EO

'Textielspier' in kleding zet aan tot actie

23 januari 2019 om 12:31 uur

Een trui die je even aanraakt en aanzet tot actie: het kan al wel, maar tot nu toe vaak met sensoren en actuatoren die áán de kleding zijn bevestigd. Die vallen op, ze zitten ongemakkelijk, trillen of zijn zelfs lawaaiig. Wat nu als we delen van het garen waaruit het kledingstuk bestaat zelf actief kunnen maken?


Die delen kunnen dan samentrekken als een spier, zodat de drager van de kleding een aanraking voelt. Laat het kledingstuk zelf de actuator zijn, is het idee achter het Europese project Weafing: Wearable Electroactive Fabrics Integrated in Garments. Het wordt geleid door de Universiteit Twente en gaat van start met een kick-off op 23 en 24 januari.


Het begint allemaal met elektro-actief garen, ontwikkeld door de Universiteit van Linköping in Zweden: hiervoor worden polymeren gebruikt die samentrekken of uitzetten, aangestuurd door een elektrische spanning. Chemici van de Universiteit van Cergy-Pontoise in Frankrijk ontwikkelen een speciale ionische gel. Hieraan worden hoge eisen gesteld, ook omdat het elektro-actieve garen deel uitmaakt van het verdere productieproces van het kledingstuk. De Universiteit van Borås in Zeden ontwikkelt de integratie in bestaande weef- en breitechnieken. De Universiteit Twente ontwikkelt de regeltechniek om het garen te besturen en gaat ook de perceptie onderzoeken: hoe ervaart de gebruiker het gevoel van het garen op de huid? Elitac gaat een demo-kledingstuk ontwikkelen waarin al deze kennis samenkomt. Wearable Technologies gaat mogelijke toepassingsgebieden verkennen om te komen tot een prototype dat aansluit bij de vraag vanuit de samenleving.


"We zien toepassingen in het aanleren van nieuwe bewegingen in sport en werk, maar ook op sociaal en emotioneel niveau. Zelfs op grote afstand kan een de drager sociale nabijheid voelen dankzij de aanraking. Het zou mooi zijn als we hiermee iets kunnen betekenen voor bijvoorbeeld slechtzienden door voelbare navigatie", zegt projectleider Angelika Mader van de groep Human Media Interaction. "Ook in gaming en entertainment zien we volop toepassingen".

 

Vier miljoen

Het onderzoeksproject, waarmee zo'n 4 miljoen euro is gemoeid, loopt tot augustus 2023. Partners in het project zijn University of Twente (coördinator), Linköpings Universitet (Sweden), Universite de Cergy-Pontoise (France, Northeast of Paris), Högskolan i Borås (Sweden), Elitac Systems BV (The Netherlands, Utrecht), en Wearable Technologies AG (Germany, Munich). Het project wordt gefinancierd door het Horizon2020 programma van de Europese Unie.

 

Gerelateerd nieuws

Wedstrijd: 'Beyond 3D printing'

Wedstrijd: 'Beyond 3D printing'

'Beyond 3D printing' is het thema van ideeënwedstrijd purmundus-challenge. De jury zoekt fantasierijke, esthetische en toonaangevende productideeën en innovatieve projecten op het gebied van additive…

Humanoïde robot leert gebarentaal

Humanoïde robot leert gebarentaal

Onderzoekers van het Robotica Lab van de afdeling Systems Engineering and Automation van de UC3M hebben een humanoïde robot geprogrammeerd om in gebarentaal te communiceren.

Een veiligere stad met slimme sensoren?

Een veiligere stad met slimme sensoren?

De gemeente Amsterdam probeert de stad veiliger te maken door voetgangersdrukte met sensortechnologie beter te reguleren. Bij grote evenementen en drukke gebieden zoals de Wallen en de Kalverstraat, worden besluiten…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 juli 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »