EO

Sunrise: van zonlicht tot smart city

04 februari 2019 om 12:47 uur

Sunrise wil de transitie naar een circulaire economie en een CO2-neutrale maatschappij faciliteren.

Technologieën ontwikkelen voor het omzetten en opslaan van zonne-energie als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen en chemicaliën. Dat is het doel van het Europese project Sunrise - ‘zonne-energie voor een circulair economie’, dat wordt geleid door de Leidse biofysicus Huub de Groot. Het project krijgt 1 miljoen euro subsidie.


Sunrise wil technologieën ontwikkelen om met behulp van zonlicht het op grote schaal beschikbare koolstofdioxide, water, stikstof en zuurstof als grondstof om te zetten. Het team wil de elektrochemische omzetting aandrijven met duurzame energie, systemen ontwikkelen die kunstmatige fotosynthese kunnen uitvoeren en biohybride apparaten implementeren. Het voornaamste doel is een duurzame CO2-cyclus, om de CO2-uitstoot te beperken en uiteindelijk te stabiliseren zodat ook de klimaatverandering tot een halt komt. Daarnaast streeft Sunrise naar duurzaam gebruik van land en natuurlijke hulpbronnen om zo een circulaire economie te kunnen realiseren.


De Leidse biofysicus Huub de Groot is coördinator. "We willen de manier waarop brandstoffen worden geproduceerd veranderen. Het doel is chemicaliën (en meer) met hoog rendement direct te kunnen leveren uit overvloedige zonne-energie en atmosferische gassen. Zo kunnen we een circulaire economie bewerkstelligen." De Groot voorspelt dat in de nabije toekomst een breed scala aan Sunrise-technologieën beschikbaar is om koolstofneutrale industrie aan te drijven in smart cities die de huidige verbeelding te boven gaan. "We bieden seizoensgebonden energieopslag in een afvalvrije samenleving en verminderen tegelijkertijd de CO2-uitstoot." Deze visie is volledig in lijn met de onlangs gepubliceerde langetermijnstrategie van de Europese Commissie voor een klimaatneutraal Europa in 2050.

 

Support

Sunrise is geselecteerd als één van de zes Coördinatie- en Ondersteuningsacties (CSA) binnen het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie en zal de basis leggen voor een grootschalig Europees onderzoeksproject. Het project krijgt tevens steun van de League of European Research Universities (Leru).

 

Visionair onderzoek

Voor de call ‘Fetflag-2018' zijn in totaal zes CSA-projecten geselecteerd. Elk project valt binnen één van de drie onderzoeksgebieden: ICT and Connected Society, Health and Life sciences en Energy, Environment and Climate Change. Sunrise behoort tot dit laatste gebied. Alle projecten richten zich op de voorbereiding van nieuwe Europese, grootschalige onderzoeksinitiatieven die mogelijk worden ondersteund in het volgende Europese kaderprogramma voor onderzoek en innovatie: Horizon Europe. De geselecteerde voorstellen moeten de basis te leggen voor grote, visionaire, lange termijn-onderzoekprojecten die gericht zijn op het aanpakken van de grote Europese maatschappelijke uitdagingen. Daarnaast moeten ze wetenschappelijke vooruitgang omzetten in concrete innovatiemogelijkheden, groei en werkgelegenheid.

 

Gerelateerd nieuws

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

TNO, Obeo en Altran gaan samenwerken aan oplossingen voor de complexiteit van high tech systemen. Het menselijk brein kan deze volgens hen namelijk eigenlijk niet meer overzien.

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Als Nederland zo doorgaat, raakt het verder achterop bij de ambitie om 2,5% van het bruto binnenlands product te besteden aan R&D. Dat stelt het Rathenau Instituut op basis van eigen onderzoek. ‘De directe…

‘Binnen 10 jaar kan iedereen elektrisch vliegen in de stad’

‘Binnen 10 jaar kan iedereen elektrisch vliegen in de stad’

Het Koninklijk NLR en Pal-V hebben een memorandum van overeenstemming ondertekend dat de gezamenlijke ambitie beschrijft om binnen 10 jaar een elektrisch aangedreven voertuig te realiseren waarmee men autonoom kan…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

18 april 2019, Eindhoven

3i-Event 2019

Op 18 april organiseert TW voor de tweede maal het 3i-Event over Ideas, Intellectual property &...

23 april 2019, Vianen

Masterclass Machineveiligheid ( 4-dagen)

23,24,30 april en 1mei 2019

Meer agendapunten »