Informatieplicht energiebesparing en nieuwe erkende maatregelen

Naar verwachting worden bedrijven die midden- of grootverbruikers van elektra en/of gas zijn en onder de algemene regels van het Activiteitenbesluit milieubeheer vallen, verplicht om voor 1 juli 2019 het bevoegd gezag (gemeente/omgevingsdienst) digitaal te informeren over energiebesparende maatregelen die zij hebben getroffen. Een midden- of grootverbruiker verbruikt meer dan 50.000 kWh of meer dan 25.000 m3 gas.

De verplichting tot het treffen van energiebesparende maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen bestaat sinds 2008. Er zijn lijsten met erkende maatregelen voor verschillende bedrijfssectoren, onder meer voor de Metalelektro en het MKB-metaal. Er kan ook worden gekozen voor gelijkwaardige alternatieve maatregelen, maar de gelijkwaardigheid moet door het bedrijf worden aangetoond.

Naast het invoeren van de informatieplicht worden door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de lijsten met erkende maatregelen herzien. Deze zouden in januari 2019 bekend worden gemaakt, maar naar verwachting wordt dat nu eind februari / begin maart 2019.