EO

Rationele robot met oog-handcoördinatie assembleert even snel en precies als de mens (video)

06 februari 2019 om 13:31 uur

Aan het MIT is een robot in de maak met een betere oog-handcoördinatie dan de mens. Hij kan bovendien logisch denken. De bot is de nieuwe belofte voor productielijnen waar gevoelige taken worden uitgevoerd, zoals het in elkaar zetten van telefoons.


Tot nu toe krijgen robots hun omgevingsinformatie vooral uit camerabeelden. Voor veel taken is een fijn gevoel voor druk- en trekkrachten echter veel belangrijker. Vandaar dat de MIT-ers hun Jenga-bot, die is gebaseerd op een standaard industrie robotarm ABB IRB 120, hebben uitgerust met een drukgevoelig polsgewricht. Hij beschikt ook over een ‘soft-gripper en een camera. En over een nieuw soort algoritme, waardoor hij sneller leert dan de gemiddelde slimme bot. En dat werkt.


Bij het spelletje Jenga wordt eerst een toren gebouwd van 48 gelijkvormige platte blokken die om en om worden gestapeld. Vervolgens moet elke speler om de beurt een blok uit de stapel trekken en bovenop plaatsen. De kunst is om te zorgen dat de toren niet omvalt bij de eigen beurt en wel bij die van de volgende speler.


De robot is nu al even goed als de mens in het selecteren van een blok dat zorgt dat de toren niet omvalt bij de eigen beurt. Daar heeft hij het opvallend kleine aantal van 300 speelrondes voor nodig gehad. Dit is mogelijk doordat hij over een algoritme beschikt dat hem helpt om ervaringen te clusteren. Hij ordent zijn ervaringen naar de druk- of trekkracht die hij moest uitoefenen, en het visueel waargenomen effect. Dit levert een vele malen steilere leercurve op dan bij een ‘gewone' machine-learningbot, die elke ervaring al één beschouwd en feitelijk gewoon een enorme database met ‘herinneringen' opbouwt, zonder te leren redeneren.


De volgende stap zou kunnen zijn om de bot te leren bedenken welke zet het zijn tegenspeler lastig maakt, maar daar zijn de onderzoekers niet zo in geïnteresseerd. Ze gaan liever kijken hoe hij het geleerde kan toepassen in andere domeinen.

 

Gerelateerd nieuws

Finalisten Prins Friso Ingenieursprijs bekend

Finalisten Prins Friso Ingenieursprijs bekend

De drie kanshebbers voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2019 zijn bekend. Vanaf vandaag kan worden gestemd. Op 18 maart wordt, tijdens de Dag van de Ingenieur bij ASML, door een vakjury en publieksstemming bepaald wie de…

De Larense Denker van Rodin in ere hersteld met 3D-techniek

De Larense Denker van Rodin in ere hersteld met 3D-techniek

In 2007 werd het bronzen beeld ‘De Denker’ van Rodin gestolen uit de beeldentuin van museum Singer Laren. Twee dagen later werd het zwaar beschadigd teruggevonden. Een jaar later benaderde het museum Tonny Beentjes,…

Spanning rond expansiedrift handelspartner China centraal tijdens  'Serious Game' Johan de Witt Conferentie

Spanning rond expansiedrift handelspartner China centraal tijdens 'Serious Game' Johan de Witt Conferentie

De Nederlandse handel met China neemt al jaren toe. De havens tussen beide landen werken steeds meer samen. Aan de andere kant zien we dat China bezig is haar geopolitieke invloed te vergroten, ten bate van haar eigen…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

Meer agendapunten »