EO

Nederland gaat uitbarstingen op de zon monitoren in real-time

04 februari 2019 om 11:56 uur

Het Nederlands instituut voor radioastronomie Astron, Science[&]Technology (S[&]T), en het KNMI starten met de bouw van een zonneradiotelescoop die uitbarstingen op de zon direct signaleert. Aanleiding is een verzoek van het Ministerie van Defensie. De eerste fase van het project Disturbance detection by Intelligent Solar radio Telescope of (Un)perturbed Radiofrequency Bands (Disturb) waarin het ontwerp van de radiotelescoop wordt ontwikkeld had op 30 januari de kick-off.


Uitbarstingen op de zon komen regelmatig voor en geven over het algemeen geen problemen. Af en toe zijn ze echter zo intens dat ze radars, gps-ontvangers of radioverbindingen ernstig kunnen storen. Het Ministerie van Defensie en het KNMI willen militaire en civiele gebruikers van antennesystemen voor dergelijke intense uitbarstingen kunnen waarschuwen. De zonneradiotelescoop van Disturb voedt hun waarschuwingssystemen met de noodzakelijke data.


Bestaande instrumenten die in real-time storingsgegevens van de zon kunnen leveren, zijn niet toegankelijk, hebben een minder goede kwaliteit of produceren met een aanzienlijke vertraging, wat op cruciale momenten problematisch kan uitpakken. Vandaar de wens om een telescoop die metingen van extreme uitbarstingen op de zon vrij toegankelijk maakt. De telescoop wordt gebaseerd op het model van antennes van verschillende bestaande en toekomstige telescopen zoals Lofar en SKA.


Als de telescoop een uitbarsting detecteert, zal Lofar hier op reageren door onder andere radiofoto's van de zon te maken. Het Ministerie van Defensie zal doorkrijgen dat ze storing kunnen ondervinden op hun systemen. Daarnaast is deze ontwikkeling belangrijk voor de internationale civiele luchtvaart die effecten van de zon steeds meer meeneemt in haar procedures.


S[&]T leidt het project. De verwachting is dat de eerste fase van het project waarin het ontwerp tot stand komt 15 maanden in beslag zal nemen.

 

Gerelateerd nieuws

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

TNO, Obeo en Altran gaan samenwerken aan oplossingen voor de complexiteit van high tech systemen. Het menselijk brein kan deze volgens hen namelijk eigenlijk niet meer overzien.

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Minder R&D-financiering door NL overheid en meer door Europa

Als Nederland zo doorgaat, raakt het verder achterop bij de ambitie om 2,5% van het bruto binnenlands product te besteden aan R&D. Dat stelt het Rathenau Instituut op basis van eigen onderzoek. ‘De directe…

Grootste kraan ter wereld voor hefplatform Voltaire

Grootste kraan ter wereld voor hefplatform Voltaire

Huisman heeft een order ontvangen voor het design, de engineering, de bouw en levering van de hoofdkraan op het nieuwste wind- turbineinstallatieschip van Jan De Nul, de Voltaire. De kraan heeft de capaciteit om de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

6 mei 2019, Leuven

Vezelversterkte kunststof composieten

In deze cursus krijg je handvatten voor het toepassen van kunststof composiet materialen in je eigen werk...

8 mei 2019

RAM optimalisatie en optimalisatie met FMECA

De cursus verschaft u met behulp van RAM optimalisatie inzicht in de betrouwbaarheid van complexe...

Meer agendapunten »