EO

Zes creatieve, risicovolle ideeën in de natuur- en scheikunde ontvangen Start-Up beurs

11 februari 2019 om 11:40 uur

NWO kent drie miljoen euro toe aan zes recent aangestelde onderzoekers in de natuur- en scheikunde via het Start-Up programma. De onderwerpen variëren van onderzoek naar het gebruik van CO2 als grondstof voor de productie van chemische bouwstenen tot onderzoek naar het gebruik van licht om geluidsgolven te sturen. Start-Up komt voort uit het Sectorplan Natuur-en Scheikunde.


De volgende projecten krijgen een beurs:

 

CO2 als grondstof voor chemische bouwstenen

Danny Broere (Universiteit Utrecht)
Er zijn diverse technologieën ontwikkeld om het broeikasgas CO2 dat vrijkomt bij energieopwekking af te vangen. Maar wat gaan we met deze gigantische hoeveelheid CO2 doen? De onderzoekers in dit project zullen nieuwe katalysatoren ontwikkelen om CO2 te gebruiken als grondstof voor de productie van belangrijke chemische bouwstenen.

 

Licht gestuurde gigahertz fononen op een optische chip

David Marpaung (Universiteit Twente)
Het gebruik van licht om coherente geluidsgolven te sturen in geïntegreerde schakelingen kan leiden tot nieuwe niet-lineaire fysische processen, die gebruikt kunnen worden voor allerlei toepassingen zoals hypergevoelige sensoren en hoogwaardige informatieverwerking. Dit voorstel onderzoekt zowel de theoretische als experimentele aspecten van deze nieuwe en grensverleggende vorm van foton-fonon fysica.

 

Onderzoek naar de fysica van exotische supergeleiders en casimirkrachten met microchips

Richard Norte (Technische Universiteit Delft)
Met microchips kun je experimenten uitvoeren voor het onderzoeken van de wisselwerking tussen twee beroemde kwantumeffecten: casimirkrachten en supergeleiding. Er is nog niets bekend over het samenspel van die twee effecten en veel natuurkundigen vermoeden tegenwoordig dat dit onontdekte onderzoeksgebied wel eens een nieuwe wetenschappelijke doorbraak zou kunnen opleveren.

 

De rol van kleine ionen in perovskiet zonnecellen

Shuxia Tao (Technische Universiteit Eindhoven)
Hybride pervoskiten zijn een van de meest veelbelovende materialen voor goedkope en efficiënte zonnecellen, maar hun instabiliteit verhindert uitgebreide toepassing. Het toevoegen van kleine anorganische ionen blijkt deze stabiliteit te verbeteren, maar de mechanismen daarachter zijn nog onbekend. Dit onderzoek zal daar met grootschalige computationele analyse een antwoord op vinden.

 

Reactie-tussenproducten en mechanismen bij fotokatalyse en elektrokatalyse

Jana Roithová (Radboud Universiteit Nijmegen)
Efficiëntere en minder energie-eisende chemische reacties behoren tot de kernuitdagingen in de chemie. Opkomende velden van fotokatalyse en elektrokatalyse bieden een groene toegang tot hoogenergetische tussenproducten, waaruit efficiënt de gewenste producten gevormd kunnen worden. Dit project zal methoden ontwikkelen om deze tussenproducten te onderzoeken, om zo deze reacties te begrijpen.

 

Buigen en breken van membranen voor cellulaire zelfverdediging

Arjen Jakobi (Technische Universiteit Delft)
Intracellulaire ziekteverwekkers gebruiken op slinkse wijze hun gastheercel door zich schuil te houden in membraanblaasjes. Toch kan de cel die blaasjes soms open breken en zo de ziekteverwekkers blootleggen aan het afweersysteem. Dit onderzoek gebruikt elektronenmicroscopie om dit mechanisme op hoge vergroting af te beelden en daardoor beter te begrijpen.

 

Start-Up

Start-Up is bedoeld voor recent aangestelde universitair (hoofd)docenten en hoogleraren in de natuur- en scheikunde.Met de beurs kunnen deze onderzoekers creatieve, risicovolle ideeën uitwerken binnen de onderzoekzwaartepunten uit het Sectorplan Natuur- en Scheikunde. De zeven toegekende projecten bestrijken de volle breedte van de verschillende zwaartepunten binnen de natuur- en scheikunde.


In deze derde ronde Start-Up zijn 12 voorstellen ingediend. De commissie heeft 12 kandidaten uitgenodigd voor een interview, waarvan zes de Start-Up financiering ontvangen. De deadline voor de volgende indienronde is 4 april 2019. De specifieke voorwaarden voor indieners zijn te lezen in de call for proposals. NWO stelt per ronde maximaal 3 miljoen euro beschikbaar voor Start-Up.

 

 

Gerelateerd nieuws

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

TNO, Obeo en Altran gaan samenwerken aan oplossingen voor de complexiteit van high tech systemen. Het menselijk brein kan deze volgens hen namelijk eigenlijk niet meer overzien.

‘Binnen 10 jaar kan iedereen elektrisch vliegen in de stad’

‘Binnen 10 jaar kan iedereen elektrisch vliegen in de stad’

Het Koninklijk NLR en Pal-V hebben een memorandum van overeenstemming ondertekend dat de gezamenlijke ambitie beschrijft om binnen 10 jaar een elektrisch aangedreven voertuig te realiseren waarmee men autonoom kan…

Grootste kraan ter wereld voor hefplatform Voltaire

Grootste kraan ter wereld voor hefplatform Voltaire

Huisman heeft een order ontvangen voor het design, de engineering, de bouw en levering van de hoofdkraan op het nieuwste wind- turbineinstallatieschip van Jan De Nul, de Voltaire. De kraan heeft de capaciteit om de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

6 mei 2019, Leuven

Vezelversterkte kunststof composieten

In deze cursus krijg je handvatten voor het toepassen van kunststof composiet materialen in je eigen werk...

8 mei 2019

RAM optimalisatie en optimalisatie met FMECA

De cursus verschaft u met behulp van RAM optimalisatie inzicht in de betrouwbaarheid van complexe...

Meer agendapunten »