EO

Kun je het succes van 3D-betonprints voorspellen met wiskunde?

30 januari 2019 om 16:00 uur

Hoe weeg je een lopende kalkoen? Hoe leer je stoplichten slim samenwerken? Kun je voorspellen welke geometrische structuren je wel en niet kunt maken met de 3D-betonprinter? En ontwikkel een algoritme dat de latentie voorspelt van verbindingen op een chip. Wiskundigen uit binnen- en buitenland zetten deze week in Wageningen hun tanden in problemen uit de industrie.


Ze doen dat in het kader van de 21e aflevering van de werkweek Wiskunde en Industrie (WICC), dat dit jaar wordt gehouden bij het Wageningse Biometris. De wortels van het evenement liggen in Oxford in 1968, vertelt mede-organisator en hoogleraar wiskunde Jaap Molenaar in Wur-blad Resource . Om het stoffige imago van de mathematica op te krikken werd een evenement opgetuigd dat het nut van de wiskunde duidelijk maakt. "Samen met anderen heb ik het in 1998 naar Nederland gebracht. In 2009 was Wageningen voor de eerste keer gastheer. En nu, tien jaar later, dus weer."


De vraagstukken zijn aangedragen door partners uit de praktijk. Naast bovengenoemde uitdagingen zoekt KWRWater naar een numeriek model voor de sorptie van actieve koolstoffilters. Ook maritiem onderzoeksinstituut Marin zet de wiskundigen aan het werk.

 

Slimme stoplichten

Ingenieursbureau Sweco werkt aan slimme stoplichten die verder kijken dan hun meetlus lang is. Hun systeem SmartTraffic regelt de stoplichten op basis van het verkeer dat er aan komt, in plaats van verkeer dat er al is. Daartoe worden allerlei gegevens gebruikt van satellieten, verkeerslussen en mobiele signalen. Voor één stoplicht werkt het al. En dat levert een gemiddelde tijdwinst van 40% op ten opzichte van gewone stoplichten. Maar wat gebeurt er als je een netwerk van dit soort slimme stoplichten hebt? Hoe moet je die laten samenwerken om het totale verkeer ook minimaal 40% sneller te laten doorstromen? Een weekje wiskunde in Wageningen kan mogelijk een tipje van de sluier oplichten.

 

Kalkoenenkwestie

Hendrix Genetics is 's werelds grootste kalkoenenfokker. Het bedrijf bestudeert de loop van kalkoenen met meetplateaus die de krachten vastleggen die de kalkoenenpoten op de plaat uitoefenen. Aangezien kalkoenen 20 tot 25 kilo wegen en ze niet allemaal geduldig op een weegschaal blijven zitten, wil Hendrix het gewicht van de kalkoen graag kunnen afleiden uit de berg data die er al is. Aan de wiskundigen de taak om een algoritme te verzinnen.

 

Bron: Resource

 

Gerelateerd nieuws

Nationale agenda voor quantumtechnologie: Nederlandse voortrekkersrol uitbouwen

Nationale agenda voor kwantumtechnologie: Nederlandse voortrekkersrol uitbouwen

Robbert Dijkgraaf heeft staatssecretaris Mona Keijzer maandag de Nationale Agenda Quantum Technologie overhandigd. “Nederland heeft nú een unieke kans wereldleider te worden en ik adviseer de regering hier met…

Apparaten printen waarin de elektronica al is ingebed

Apparaten printen waarin de elektronica al is ingebed

Aan het MIT is een methode ontwikkeld om met standaard 3D-printers apparaten te produceren waarin de elektronica al is ingebed. De onderzoekers gebruiken filamenten met ingebedde circuits om complexe vormen af te drukken…

Loodzware windturbines in balans houden

Loodzware windturbines balanceren dankzij veren

Seaqualize heeft een veersysteem ontwikkeld dat zelfs de zwaarste turbineonderdelen stil laat hangen aan een bewegend schip. De Seaqualize Delta compenseert de verticale bewegingen van de deining met een minimale…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
In-cylinder potentiometer voor hydraulische cilinders

Althen Sensors & Controls introduceert nieuwe lineaire positiesensoren: magnetorestrictieve sensoren en in-cylinder...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

18 september 2019, München

Int. Conference on Gears 2019

Early bird registration now open!

19 september 2019, Utrecht

Cobotica

Een seminar over cobots.

Meer agendapunten »