EO

Minder vaak numerus fixus voor technisch onderwijs

29 januari 2019 om 10:23 uur

Als het aan onderwijsminister Ingrid van Engelshoven ligt, moeten onderwijsinstellingen voortaan toestemming vragen om een numerus fixus op bepaalde opleidingen te zetten. FME pleit al jaren voor het afschaffen van de numerus fixus op technische studies, door het schreeuwend tekort aan technisch personeel.


Met de op handen zijnde aanpassing van de Wet op het hoger onderwijs, lijkt deze wens nu in vervulling te gaan.


"Het invoeren van een toestemmingsvereiste voor het instellen van een numerus fixus, zal ertoe leiden dat de toegankelijkheid van technische opleidingen toeneemt", zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé. Alleen als een instelling actief op zoek is gegaan naar andere mogelijkheden om de capaciteit te vergroten, alle mogelijkheden tot samenwerking met andere hoger onderwijsinstellingen en het werkveld in de regio verkend heeft, kan toestemming voor een numerus fixus worden gegeven. "En de minister kan besluiten tot toestemming voor kortere periodes en het verbinden van voorwaarden aan de capaciteitsbeperking. Meer maatwerk is dus mogelijk", zegt Dezentjé.

 

Nederland loopt achter

Maar met dit wetsvoorstel zijn we er nog niet. Nederland loopt schrikbarend achter als het gaat om de instroom in technische studies. In Education at a Glance concludeert de Oeso (2018) dat er in Nederland een stuk minder afgestudeerden zijn dan in andere Oeso-landen in ‘engineering, manufacturing and construction' in het hoger onderwijs. Slechts 8% van de afgestudeerden in Nederland krijgt een dergelijk diploma, tegen 14% gemiddeld in de andere Oeso-landen.'

 

Het invoeren van een toestemmingsvereiste voor het instellen van een numerus fixus, zal ertoe leiden

dat de toegankelijkheid van technische opleidingen toeneemt. De Nederlandse technologische industrie werkt samen met universiteiten om capaciteitsproblemen te helpen oplossen. FME heeft in 2017 de handen ineen geslagen met de vier Nederlands technische universiteiten (Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen) om verdere groei van technische opleidingen te faciliteren (Pact 4TU). Tijdelijke en structurele maatregelen zijn nodig om de huidige kwaliteit van het technisch onderwijs te waarborgen. Dezentjé: "Onze bedrijven spannen zich in om onderwijsinstellingen te helpen, niet alleen met hybride docenten, maar ook door het beschikbaar stellen van laboratoria en lokalen. Ik stel zelfs ons FME auditorium in Zoetermeer beschikbaar voor colleges."


Compensatieregeling

"Ook wil FME een compensatieregeling die het aantrekkelijk maakt voor bedrijven om hun werknemers te stimuleren (deels) voor het onderwijs te kiezen. Een dergelijke WBTO (Wet Bevordering Technisch Onderwijs) kan ontwikkeld worden naar het voorbeeld van de bestaande WBSO-regeling (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). Dit kan een bijdrage leveren aan het oplossen van het docententekort in de volle breedte van het onderwijs."

 

Gerelateerd nieuws

Humanoïde robot leert gebarentaal

Humanoïde robot leert gebarentaal

Onderzoekers van het Robotica Lab van de afdeling Systems Engineering and Automation van de UC3M hebben een humanoïde robot geprogrammeerd om in gebarentaal te communiceren.

Europees netwerk stimuleert industriële toepassing lignine

Europees netwerk stimuleert industriële toepassing lignine

Lignine heeft als natuurlijke lijmstof veel potentie voor tal van toepassingen. Tot nu toe worden de industriële mogelijkheden van lignine echter nog niet optimaal benut. LignoCost, een groot Europees netwerk dat wordt…

H-vision: Rotterdamse haven verduurzamen met blauwe waterstof

H-vision: Rotterdamse haven verduurzamen met blauwe waterstof

Bedrijven in de Rotterdamse haven gaan op grote schaal blauwe waterstof produceren en toepassen in industriële processen. Daardoor kan de uitstoot van CO2 nog voor 2030 met 2 tot 7 megaton omlaag. Dat blijkt uit een…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 juli 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »