EO

Kun je het succes van 3D-betonprints voorspellen met wiskunde?

30 januari 2019 om 16:00 uur

Hoe weeg je een lopende kalkoen? Hoe leer je stoplichten slim samenwerken? Kun je voorspellen welke geometrische structuren je wel en niet kunt maken met de 3D-betonprinter? En ontwikkel een algoritme dat de latentie voorspelt van verbindingen op een chip. Wiskundigen uit binnen- en buitenland zetten deze week in Wageningen hun tanden in problemen uit de industrie.


Ze doen dat in het kader van de 21e aflevering van de werkweek Wiskunde en Industrie (WICC), dat dit jaar wordt gehouden bij het Wageningse Biometris. De wortels van het evenement liggen in Oxford in 1968, vertelt mede-organisator en hoogleraar wiskunde Jaap Molenaar in Wur-blad Resource . Om het stoffige imago van de mathematica op te krikken werd een evenement opgetuigd dat het nut van de wiskunde duidelijk maakt. "Samen met anderen heb ik het in 1998 naar Nederland gebracht. In 2009 was Wageningen voor de eerste keer gastheer. En nu, tien jaar later, dus weer."


De vraagstukken zijn aangedragen door partners uit de praktijk. Naast bovengenoemde uitdagingen zoekt KWRWater naar een numeriek model voor de sorptie van actieve koolstoffilters. Ook maritiem onderzoeksinstituut Marin zet de wiskundigen aan het werk.

 

Slimme stoplichten

Ingenieursbureau Sweco werkt aan slimme stoplichten die verder kijken dan hun meetlus lang is. Hun systeem SmartTraffic regelt de stoplichten op basis van het verkeer dat er aan komt, in plaats van verkeer dat er al is. Daartoe worden allerlei gegevens gebruikt van satellieten, verkeerslussen en mobiele signalen. Voor één stoplicht werkt het al. En dat levert een gemiddelde tijdwinst van 40% op ten opzichte van gewone stoplichten. Maar wat gebeurt er als je een netwerk van dit soort slimme stoplichten hebt? Hoe moet je die laten samenwerken om het totale verkeer ook minimaal 40% sneller te laten doorstromen? Een weekje wiskunde in Wageningen kan mogelijk een tipje van de sluier oplichten.

 

Kalkoenenkwestie

Hendrix Genetics is 's werelds grootste kalkoenenfokker. Het bedrijf bestudeert de loop van kalkoenen met meetplateaus die de krachten vastleggen die de kalkoenenpoten op de plaat uitoefenen. Aangezien kalkoenen 20 tot 25 kilo wegen en ze niet allemaal geduldig op een weegschaal blijven zitten, wil Hendrix het gewicht van de kalkoen graag kunnen afleiden uit de berg data die er al is. Aan de wiskundigen de taak om een algoritme te verzinnen.

 

Bron: Resource

 

Gerelateerd nieuws

Waarom bliksem vaak meermaals inslaat op dezelfde plek

Waarom bliksem vaak meermaals inslaat op dezelfde plek (video)

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, slaat bliksem vaak meerdere malen op dezelfde plek in. De reden waarom een bliksemkanaal wordt ‘hergebruikt’, is tot nu toe echter onopgehelderd. Recentelijk heeft een…

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

TNO, Obeo en Altran gaan samenwerken aan oplossingen voor de complexiteit van high tech systemen. Het menselijk brein kan deze volgens hen namelijk eigenlijk niet meer overzien.

‘Binnen 10 jaar kan iedereen elektrisch vliegen in de stad’

‘Binnen 10 jaar kan iedereen elektrisch vliegen in de stad’

Het Koninklijk NLR en Pal-V hebben een memorandum van overeenstemming ondertekend dat de gezamenlijke ambitie beschrijft om binnen 10 jaar een elektrisch aangedreven voertuig te realiseren waarmee men autonoom kan…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

6 mei 2019, Leuven

Vezelversterkte kunststof composieten

In deze cursus krijg je handvatten voor het toepassen van kunststof composiet materialen in je eigen werk...

Meer agendapunten »