EO

Consumentenverwachting 2030: ‘in hyperloops rijden en huisrobots bezitten’

21 januari 2019 om 17:04 uur

Volgens onderzoek in opdracht van Dassault Systèmes verwachten consumenten dat technologie in 2030 een hoofdrol speelt in steden. Deze wordt volgens de respondenten ingezet ter verbetering van de algemene levenskwaliteit. Daarnaast zal het maatschappelijke voordelen opleveren en ervaringen personaliseren. Het onderzoek is uitgevoerd door Cite Research.


Op de vraag wat hun verwachtingen zijn voor toekomstige ervaringen op het gebied van home, reizen, gezondheid en retail, noemden ondervraagden diverse technologieën die volgens hen nu al voor disruptie zorgen en de norm worden in 2030. Denk hierbij aan een spoor voor de hyperloop, volledig verbonden smarthomesystemen, mobiele betalingen en gepersonaliseerde preventieve gezondheidsplannen.


De consument ziet personalisatie als een van de grootste voordelen van technologische innovaties in 2030 in de genoemde branches. Tegelijkertijd verwachten ze voordelen van de verschillende technologieën op het gebied van security, energie-efficiëntie, gemak, toegankelijkheid, besparingen en preventie.


Een aantal bevindingen:

  • Gepersonaliseerde ervaringen zijn volgens de respondenten het belangrijkste voordeel van vooruitstrevende technologieën. Vooral 18- tot 34-jarigen verwachten dat technologie ervaringen oplevert die zijn aangepast aan hun persoonlijke behoeften en smaak. De 35-plussers verwachten juist dat technologische vooruitgang in de eerste plaats leidt tot een betere levenskwaliteit.
  • Het huis van 2030 is veilig en energiezuinig. Meer dan 70% van de ondervraagden denkt gebruik te maken van op afstand te besturen apparaten, assistenten die ze met hun stem kunnen aansturen en volledig aangesloten smarthomesystemen. Bijna 50% verwacht een gepersonaliseerde virtuele assistent of robot in huis te gebruiken.
  • Transport en mobiliteit worden steeds meer elektrisch en verbonden. De voordelen hiervan zijn volgens de respondenten besparingen op kosten en reistijd, en verbeterde verkeersveiligheid en levenskwaliteit. Meer dan 70% van de respondenten voorspelt hybride of volledig elektrische voertuigen te gebruiken, terwijl meer dan de helft denkt te reizen met een hyperloop. 38% houdt rekening met het gebruik van luchttaxi's. Meer dan driekwart van de ondervraagden verwacht gepersonaliseerde passagierservaringen. Denk hierbij aan geoptimaliseerde navigatiepaden en door de stad gestuurde verkeersregulering. De meerderheid denkt echter geen toegang te geven tot hun persoonlijke gegevens om dit soort diensten te verbeteren.
  • Gepersonaliseerde preventieve gezondheids- en thuisbehandelingen worden de norm. Meer dan 80 procent van de respondenten vermoedt ziektes te kunnen voorkomen en langer te leven. Ze denken dat technologie ze in staat stelt hun persoonlijke gezondheid gemakkelijker en effectiever te beheren. 83% noemt preventieve plannen die zijn gebaseerd op gedrag of voeding. 81% vermoedt dat apparaten waarmee patiënten thuis behandelingen zelf kunnen uitvoeren een positieve bijdrage leveren. Bovendien verwacht 80% dat volledig elektronische registratiesystemen gaan helpen. Driekwart van de respondenten is van mening dat technologieën zoals diagnostische toepassingen voor thuis, draagbare apparaten en op maat gemaakte orthopedische prothesen positieve effecten zullen hebben.
  • Fysieke winkels verdwijnen niet. De in-store ervaring verandert wel als het gaat om betalingen en het inzetten van technologieën. 84% van de respondenten verwacht mobiele betalingen in winkels te gebruiken. Ook denken zij dat de producten die zij kopen op ieder moment en op iedere willekeurige locatie geleverd worden om het winkelen eenvoudiger te maken. 55% acht het onwaarschijnlijk dat het in 2030 alleen nog maar mogelijk is om virtueel te winkelen.


"Dit onderzoek over consumentenverwachtingen van de stad in 2030 stelt ons in staat om hypes te vergelijken met wat de consument daadwerkelijk ervaart als realiteit", aldus Florence Verzelen, bij Dassault Systèmes Executive Vice President voor Industry Solutions, Field Marketing en Global Affairs. "Consumenten houden rekening met een enorme verandering - op ieder aspect van hun leven. Dit inzicht in hun denken biedt waardevolle feedback voor bedrijven, zodat ze weten wat ze moeten verkennen, ontwikkelen en versnellen. Het bevestigt dat gepersonaliseerde initiatieven een cruciaal thema zijn voor innovatie. Dassault Systèmes blijft met het 3DExperience-platform marktinitiatieven ondersteunen om aan de verwachtingen van de consument te voldoen."

 

Gerelateerd nieuws

Pulsvisserij verboden: nu moeten er nieuwe technieken worden bedacht

Pulsvisserij verboden: nu moeten er nieuwe technieken worden bedacht

Minister Carola Schouten heeft 15 miljoen euro gereserveerd voor innovatie en de ontwikkeling van alternatieven voor Nederlandse vissers die getroffen worden door het verbod op pulsvissen. Zinvol, denk Tammo Bult,…

Onderhoud sluizen en bruggen voorspeld door continue metingen

Onderhoud sluizen en bruggen voorspeld door continue metingen

Bruggen en sluizen die langer meegaan, minder energie verbruiken en minder vaak gestremd zijn. Dat is het resultaat als je beter kunt voorspellen wanneer onderhoud precies nodig is. In het programma Vitale Assets laten…

Finalisten Prins Friso Ingenieursprijs bekend

Finalisten Prins Friso Ingenieursprijs bekend

De drie kanshebbers voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2019 zijn bekend. Vanaf vandaag kan worden gestemd. Op 18 maart wordt, tijdens de Dag van de Ingenieur bij ASML, door een vakjury en publieksstemming bepaald wie de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

Meer agendapunten »