EO

Actieplan tegen filevorming op elektriciteitsnet

07 februari 2019 om 13:18 uur

Volgens het Actieplan energieopslag en -conversie moet elektriciteit op allerlei plekken langs het net worden opgeslagen

Energy Storage NL, het FME platform voor energieopslag en -conversie, ziet met energieopslag bij de elektriciteitsnetten mogelijkheden om filevorming op deze netten te voorkomen. In het Nationaal Actieplan Energieopslag staan 21 actiepunten die ervoor moeten zorgen dat opslag en conversie van energie een belangrijke rol krijgen in het energiesysteem van de toekomst.


Storage NL-voorzitter Jillis Raadschelders: "De roep om het gehele elektriciteitsnet zo snel mogelijk te verzwaren, domineert het politiek/maatschappelijke debat. Wij pleiten voor meer energieopslag en -conversie. Daarmee kunnen toekomstige knelpunten sneller en kosteneffectief worden opgelost. Netbeheerders moeten hun netten nu berekenen op de piekproductie van zon en wind. Door opslag toe te voegen aan het net kunnen pieken worden afgevlakt waardoor meer transportcapaciteit op het net ontstaat."

 

Wetgeving uit een fossiel tijdperk

Energy Storage NL stelt er in het actieplan onder andere voor om prijsprikkels te genereren op lokaal niveau. Voor lokale energieproducenten moet het aantrekkelijker worden om het net te ontlasten door duurzame energie zelf te verbruiken of op te slaan. Netbeheerders zouden daarnaast ook bij nieuwe aansluitingen voorrang moeten kunnen verlenen aan zonne- en windparken die gebruik maken van energieopslagsystemen. Raadschelders: "Energy Storage NL verwacht van de overheid dat ze de transitie faciliteren met moderne regels. We kunnen geen duurzame wereld bouwen met de wetgeving uit een fossiel tijdperk."


Een voorbeeld van aan te passen wet en -regelgeving is de dubbele energiebelasting bij opslag. Op dit moment wordt zowel belasting betaald bij het laden van elektriciteit als bij de uiteindelijke afnemer. "Dit is een onnodige verslechtering van de business case voor opslag en verstoort het gelijk speelveld met andere vormen van flexibiliteit."

 

Uniforme regels

De groei van energieopslag en conversie wordt op dit moment beperkt door een gebrek in richtlijnen en standaarden. In elke gemeente gelden op dit moment andere regels voor veiligheidsbeoordelingen, waardoor projecten onnodig duur of vertraagd worden. Gemeenten aan de andere kant weten nog onvoldoende waarop beoordeeld moet worden bij een vergunningsaanvraag. Zowel de opslagsector, als gemeenten worden geholpen met een uniforme aanpak.

 

Buffering industriewarmte

Ook moet er wat Energy Storage NL betreft meer aandacht komen voor de rol van energieopslag en -conversie in de warmtevoorziening. Het klimaatakkoord geeft een forse impuls aan het aardgasvrij maken van zowel de gebouwde omgeving en de industrie. De industrie moet aan de gebouwde omgeving gekoppeld worden om restwarmte beter te kunnen benutten, en buffering speelt hierin een essentiële rol. Daarom moet er ook meer onderzoek gedaan worden naar het opslaan van energie in de ondergrond. Dit kan in de vorm van warmte maar bijvoorbeeld ook in de vorm van een gas (zoals waterstof). Niet alleen de technische haalbaarheid speelt hierbij een rol, maar ook de nodige aanpassingen van de wetgeving rondom mijnbouw.

 

Technici nodig

Met het Nationaal Actieplan plan wil Energy Storage NL een sterke impuls geven aan de ontwikkeling van energieopslag en -conversie in Nederland. Een dergelijke groei vraagt echter ook om voldoende gekwalificeerde technici. Er is nu al een structureel tekort aan technici en tot 2030 heeft de technologische industrie nog eens 120.000 extra werknemers nodig. De energietransitie vraagt om een meerjarige investeringsagenda voor technisch onderwijs en een flexibel onderwijssysteem voor werknemers.

 

Gerelateerd nieuws

'Zeilende' auto naar Australië (video)

'Zeilende' auto naar Australië (video)

Het Delftse Vattenfall Solar team presenteerde vandaag de nieuwe zonneauto, NunaX, waarmee de studenten de overwinning bij de Bridgestone World Solar Challenge (12-20 oktober) in Australië in de wacht hopen te slepen.

Wedstrijd: 'Beyond 3D printing'

Wedstrijd: 'Beyond 3D printing'

'Beyond 3D printing' is het thema van ideeënwedstrijd purmundus-challenge. De jury zoekt fantasierijke, esthetische en toonaangevende productideeën en innovatieve projecten op het gebied van additive…

Met een MRI-scanner in de laadbak naar Oeganda

Met een MRI-scanner in de laadbak naar Oeganda

MRI-fysicus Andrew Webb ging de uitdaging aan om een goedkope en eenvoudige MRI-scanner te bouwen voor ontwikkelingslanden. Binnen een jaar wist zijn team een prototype te ontwikkelen dat in staat is om beelden te maken.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 juli 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »