EO

Rationele robot met oog-handcoördinatie assembleert even snel en precies als de mens (video)

06 februari 2019 om 13:31 uur

Redenerende robot met oog-handcoördinatie assembleert even precies als de mens

Aan het MIT is een robot in de maak met een betere oog-handcoördinatie dan de mens. Hij kan bovendien logisch denken. De bot is de nieuwe belofte voor productielijnen waar gevoelige taken worden uitgevoerd, zoals het in elkaar zetten van telefoons.


Tot nu toe krijgen robots hun omgevingsinformatie vooral uit camerabeelden. Voor veel taken is een fijn gevoel voor druk- en trekkrachten echter veel belangrijker. Vandaar dat de MIT-ers hun Jenga-bot, die is gebaseerd op een standaard industrie robotarm ABB IRB 120, hebben uitgerust met een drukgevoelig polsgewricht. Hij beschikt ook over een ‘soft-gripper en een camera. En over een nieuw soort algoritme, waardoor hij sneller leert dan de gemiddelde slimme bot. En dat werkt.


Bij het spelletje Jenga wordt eerst een toren gebouwd van 48 gelijkvormige platte blokken die om en om worden gestapeld. Vervolgens moet elke speler om de beurt een blok uit de stapel trekken en bovenop plaatsen. De kunst is om te zorgen dat de toren niet omvalt bij de eigen beurt en wel bij die van de volgende speler.


De robot is nu al even goed als de mens in het selecteren van een blok dat zorgt dat de toren niet omvalt bij de eigen beurt. Daar heeft hij het opvallend kleine aantal van 300 speelrondes voor nodig gehad. Dit is mogelijk doordat hij over een algoritme beschikt dat hem helpt om ervaringen te clusteren. Hij ordent zijn ervaringen naar de druk- of trekkracht die hij moest uitoefenen, en het visueel waargenomen effect. Dit levert een vele malen steilere leercurve op dan bij een ‘gewone' machine-learningbot, die elke ervaring al één beschouwd en feitelijk gewoon een enorme database met ‘herinneringen' opbouwt, zonder te leren redeneren.


De volgende stap zou kunnen zijn om de bot te leren bedenken welke zet het zijn tegenspeler lastig maakt, maar daar zijn de onderzoekers niet zo in geïnteresseerd. Ze gaan liever kijken hoe hij het geleerde kan toepassen in andere domeinen.

 

Gerelateerd nieuws

Humanoïde robot leert gebarentaal

Humanoïde robot leert gebarentaal

Onderzoekers van het Robotica Lab van de afdeling Systems Engineering and Automation van de UC3M hebben een humanoïde robot geprogrammeerd om in gebarentaal te communiceren.

Vegebot leert ijsbergsla plukken (video)

Vegebot leert ijsbergsla plukken (video)

Ingenieurs van de universiteit van Cambridge ontwikkelden een 'groenteplukrobot' die gebruik maakt van machine learning om gewassen te identificeren en te oogsten.

Europees netwerk stimuleert industriële toepassing lignine

Europees netwerk stimuleert industriële toepassing lignine

Lignine heeft als natuurlijke lijmstof veel potentie voor tal van toepassingen. Tot nu toe worden de industriële mogelijkheden van lignine echter nog niet optimaal benut. LignoCost, een groot Europees netwerk dat wordt…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 juli 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »