04 februari 2019 om 11:56 uur
Het Nederlands instituut voor radioastronomie Astron, Science[&]Technology (S[&]T), en het KNMI starten met de bouw van een zonneradiotelescoop die uitbarstingen op de zon direct signaleert. Aanleiding is een verzoek van het Ministerie van Defensie. De eerste fase van het project Disturbance detection by Intelligent Solar radio Telescope of (Un)perturbed Radiofrequency Bands (Disturb) waarin het ontwerp van de radiotelescoop wordt ontwikkeld had op 30 januari de kick-off.
Uitbarstingen op de zon komen regelmatig voor en geven over het algemeen geen problemen. Af en toe zijn ze echter zo intens dat ze radars, gps-ontvangers of radioverbindingen ernstig kunnen storen. Het Ministerie van Defensie en het KNMI willen militaire en civiele gebruikers van antennesystemen voor dergelijke intense uitbarstingen kunnen waarschuwen. De zonneradiotelescoop van Disturb voedt hun waarschuwingssystemen met de noodzakelijke data.
Bestaande instrumenten die in real-time storingsgegevens van de zon kunnen leveren, zijn niet toegankelijk, hebben een minder goede kwaliteit of produceren met een aanzienlijke vertraging, wat op cruciale momenten problematisch kan uitpakken. Vandaar de wens om een telescoop die metingen van extreme uitbarstingen op de zon vrij toegankelijk maakt. De telescoop wordt gebaseerd op het model van antennes van verschillende bestaande en toekomstige telescopen zoals Lofar en SKA.
Als de telescoop een uitbarsting detecteert, zal Lofar hier op reageren door onder andere radiofoto's van de zon te maken. Het Ministerie van Defensie zal doorkrijgen dat ze storing kunnen ondervinden op hun systemen. Daarnaast is deze ontwikkeling belangrijk voor de internationale civiele luchtvaart die effecten van de zon steeds meer meeneemt in haar procedures.
S[&]T leidt het project. De verwachting is dat de eerste fase van het project waarin het ontwerp tot stand komt 15 maanden in beslag zal nemen.
Gerelateerd nieuws
Minister Carola Schouten heeft 15 miljoen euro gereserveerd voor innovatie en de ontwikkeling van alternatieven voor Nederlandse vissers die getroffen worden door het verbod op pulsvissen. Zinvol, denk Tammo Bult,…
Bruggen en sluizen die langer meegaan, minder energie verbruiken en minder vaak gestremd zijn. Dat is het resultaat als je beter kunt voorspellen wanneer onderhoud precies nodig is. In het programma Vitale Assets laten…
Het is nog nooit gelukt om een enkel elektron te detecteren met zichtbaar licht via slechts één molecuul. Leids natuurkundige Michel Orrit en zijn onderzoeksgroep hebben nu een molecuul geïdentificeerd dat gevoelig…
Techvertorials
Focus op
Machineveiligheid, systemen en componenten
Perfection in Automation
Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen
Partner in aandrijf- en opspantechniek
Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet
Printplaten/PCB's, prototype en series
Agenda
23 november 2018, Groningen
Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...
20 februari 2019, Vianen
21 februari 2019, Vianen