EO

MinacNed sluit zich aan bij Holland High Tech

12 februari 2019 om 10:35 uur -

MinacNed is een branchevereniging met als doel de economische activiteit op basis van microsystemen en nanotechnologie te versterken. De leden bestaan uit onderzoeksinstituten, de maakindustrie, toeleveranciers, integrators en eindgebruikers van producten en diensten die mogelijk gemaakt zijn met of gebruik maken van micro en of nanotechnologie. Kernactiviteiten van MinacNed dragen bij aan het bieden van een platform voor duurzame economische en maatschappelijke waarde-creatie en het bieden van een ecosysteem voor onderzoekers, ondernemers en beleidsmakers. Daarnaast organiseert MinacNed events voor leden en de jaarlijkse Internationale MicroNanoConference.

MinacNed, de brancheorganisatie voor micro- en nanotechnologie, sluit zich aan als partner bij Holland High Tech. MinacNed gaat de topsector High Tech Systemen en Materialen (HTSM) helpen met het versterken van het nano-ecosysteem in Nederland en het op de kaart zetten van de sector in het buitenland.

MinacNed wil met haar leden actief bijdragen aan het actualiseren en verder invullen van de HTSM roadmap Nanotechnology. Verder is het idee om partijen bij elkaar te brengen om tot concrete nanotoepassingen te komen voor de maatschappelijke uitdagingen waar Nederland de komende jaren mee te maken krijgt. "Samenwerken tussen de verschillende disciplines is daarbij noodzakelijk om tot echte stappen te komen", aldus Ronny van ‘t Oever, voorzitter van MinacNed en CEO van lab-on-a-chip bedrijf Micronit. "Zonder de samenwerking tussen nanotechnologie, life sciences en ICT was het goedkoop sequencen van DNA bijvoorbeeld nooit mogelijk geworden." Ook wil MinacNed zich met haar leden actief inzetten voor de internationaliseringsstrategie van de topsector HTSM. De meerderheid van Nederlandse micro- en nanobedrijven heeft een afzetmarkt in het buitenland.

 

Aandachtspunten

Eén van de aandachtspunten is een juiste ondersteuning vanuit de overheid. "Op dat gebied zie je al veel positieve ontwikkelingen. Zo zijn er succesvolle subsidie-instrumenten, goed lopende innovatieprogramma's als NanoNextNL en ontstaan er innovatieve bedrijven als spin-off van universiteiten' zegt Van 't Oever. Verbetering is nog mogelijk in het aanbrengen van de juiste balans in de ondersteunende instrumenten. ‘Micro- en nanotechnologie zijn interessant op alle niveaus, van het vroege-fase onderzoek tot eindproducten met een businessmodel. Belangrijk is al die fases te herkennen. De nano-producten waar we nu geld mee verdienen, waren er immers nooit geweest zonder de investeringen die in het verleden zijn gedaan."


Ook de infrastructuur is van belang. "Als je geen omgeving hebt waar je technici kunt opleiden, dan is er geen aansluiting van onderwijs op arbeidsmarkt." Van ‘t Oever pleit dan ook voor genoeg nano-labs met ‘state of the art' infrastructuur waar vroege fase-onderzoek gedaan kan worden.

 

Belangrijke kennispartner

Dave Blank, vertegenwoordiger vanuit de wetenschap in het topteam HTSM en lid van het bestuur van Holland High Tech, over de toetreding: "Inbreng van een partner als MinacNed die verstand heeft van publiek-privaat samenwerken vanuit het perspectief van het midden- en kleinbedrijf en kan denken in economisch interessante toepassingen, is voor onze topsector een rijke aanvulling. Ook helpt het in onze gesprekken met de departementen om een ondernemer als Ronny van ‘t Oever te betrekken om te benadrukken wat het MKB van Den Haag nodig heeft om slagvaardiger te worden."


Meer weten over samenwerkingsmogelijkheden in de micro- en nanotechnologie? Neem contact op met Nynke Minnema, Branchemanager van MinacNed, tel.033-4657507 of e-mail n.minnema@fhi.nl .

 

Gerelateerd nieuws

Uitklapbare energietoren voor festivals klaar voor de praktijk

Uitklapbare energietoren voor festivals klaar voor de praktijk

Vrijwel alle festivals in Europa krijgen hun stroom van dieselgeneratoren. Als duurzaam alternatief ontwikkelden TU/e-onderzoekers samen met 9 bedrijven een 21 meter hoge, uitklapbare toren met zonnecollectoren en een…

Onzichtbare afvalberg van elektrische apparaten hoger dan ooit

Onzichtbare afvalberg van elektrische apparaten hoger dan ooit

Nederlanders moeten een extra inspanning gaan leveren om meer afgedankte elektrische en elektronische apparaten in te leveren voor recycling. Anders ontstaat een nieuw maatschappelijk probleem, zegt Heel Holland Recyclet…

Nederland niet langer in top 3 innovatiefste landen

Nederland niet langer in top 3 innovatiefste landen

Zwitserland, Zweden en de Verenigde Staten. Deze landen vormen samen de top drie meest innovatieve landen van 2019. Nederland stond in 2017 en 2018 nog op de derde en tweede plek, maar valt dit jaar net naast het podium.…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 augustus 2019

Praat mee over een toekomstbestendige machinerichtlijn

Nederland levert een bijdrage aan een impact-assessment betreffende de nieuwe Europese Machinerichtlijn...

2 september 2019, D&F kantoor Breda

Performance Level en Sistema 2.0

3 september 2019, D&F kantoor Breda

Veiligheid van beweegbare bruggen volgens NEN 6787

De norm NEN 6787 stelt het veiligheidsniveau waaraan nieuwe en bestaande bruggen moeten voldoen en is...

Meer agendapunten »