EO

(JS)F-35 levert Nederland miljarden euro’s en duizenden banen op

31 januari 2019 om 09:37 uur

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft namens het kabinet in het Amerikaanse Fort Worth het eerste Nederlandse F-35 vliegtuig in ontvangst genomen. De Nederlandse Luchtmacht kreeg in 2012 al twee testversies van dit gevechtsvliegtuig, ook wel Joint Strike Fighter genoemd (JSF), en heeft in totaal 37 toestellen besteld. De productie en het onderhoud heeft Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen nu al 1,4 miljard euro opgeleverd aan contracten en omzet.


1600 banen? 2000? Of meer?

De komende jaren bedraagt de nog te realiseren productieomzet naar schatting nog eens 9 miljard. Ook zorgt de F-35 in de toekomst naar verwachting van de rijksoverheid in Nederland voor 15 à 20 miljard euro aan onderhoudscontracten en 1600 vaste banen. Het FME en het Netherlands Industrial F-35 Aircraft Platform (Nifarp) schatten dit aantal op 2000. En er is ruimte voor uitbreiding.

 

Het Eindhovense bedrijf KMWE heeft nu bijvoorbeeld JSF-werk voor 50 tot 100 mensen, maar probeert meer werk binnen te halen. Volgens directeur Edward Voncken kunnen er in zijn bedrijf 100 tot 150 mensen voor de vliegtuigen aan de slag. GKN Fokker gaat de elektrische bekabeling maken en composieten leveren voor de bekleding van de zogenoemde turbofan, de straalmotor van het toestel: een miljoenencontract. Ook opent dit jaar opent in Woensdrecht het Europees logistiek centrum OneLogistics waar ruim zeventig Nederlandse bedrijven aan meewerken.

jsf Keijzer: "De door producent Lockheed Martin aangeboden overdracht is een mijlpaal voor defensie. Tegelijkertijd markeert dit moment een miljardenimpuls voor onze economie en werkgelegenheid. Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen van MKB tot grootbedrijf maken hightech onderdelen en systemen voor de F-35 of nemen straks het onderhoud op zich. Dit is een uitstekend voorbeeld van hoe internationale samenwerking bijdraagt aan onze eigen economie."

 

Banenmotor en imagebuilder

Volgens FME hebben tweeduizend werknemers bij meer dan honderd Nederlandse bedrijven in 2019 een baan die direct of indirect met de productie van de F-35 samenhangt. De verwachting is dat dit tot 2050 oploopt tot zo'n vierduizend banen. Voorzitter Ineke Dezentjé: " FME- bedrijven als GKN (Fokker), Airbus Defence, Thales en Aeronamic maken bijvoorbeeld elektrische bekabeling, stuurvlakken, start- energie- en koelsysteem, uitlaten, vanghaken en remparachutehouders voor de JSF. Ook ontstaat er veel werkgelegenheid rondom de JSF door afgesloten onderhoudscontracten". Zo neemt Fokker het onderhoud van de landingsgestellen voor haar rekening.


"De JSF is bovendien van groot belang voor de ontwikkeling van Nederland als technologieland. Vanaf het begin van de ontwikkeling van de JSF is in Nederland hoogwaardig onderzoek gedaan, waarmee hoogwaardige banen ontstonden. Daardoor positioneert onze industrie zich sterker voor vervolg opdrachten. In het F-35 programma heeft de Nederlandse technologische industrie laten zien dat zij, door samenwerking met elkaar en met de overheid, in staat zijn om technologisch het beste van het beste te leveren."

 

Het Nifarp heeft het volgende becijferd:

  • 2000 banen in 2018, 4000 banen tot aan 2050
  • 100 Nederlandse bedrijven betrokken in nieuwbouwfase
  • €1,5 miljard opdrachten nieuwbouwfase eind 2017, €9 miljard tot 2045
  • €13 miljard geraamde opdrachten voor onderhoudsfase tot 2050
"De Nederlandse industrie heeft nu al een grote bijdrage geleverd aan het F-35 jachtvliegtuig dat deze week in Fort Worth uit de hangars werd gerold en zal dat ook doen voor de duizenden toestellen die in de toekomst nog zullen worden afgeleverd", zegt de organisatie in een verklaring. Het gaat om elektrische bekabeling, stuurvlakken, start- energie- en koelsysteem, uitlaten, de vanghaak, remparachutehouders en trainingen.
 

Reacties (1)

Wat banen betreft ziet het plaatje er prachtig uit. Toch wil ik wat kritisch zijn en heb ik vragen over het vervallen van het aantal banen, die nodig waren bij het onderhoud en zaken die toebehoorden aan de vliegtuigen die nu vervangen worden.
G.T.Rooijakkers, 7 februari 2019 10:11
 

Gerelateerd nieuws

Wedstrijd: 'Beyond 3D printing'

Wedstrijd: 'Beyond 3D printing'

'Beyond 3D printing' is het thema van ideeënwedstrijd purmundus-challenge. De jury zoekt fantasierijke, esthetische en toonaangevende productideeën en innovatieve projecten op het gebied van additive…

Met een MRI-scanner in de laadbak naar Oeganda

Met een MRI-scanner in de laadbak naar Oeganda

MRI-fysicus Andrew Webb ging de uitdaging aan om een goedkope en eenvoudige MRI-scanner te bouwen voor ontwikkelingslanden. Binnen een jaar wist zijn team een prototype te ontwikkelen dat in staat is om beelden te maken.

Europees netwerk stimuleert industriële toepassing lignine

Europees netwerk stimuleert industriële toepassing lignine

Lignine heeft als natuurlijke lijmstof veel potentie voor tal van toepassingen. Tot nu toe worden de industriële mogelijkheden van lignine echter nog niet optimaal benut. LignoCost, een groot Europees netwerk dat wordt…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 juli 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »