EO

Sunrise: van zonlicht tot smart city

04 februari 2019 om 12:47 uur

Sunrise wil de transitie naar een circulaire economie en een CO2-neutrale maatschappij faciliteren.

Technologieën ontwikkelen voor het omzetten en opslaan van zonne-energie als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen en chemicaliën. Dat is het doel van het Europese project Sunrise - ‘zonne-energie voor een circulair economie’, dat wordt geleid door de Leidse biofysicus Huub de Groot. Het project krijgt 1 miljoen euro subsidie.


Sunrise wil technologieën ontwikkelen om met behulp van zonlicht het op grote schaal beschikbare koolstofdioxide, water, stikstof en zuurstof als grondstof om te zetten. Het team wil de elektrochemische omzetting aandrijven met duurzame energie, systemen ontwikkelen die kunstmatige fotosynthese kunnen uitvoeren en biohybride apparaten implementeren. Het voornaamste doel is een duurzame CO2-cyclus, om de CO2-uitstoot te beperken en uiteindelijk te stabiliseren zodat ook de klimaatverandering tot een halt komt. Daarnaast streeft Sunrise naar duurzaam gebruik van land en natuurlijke hulpbronnen om zo een circulaire economie te kunnen realiseren.


De Leidse biofysicus Huub de Groot is coördinator. "We willen de manier waarop brandstoffen worden geproduceerd veranderen. Het doel is chemicaliën (en meer) met hoog rendement direct te kunnen leveren uit overvloedige zonne-energie en atmosferische gassen. Zo kunnen we een circulaire economie bewerkstelligen." De Groot voorspelt dat in de nabije toekomst een breed scala aan Sunrise-technologieën beschikbaar is om koolstofneutrale industrie aan te drijven in smart cities die de huidige verbeelding te boven gaan. "We bieden seizoensgebonden energieopslag in een afvalvrije samenleving en verminderen tegelijkertijd de CO2-uitstoot." Deze visie is volledig in lijn met de onlangs gepubliceerde langetermijnstrategie van de Europese Commissie voor een klimaatneutraal Europa in 2050.

 

Support

Sunrise is geselecteerd als één van de zes Coördinatie- en Ondersteuningsacties (CSA) binnen het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie en zal de basis leggen voor een grootschalig Europees onderzoeksproject. Het project krijgt tevens steun van de League of European Research Universities (Leru).

 

Visionair onderzoek

Voor de call ‘Fetflag-2018' zijn in totaal zes CSA-projecten geselecteerd. Elk project valt binnen één van de drie onderzoeksgebieden: ICT and Connected Society, Health and Life sciences en Energy, Environment and Climate Change. Sunrise behoort tot dit laatste gebied. Alle projecten richten zich op de voorbereiding van nieuwe Europese, grootschalige onderzoeksinitiatieven die mogelijk worden ondersteund in het volgende Europese kaderprogramma voor onderzoek en innovatie: Horizon Europe. De geselecteerde voorstellen moeten de basis te leggen voor grote, visionaire, lange termijn-onderzoekprojecten die gericht zijn op het aanpakken van de grote Europese maatschappelijke uitdagingen. Daarnaast moeten ze wetenschappelijke vooruitgang omzetten in concrete innovatiemogelijkheden, groei en werkgelegenheid.

 

Gerelateerd nieuws

Humanoïde robot leert gebarentaal

Humanoïde robot leert gebarentaal

Onderzoekers van het Robotica Lab van de afdeling Systems Engineering and Automation van de UC3M hebben een humanoïde robot geprogrammeerd om in gebarentaal te communiceren.

Nieuwe aerogel schroeft prestaties zonnecollectoren op

Nieuwe aerogel schroeft prestaties zonnecollectoren op

Aan het MIT is een materiaal ontwikkeld dat zo perfect transparant is dat zonnecollectoren ineens meer dan 200 graden celsius kunnen opwekken. Dat maakt de collectoren geschikt voor de verwarming van woningen en voor…

Met een MRI-scanner in de laadbak naar Oeganda

Met een MRI-scanner in de laadbak naar Oeganda

MRI-fysicus Andrew Webb ging de uitdaging aan om een goedkope en eenvoudige MRI-scanner te bouwen voor ontwikkelingslanden. Binnen een jaar wist zijn team een prototype te ontwikkelen dat in staat is om beelden te maken.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 juli 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »