EO

Meer buitenlandse bedrijven investeren in Nederland: 10.000 extra banen

11 februari 2019 om 11:18 uur

Het collectief Invest in Holland heeft in 2018 372 buitenlandse bedrijven naar Nederland gehaald, die voor 9.847 extra banen zorgden. Samen waren ze bovendien goed voor 2,85 miljard euro aan investeringen in onze economie. In 2017 investeerden 357 bedrijven 1,67 miljard euro in ons land.


Invest in Holland bestaat uit de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), het agentschap voor buitenlandse investeringen van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), haar regionale partners en Nederland Distributie Land.


Minister Wiebes van Economische Zaken & Klimaat (EZK): "Deze resultaten bevestigen opnieuw dat buitenlandse bedrijven belangrijk zijn voor ons wereldwijd opererende land. Bijna één miljoen mensen werken bij buitenlandse ondernemingen in Nederland. En nog eens een half miljoen mensen werken indirect voor deze bedrijven als toeleverancier, vooral bij mkb-bedrijven."


Het werk van het NFIA valt mede onder verantwoordelijkheid van minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS): "De aanstaande Brexit en internationale handelsspanningen zorgen ook voor kansen voor Nederlandse bedrijven. Onze bedrijven zijn innovatief, flexibel en passen zich aan deze veranderende markt aan. Daarnaast is ook de positie van Nederland als stabiel economisch knooppunt aantrekkelijk voor buitenlandse bedrijven. Deze positie zal alleen maar verder worden versterkt. Het is goed dat dit ook terug te zien is aan de bijna 10.000 extra banen in 2018."

 

Van hoofdkantoren tot R&D

De NFIA is binnen Invest in Holland verantwoordelijk voor 8475 van de 9847 banen. In 2018 wist de NFIA 248 buitenlandse investeerders naar Nederland te halen die samen goed zijn voor 2,76 miljard euro aan investeringen. De meeste nieuwe banen ontstaan in hoofdkantoren (2259), marketing & sales-kantoren (1834), distributiecentra (1053), service centra (977), productielocaties (884) en R&D-vestigingen (755).


De meeste ‘buitenlandse banen' zijn net als in 2017 gecreëerd door bedrijven uit de Verenigde Staten. In 2018 ging het om 3185 banen, die gepaard gaan met 1,19 miljard euro aan investeringen. De VS wordt gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (1596 banen), China (614 banen), Japan (580 banen) en Duitsland (300 banen).

 

Ook meer Brexitbedrijven

In 2018 haalde het Invest in Holland-collectief 42 bedrijven naar Nederland in verband met de Brexit, goed voor 1923 banen en een bedrag van 291 miljoen euro aan investeringen. Onder andere de Japanse zakenbank Norinchukin en mediabedrijf TVT Media gaven aan vanwege Brexit het kantoor in Nederland uit te breiden. Financiële dienstverleners MarketAxess en Azimo, en maritiem verzekeraar UK P&I Club, maakten vorig jaar bekend mede door Brexit een kantoor in ons land te openen. Ook de komst van het Europees Geneesmiddelenbureau EMA naar Amsterdam, waar Invest in Holland bij betrokken is, is onderdeel van de resultaten. In 2019 hebben verschillende bedrijven ook al aangekondigd in ons land uit te breiden in relatie tot Brexit, het gaat hierbij onder andere om Discovery en Bloomberg.


De NFIA heeft nu nog contact met ruim 250 buitenlandse bedrijven die een mogelijke vestiging in Nederland overwegen naar aanleiding van Brexit. Dit zijn Britse bedrijven, maar ook Amerikaanse en Aziatische partijen die hun huidige Europese structuur heroverwegen door de onzekerheid die de Brexit veroorzaakt. Het gaat hier onder andere om bedrijven uit de financiële sector, de media en advertentie-industrie, de life sciences en de logistiek. Deze bedrijven hebben - naast Nederland - veelal ook contact met landen als Duitsland, Frankrijk of Ierland.


Sinds de oprichting van het Invest in Holland netwerk in 2015 haalden de NFIA samen met haar partners 1402 bedrijven naar Nederland. Daarmee was een directe investering van 8,1 miljard euro gemoeid en werden ruim 43.000 extra banen naar Nederland gehaald. Naast NFIA bestaat het Invest in Holland netwerk uit: NOM, Oost NL, Noord-Holland Noord, amsterdam inbusiness, InnovationQuarter, The Hague Business Agency, Rotterdam Partners, Invest Utrecht, BOM, Invest in Zeeland, LIOF en Nederland Distributie Land.

 

Gerelateerd nieuws

Spanning rond expansiedrift handelspartner China centraal tijdens  'Serious Game' Johan de Witt Conferentie

Spanning rond expansiedrift handelspartner China centraal tijdens 'Serious Game' Johan de Witt Conferentie

De Nederlandse handel met China neemt al jaren toe. De havens tussen beide landen werken steeds meer samen. Aan de andere kant zien we dat China bezig is haar geopolitieke invloed te vergroten, ten bate van haar eigen…

Vlaanderen heeft tien nieuwe ‘Fabrieken van de Toekomst’

Vlaanderen heeft tien nieuwe ‘Fabrieken van de Toekomst’

Tijdens de vijfde editie van de Factory of the Future Awards hebben tien Belgische bedrijven de titel Factory of the Future ontvangen uit handen van minister-president Geert Bourgeois. "Deze productiebedrijven…

Actieplan tegen filevorming op elektriciteitsnet

Actieplan tegen filevorming op elektriciteitsnet

Energy Storage NL, het FME platform voor energieopslag en -conversie, ziet met energieopslag bij de elektriciteitsnetten mogelijkheden om filevorming op deze netten te voorkomen. In het Nationaal Actieplan Energieopslag…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

Meer agendapunten »