EO

Nederland gaat uitbarstingen op de zon monitoren in real-time

04 februari 2019 om 11:56 uur

Het Nederlands instituut voor radioastronomie Astron, Science[&]Technology (S[&]T), en het KNMI starten met de bouw van een zonneradiotelescoop die uitbarstingen op de zon direct signaleert. Aanleiding is een verzoek van het Ministerie van Defensie. De eerste fase van het project Disturbance detection by Intelligent Solar radio Telescope of (Un)perturbed Radiofrequency Bands (Disturb) waarin het ontwerp van de radiotelescoop wordt ontwikkeld had op 30 januari de kick-off.


Uitbarstingen op de zon komen regelmatig voor en geven over het algemeen geen problemen. Af en toe zijn ze echter zo intens dat ze radars, gps-ontvangers of radioverbindingen ernstig kunnen storen. Het Ministerie van Defensie en het KNMI willen militaire en civiele gebruikers van antennesystemen voor dergelijke intense uitbarstingen kunnen waarschuwen. De zonneradiotelescoop van Disturb voedt hun waarschuwingssystemen met de noodzakelijke data.


Bestaande instrumenten die in real-time storingsgegevens van de zon kunnen leveren, zijn niet toegankelijk, hebben een minder goede kwaliteit of produceren met een aanzienlijke vertraging, wat op cruciale momenten problematisch kan uitpakken. Vandaar de wens om een telescoop die metingen van extreme uitbarstingen op de zon vrij toegankelijk maakt. De telescoop wordt gebaseerd op het model van antennes van verschillende bestaande en toekomstige telescopen zoals Lofar en SKA.


Als de telescoop een uitbarsting detecteert, zal Lofar hier op reageren door onder andere radiofoto's van de zon te maken. Het Ministerie van Defensie zal doorkrijgen dat ze storing kunnen ondervinden op hun systemen. Daarnaast is deze ontwikkeling belangrijk voor de internationale civiele luchtvaart die effecten van de zon steeds meer meeneemt in haar procedures.


S[&]T leidt het project. De verwachting is dat de eerste fase van het project waarin het ontwerp tot stand komt 15 maanden in beslag zal nemen.

 

Gerelateerd nieuws

Belgische auto-toeleveranciers zien omzet dalen met 15%

Belgische auto-toeleveranciers zien omzet dalen met 15%

De toeleveranciers in de Belgische autosector hebben hun omzet in de eerste jaarhelft met liefst 15% zien teruglopen. De Belgische auto- en vrachtwagenfabrikanten hielden juist stand.

Verwachting technologische industrie in jaren niet zo negatief

Verwachting technologische industrie in jaren niet zo negatief

Producenten in de technologische industrie verwachten dat de vertraging van de economische groei verder door zal zetten. Ondernemers zijn opvallend pessimistisch over de verwachte economische ontwikkelingen, zo blijkt…

Enschede houdt drones in de gaten met radar

Enschede houdt drones in de gaten met radar

Ruim een maand na de bijna-botsing tussen een drone met een traumahelikopter bij ziekenhuis Medisch Spectrum Twente is een droneradar geplaatst om het luchtruim boven de stad Enschede in kaart te brengen. Het drone…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

2 september 2019, D&F kantoor Breda

Performance Level en Sistema 2.0

3 september 2019, D&F kantoor Breda

Veiligheid van beweegbare bruggen volgens NEN 6787

De norm NEN 6787 stelt het veiligheidsniveau waaraan nieuwe en bestaande bruggen moeten voldoen en is...

4 september 2019, D&F kantoor Breda

HAZOP

De HAZOP studie is een veelgebruikte methode voor het identificeren van risico’s en ongewenste...

Meer agendapunten »