Sunrise: van zonlicht tot smart city

Technologieën ontwikkelen voor het omzetten en opslaan van zonne-energie als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen en chemicaliën. Dat is het doel van het Europese project Sunrise – ‘zonne-energie voor een circulair economie’, dat wordt geleid door de Leidse biofysicus Huub de Groot. Het project krijgt 1 miljoen euro subsidie.

Sunrise wil technologieën ontwikkelen om met behulp van zonlicht het op grote schaal beschikbare koolstofdioxide, water, stikstof en zuurstof als grondstof om te zetten. Het team wil de elektrochemische omzetting aandrijven met duurzame energie, systemen ontwikkelen die kunstmatige fotosynthese kunnen uitvoeren en biohybride apparaten implementeren. Het voornaamste doel is een duurzame CO2-cyclus, om de CO2-uitstoot te beperken en uiteindelijk te stabiliseren zodat ook de klimaatverandering tot een halt komt. Daarnaast streeft Sunrise naar duurzaam gebruik van land en natuurlijke hulpbronnen om zo een circulaire economie te kunnen realiseren.

De Leidse biofysicus Huub de Groot is coördinator. "We willen de manier waarop brandstoffen worden geproduceerd veranderen. Het doel is chemicaliën (en meer) met hoog rendement direct te kunnen leveren uit overvloedige zonne-energie en atmosferische gassen. Zo kunnen we een circulaire economie bewerkstelligen." De Groot voorspelt dat in de nabije toekomst een breed scala aan Sunrise-technologieën beschikbaar is om koolstofneutrale industrie aan te drijven in smart cities die de huidige verbeelding te boven gaan. "We bieden seizoensgebonden energieopslag in een afvalvrije samenleving en verminderen tegelijkertijd de CO2-uitstoot." Deze visie is volledig in lijn met de onlangs gepubliceerde langetermijnstrategie van de Europese Commissie voor een klimaatneutraal Europa in 2050.

Support

Sunrise is geselecteerd als één van de zes Coördinatie- en Ondersteuningsacties (CSA) binnen het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie en zal de basis leggen voor een grootschalig Europees onderzoeksproject. Het project krijgt tevens steun van de League of European Research Universities (Leru).

Visionair onderzoek

Voor de call ‘Fetflag-2018′ zijn in totaal zes CSA-projecten geselecteerd. Elk project valt binnen één van de drie onderzoeksgebieden: ICT and Connected Society, Health and Life sciences en Energy, Environment and Climate Change. Sunrise behoort tot dit laatste gebied. Alle projecten richten zich op de voorbereiding van nieuwe Europese, grootschalige onderzoeksinitiatieven die mogelijk worden ondersteund in het volgende Europese kaderprogramma voor onderzoek en innovatie: Horizon Europe. De geselecteerde voorstellen moeten de basis te leggen voor grote, visionaire, lange termijn-onderzoekprojecten die gericht zijn op het aanpakken van de grote Europese maatschappelijke uitdagingen. Daarnaast moeten ze wetenschappelijke vooruitgang omzetten in concrete innovatiemogelijkheden, groei en werkgelegenheid.