EO

Meer buitenlandse bedrijven investeren in Nederland: 10.000 extra banen

11 februari 2019 om 11:18 uur

Het collectief Invest in Holland heeft in 2018 372 buitenlandse bedrijven naar Nederland gehaald, die voor 9.847 extra banen zorgden. Samen waren ze bovendien goed voor 2,85 miljard euro aan investeringen in onze economie. In 2017 investeerden 357 bedrijven 1,67 miljard euro in ons land.


Invest in Holland bestaat uit de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), het agentschap voor buitenlandse investeringen van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), haar regionale partners en Nederland Distributie Land.


Minister Wiebes van Economische Zaken & Klimaat (EZK): "Deze resultaten bevestigen opnieuw dat buitenlandse bedrijven belangrijk zijn voor ons wereldwijd opererende land. Bijna één miljoen mensen werken bij buitenlandse ondernemingen in Nederland. En nog eens een half miljoen mensen werken indirect voor deze bedrijven als toeleverancier, vooral bij mkb-bedrijven."


Het werk van het NFIA valt mede onder verantwoordelijkheid van minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS): "De aanstaande Brexit en internationale handelsspanningen zorgen ook voor kansen voor Nederlandse bedrijven. Onze bedrijven zijn innovatief, flexibel en passen zich aan deze veranderende markt aan. Daarnaast is ook de positie van Nederland als stabiel economisch knooppunt aantrekkelijk voor buitenlandse bedrijven. Deze positie zal alleen maar verder worden versterkt. Het is goed dat dit ook terug te zien is aan de bijna 10.000 extra banen in 2018."

 

Van hoofdkantoren tot R&D

De NFIA is binnen Invest in Holland verantwoordelijk voor 8475 van de 9847 banen. In 2018 wist de NFIA 248 buitenlandse investeerders naar Nederland te halen die samen goed zijn voor 2,76 miljard euro aan investeringen. De meeste nieuwe banen ontstaan in hoofdkantoren (2259), marketing & sales-kantoren (1834), distributiecentra (1053), service centra (977), productielocaties (884) en R&D-vestigingen (755).


De meeste ‘buitenlandse banen' zijn net als in 2017 gecreëerd door bedrijven uit de Verenigde Staten. In 2018 ging het om 3185 banen, die gepaard gaan met 1,19 miljard euro aan investeringen. De VS wordt gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (1596 banen), China (614 banen), Japan (580 banen) en Duitsland (300 banen).

 

Ook meer Brexitbedrijven

In 2018 haalde het Invest in Holland-collectief 42 bedrijven naar Nederland in verband met de Brexit, goed voor 1923 banen en een bedrag van 291 miljoen euro aan investeringen. Onder andere de Japanse zakenbank Norinchukin en mediabedrijf TVT Media gaven aan vanwege Brexit het kantoor in Nederland uit te breiden. Financiële dienstverleners MarketAxess en Azimo, en maritiem verzekeraar UK P&I Club, maakten vorig jaar bekend mede door Brexit een kantoor in ons land te openen. Ook de komst van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA naar Amsterdam, waar Invest in Holland bij betrokken is, is onderdeel van de resultaten. In 2019 hebben verschillende bedrijven ook al aangekondigd in ons land uit te breiden in relatie tot Brexit, het gaat hierbij onder andere om Discovery en Bloomberg.


De NFIA heeft nu nog contact met ruim 250 buitenlandse bedrijven die een mogelijke vestiging in Nederland overwegen naar aanleiding van Brexit. Dit zijn Britse bedrijven, maar ook Amerikaanse en Aziatische partijen die hun huidige Europese structuur heroverwegen door de onzekerheid die de Brexit veroorzaakt. Het gaat hier onder andere om bedrijven uit de financiële sector, de media en advertentie-industrie, de life sciences en de logistiek. Deze bedrijven hebben - naast Nederland - veelal ook contact met landen als Duitsland, Frankrijk of Ierland.


Sinds de oprichting van het Invest in Holland netwerk in 2015 haalden de NFIA samen met haar partners 1402 bedrijven naar Nederland. Daarmee was een directe investering van 8,1 miljard euro gemoeid en werden ruim 43.000 extra banen naar Nederland gehaald. Naast NFIA bestaat het Invest in Holland netwerk uit: NOM, Oost NL, Noord-Holland Noord, amsterdam inbusiness, InnovationQuarter, The Hague Business Agency, Rotterdam Partners, Invest Utrecht, BOM, Invest in Zeeland, LIOF en Nederland Distributie Land.

 

Gerelateerd nieuws

Moleculaire bruggen voeden geprinte elektronica

Moleculaire bruggen voeden geprinte elektronica

De afschilfering van grafiet in grafeenlagen inspireerde tot het onderzoek van duizenden gelaagde materialen, waaronder overgangsmetaaldichalcogeniden (TMD's). Deze halfgeleiders kunnen dienen om geleidende inkten…

Nederlands paviljoen op digitale Hannover Messe

Gezamenlijk Nederlands paviljoen op digitale Hannover Messe

Nederland heeft een eigen paviljoen op de digitale editie van de Hannover Messe, die dit jaar plaatsvindt van 12 tot en met 16 april. Ons land presenteert zich onder de titel ‘Integrated Smart Industries for recovery…

TU Delft scoort op 'Olympische Spelen voor chipontwerpers'

TU Delft scoort op 'Olympische Spelen voor chipontwerpers'

De 'Olympische Spelen voor chipontwerpers'. Zo noemt de TU Delft de International Solid-State Circuits Conference (ISSCC), waarvoor het dit jaar vijftien papers en gastsprekers mag leveren.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 april 2021, online

KNAW-webinar: Wiskunde in tijden van corona

Epidemiologische modellen brengen de verspreiding van infectieziekten binnen sociale netwerken in kaart...

20 april 2021, online

Webinar over Europese normalisatie in staalsector

Webinar over de herstructurering van de Europese normalisatie in de staalsector.

18 mei 2021, 18, 19 en 20 mei 2021

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

Meer agendapunten »