt Davide Vassallo, Global Managing Director DuPont Sustainable Solutions. "Een succesvolle organisatie leiden is tegenwoordig complexer dan ooit, met topmanagement dat dagelijks talrijke uitdagingen aangaat, zowel binnen als buiten hun organisaties. Aan die uitdagingen zijn risico's verbonden waarop managers succesvol moeten anticiperen en die ze moeten beperken en voorkomen. Om een organisatie te transformeren is het van belang dat directeuren risico's integreren in de bedrijfsstrategie van hun organisatie om de medewerkers erbij te betrekken, de productiviteit te verhogen en hun concurrentievoordeel te vergroten."


De uitkomsten van het onderzoek tonen volgens DSS aan dat - hoewel alle respondenten het eens zijn over belangrijke kenmerken van een succesvol risicomanagementprogramma - het topmanagement er niet in slaagt om die te implementeren in hun eigen organisaties:

  • Directieleden leggen onvoldoende nadruk op risico's die kunnen leiden tot grootschalige incidenten. Ze lijken een lage incidentenfrequentie te accepteren om zich veilig te voelen en geven geen aandacht aan andere indicatoren van potentieel belangrijke gebeurtenissen. Terwijl 78% van de respondenten het ermee eens is dat lage incidentenfrequenties geen verlaagd risico betekenen, erkent toch tweederde zich veilig te voelen als de incidentenfrequentie laag is of zelfs richting de nul gaat.
  • Directieleden dichten de kloven in risicomanagementprocessen door meer processen toe te voegen. Respondenten zijn het ermee eens dat alleen processen en systemen ontoereikend zijn om risico's te managen en operationele performance te waarborgen. Ze vinden ook dat het belangrijk is om risicomanagementsystemen te hebben die zijn geïntegreerd, elkaar aanvullen en regelmatig worden geëvalueerd op effectiviteit. Toch geeft 44% toe dat de kloof in de bestaande systemen een uitdaging vormt voor hun organisaties.
  • Directieleden bevestigen het ontbreken van betrokkenheid bij medewerkers bij risicomanagement. Een kwart van de respondenten vindt dat front-line medewerkers niet gericht zijn op de grootste risico's die het bedrijf loopt. 55% vindt dat dit ook geldt voor de senior executives en dat is een stijging van 35% ten opzichte van het DSS onderzoek 2017. Er is een groeiende betrokkenheidskloof tussen het topmanagement en de medewerkers waardoor de organisatie wordt belemmerd in het effectief herkennen en aanpakken van risico's.


DSS ' annual global risk management survey of company executives is een benchmark, meet de ontwikkeling van operationele risicomanagementprogramma's in bedrijven in tal van industrieën en onderzoekt de uitdagingen waar zij voor staan bij het effectief managen van risico's om hun bedrijfsprestaties te verbeteren. Het topmanagement uit meer dan 350 bedrijven nam deel aan het onderzoek dat werd uitgevoerd tussen mei en augustus 2018. 52% van de respondenten betreft senior executives, 48% is werkzaam op het niveau van executive director. 60% van de deelnemende bedrijven is actief in risicovolle bedrijfstakken zoals mijnbouw, olie en gas en de verwerkende industrie. Ruim tweederde van de deelnemende bedrijven is wereldwijd vertegenwoordigd. 44% heeft het hoofdkantoor in Noord-Amerika, 27% in Azië/Stille Oceaan en 24% in Europa.

 

Gerelateerd nieuws

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

TNO, Obeo en Altran gaan samenwerken aan oplossingen voor de complexiteit van high tech systemen. Het menselijk brein kan deze volgens hen namelijk eigenlijk niet meer overzien.

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Als Nederland zo doorgaat, raakt het verder achterop bij de ambitie om 2,5% van het bruto binnenlands product te besteden aan R&D. Dat stelt het Rathenau Instituut op basis van eigen onderzoek. ‘De directe…

Grootste kraan ter wereld voor hefplatform Voltaire

Grootste kraan ter wereld voor hefplatform Voltaire

Huisman heeft een order ontvangen voor het design, de engineering, de bouw en levering van de hoofdkraan op het nieuwste wind- turbineinstallatieschip van Jan De Nul, de Voltaire. De kraan heeft de capaciteit om de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

6 mei 2019, Leuven

Vezelversterkte kunststof composieten

In deze cursus krijg je handvatten voor het toepassen van kunststof composiet materialen in je eigen werk...

8 mei 2019

RAM optimalisatie en optimalisatie met FMECA

De cursus verschaft u met behulp van RAM optimalisatie inzicht in de betrouwbaarheid van complexe...

Meer agendapunten »