Agoria-topman pleit voor ‘tax cut’ in plaats van nieuwe ‘tax shift’

De omzet in de Belgische technologische industrie is vorig jaar met 0,9% gestegen. Het gaat om een duidelijke groeivertraging ten opzichte van 2017, toen de omzet nog met 3,7% toenam. Dit jaar zou de omzet in de technologische industrie weer iets steviger groeien, met 1,7%.

De sluiting van Caterpillar woog in de eerste helft van vorig jaar nog op de cijfers. Daarnaast waren er modelwissels bij autobouwers Volvo (Gent) en Audi (Vorst), kampten verschillende grote ondernemingen met productie-incidenten of -vertragingen en waren er dalende koersen van bepaalde metalen.

Vier maanden voor de verkiezingen waarschuwt Agoria-topman Marc Lambotte dat het werk van de regeringen ‘nog lang niet af’ is. Lambotte pleit voor een ‘tax cut’ in plaats van een ‘tax shift’. "In plaats van belastingen door te schuiven naar elkaar, moeten we de belastingen vooral verder laten dalen", aldus Lambotte. En dat kan volgens hem door de overheid minder duur te maken. "We kunnen een dergelijk dure overheid niet blijven betalen. Daarvoor hebben we het geld niet."

"Hollanders eten de kaas van ons brood"

Lambotte kijkt vooral naar Nederland. "De Hollanders eten de kaas van ons brood, en dat is niet prettig. Ze zijn in alles wat ze doen proactief, wij zijn reactief. Ze zijn erin geslaagd e-commerce aan te trekken, wij stonden erbij en keken ernaar."

De loonkostenhandicap van de privésector, in vergelijking met de eurozone, is volgens Agoria in België meer dan dubbel zo hoog als in Nederland. Het marktaandeel van België in de Europese export van technologieproducten is meer dan de helft lager dan in Nederland. En onze historische schuld weegt dubbel zo hoog op de overheidsfinanciën.

"Ook de werkloosheidsuitgaven en pensioenuitgaven in procent van het bruto binnenlands product (bbp) zijn in België hoger dan in Nederland. Tegelijk kent Nederland minder overheidsuitgaven en een hogere werkgelegenheidsgraad", aldus Lambotte. Het is daarom volgens de CEO van Agoria zaak dat in België de loonkostenhandicap wordt weggewerkt, de arbeidsmarkt gemoderniseerd en de digitale transformatie voorbereid. Er moet ook een ondernemingsgericht innovatiebeleid gevoerd worden en geïnvesteerd worden in infrastructuur voor telecom, energie en mobiliteit.

Digitale kloof

Want volgens Agoria zal digitalisering de kloof tussen vraag naar en aanbod van digitale skills vergroten. "Tegen 2030, en dat is morgen, zullen 4,5 miljoen werknemers hun digitale skills moeten optimaliseren, zullen 310.000 werknemers en werkzoekenden zich moeten omscholen en zullen 584.000 vacatures niet ingevuld geraken als er geen maatregelen genomen worden", klinkt het. Als dit alles tot een goed eind gebracht wordt, ziet de technologiefederatie "een impact op het bbp van 95 miljard euro, of zowat een vijfde".

Agoria is voor dit jaar iets positiever gestemd. Het orderboek blijft de omzet ondersteunen, maar gaat wel sterk achteruit sinds de zomer van 2018. Negatieve risico’s zijn een wanordelijke brexit, een escalerende handelsoorlog, een verdere vertraging van de economische groei in China en de impact van de WLTP-richtlijn (de nieuwe Europese norm voor emissietests) in de automobielsector.

Lambotte richt zich ook tot de vakbonden. "Ga na de nationale staking van 13 februari alsjeblieft zo snel mogelijk in op de uitnodiging van het VBO om opnieuw rond de tafel te gaan. Ga praten om oplossingen te vinden."

In de Belgische technologische industrie werken ruim 306.000 mensen.