EO

Kun je het succes van 3D-betonprints voorspellen met wiskunde?

30 januari 2019 om 16:00 uur

Hoe weeg je een lopende kalkoen? Hoe leer je stoplichten slim samenwerken? Kun je voorspellen welke geometrische structuren je wel en niet kunt maken met de 3D-betonprinter? En ontwikkel een algoritme dat de latentie voorspelt van verbindingen op een chip. Wiskundigen uit binnen- en buitenland zetten deze week in Wageningen hun tanden in problemen uit de industrie.


Ze doen dat in het kader van de 21e aflevering van de werkweek Wiskunde en Industrie (WICC), dat dit jaar wordt gehouden bij het Wageningse Biometris. De wortels van het evenement liggen in Oxford in 1968, vertelt mede-organisator en hoogleraar wiskunde Jaap Molenaar in Wur-blad Resource . Om het stoffige imago van de mathematica op te krikken werd een evenement opgetuigd dat het nut van de wiskunde duidelijk maakt. "Samen met anderen heb ik het in 1998 naar Nederland gebracht. In 2009 was Wageningen voor de eerste keer gastheer. En nu, tien jaar later, dus weer."


De vraagstukken zijn aangedragen door partners uit de praktijk. Naast bovengenoemde uitdagingen zoekt KWRWater naar een numeriek model voor de sorptie van actieve koolstoffilters. Ook maritiem onderzoeksinstituut Marin zet de wiskundigen aan het werk.

 

Slimme stoplichten

Ingenieursbureau Sweco werkt aan slimme stoplichten die verder kijken dan hun meetlus lang is. Hun systeem SmartTraffic regelt de stoplichten op basis van het verkeer dat er aan komt, in plaats van verkeer dat er al is. Daartoe worden allerlei gegevens gebruikt van satellieten, verkeerslussen en mobiele signalen. Voor één stoplicht werkt het al. En dat levert een gemiddelde tijdwinst van 40% op ten opzichte van gewone stoplichten. Maar wat gebeurt er als je een netwerk van dit soort slimme stoplichten hebt? Hoe moet je die laten samenwerken om het totale verkeer ook minimaal 40% sneller te laten doorstromen? Een weekje wiskunde in Wageningen kan mogelijk een tipje van de sluier oplichten.

 

Kalkoenenkwestie

Hendrix Genetics is 's werelds grootste kalkoenenfokker. Het bedrijf bestudeert de loop van kalkoenen met meetplateaus die de krachten vastleggen die de kalkoenenpoten op de plaat uitoefenen. Aangezien kalkoenen 20 tot 25 kilo wegen en ze niet allemaal geduldig op een weegschaal blijven zitten, wil Hendrix het gewicht van de kalkoen graag kunnen afleiden uit de berg data die er al is. Aan de wiskundigen de taak om een algoritme te verzinnen.

 

Bron: Resource

 

Gerelateerd nieuws

Onderhoud sluizen en bruggen voorspeld door continue metingen

Onderhoud sluizen en bruggen voorspeld door continue metingen

Bruggen en sluizen die langer meegaan, minder energie verbruiken en minder vaak gestremd zijn. Dat is het resultaat als je beter kunt voorspellen wanneer onderhoud precies nodig is. In het programma Vitale Assets laten…

De Larense Denker van Rodin in ere hersteld met 3D-techniek

De Larense Denker van Rodin in ere hersteld met 3D-techniek

In 2007 werd het bronzen beeld ‘De Denker’ van Rodin gestolen uit de beeldentuin van museum Singer Laren. Twee dagen later werd het zwaar beschadigd teruggevonden. Een jaar later benaderde het museum Tonny Beentjes,…

Spanning rond expansiedrift handelspartner China centraal tijdens  'Serious Game' Johan de Witt Conferentie

Spanning rond expansiedrift handelspartner China centraal tijdens 'Serious Game' Johan de Witt Conferentie

De Nederlandse handel met China neemt al jaren toe. De havens tussen beide landen werken steeds meer samen. Aan de andere kant zien we dat China bezig is haar geopolitieke invloed te vergroten, ten bate van haar eigen…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

22 februari 2019, Neurenberg (De)

Embedded World 2019

Internationale beurs en conferentie over embedded technologies

26 februari 2019, D&F kantoor Breda

SIL & PL Specialist, machine safety met TÜV persoonscertificaat

Dé 6-daagse opleiding over functionele veiligheid!

Meer agendapunten »