EO

Zeewaardige zonneboot vliegt over de golven

21 januari 2019 om 08:54 uur

Het TU Delft Solar Boat Team gaat een zonneboot ontwikkelen voor op open zee. Het wordt een trimaran, een boot met drie rompen, die de oceaan volledig op zonne-energie gaat bedwingen.


Het team is van plan komende zomer het wereldkampioenschap voor zonneboten in Monaco te winnen en een wereldrecord te verbreken door als snelste zonneboot ter wereld Het Kanaal over te steken.
Het ontwerp is compleet anders dan de voorgaande jaren, toen er boten werden gebouwd voor de binnenwateren. Om de hoge golven en hevige windvlagen op open zee aan te kunnen, wordt het een trimaran. Dit type boot kan breed gebouwd worden om de stabiliteit te leveren die nodig is.


Met een grotere zonneboot komt er ook een aanzienlijk groter zonnedek. Met 28 vierkante meter is de energie die uit het zonlicht kan worden verkregen maximaal. Dankzij het gebruik van draagvleugels zal de trimaran niet alleen kunnen varen maar bij hoge snelheid ook kunnen planeren (‘vliegen' boven de golven). De draagvleugels tillen de gehele romp uit het water, waardoor de waterweerstand drastisch wordt verlaagd. Dit vergroot de snelheid uiteraard drastisch. Verder kunnen er dit jaar niet één, maar drie passagiers in de boot varen.

 

Start productie

Nu het ontwerp van de trimaran is afgerond, gaat het team van start met de productie. "Na vijf maanden is ons ontwerp af: alle deelsystemen zijn geperfectioneerd en we hebben elk detail aandachtig afgewogen. De volgende uitdaging is de productie, het daadwerkelijk realiseren van dit ontwerp", zegt exposure manager Redmer Aarnink. In drie maanden wordt de zonneboot volledig geproduceerd en geassembleerd zodat hij in het voorjaar in het water kan. De opvolgende maanden worden gebruikt om te testen en perfectioneren, om begin juli klaar te zijn voor de The Offshore Challenge in Monaco. De studenten gaan eind juli ook een wereldrecordpoging doen door als snelste zonneboot ooit Het Kanaal over te steken.

 

Gerelateerd nieuws

Wedstrijd: 'Beyond 3D printing'

Wedstrijd: 'Beyond 3D printing'

'Beyond 3D printing' is het thema van ideeënwedstrijd purmundus-challenge. De jury zoekt fantasierijke, esthetische en toonaangevende productideeën en innovatieve projecten op het gebied van additive…

Met een MRI-scanner in de laadbak naar Oeganda

Met een MRI-scanner in de laadbak naar Oeganda

MRI-fysicus Andrew Webb ging de uitdaging aan om een goedkope en eenvoudige MRI-scanner te bouwen voor ontwikkelingslanden. Binnen een jaar wist zijn team een prototype te ontwikkelen dat in staat is om beelden te maken.

Geautomatiseerd kunstwerken tekenen in het zand

Geautomatiseerd kunstwerken tekenen in het zand

Als onderdeel van hun diplomaproject bij HTL Salzburg ontwikkelden Jakob Größlinger, Filip Okic, Christoph Praschl en Lukas Steinbichler een numeriek bestuurde zandplotter. De jonge ingenieurs werden daarbij…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 juli 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »