EO

Zeewaardige zonneboot vliegt over de golven

21 januari 2019 om 08:54 uur

Het TU Delft Solar Boat Team gaat een zonneboot ontwikkelen voor op open zee. Het wordt een trimaran, een boot met drie rompen, die de oceaan volledig op zonne-energie gaat bedwingen.


Het team is van plan komende zomer het wereldkampioenschap voor zonneboten in Monaco te winnen en een wereldrecord te verbreken door als snelste zonneboot ter wereld Het Kanaal over te steken.
Het ontwerp is compleet anders dan de voorgaande jaren, toen er boten werden gebouwd voor de binnenwateren. Om de hoge golven en hevige windvlagen op open zee aan te kunnen, wordt het een trimaran. Dit type boot kan breed gebouwd worden om de stabiliteit te leveren die nodig is.


Met een grotere zonneboot komt er ook een aanzienlijk groter zonnedek. Met 28 vierkante meter is de energie die uit het zonlicht kan worden verkregen maximaal. Dankzij het gebruik van draagvleugels zal de trimaran niet alleen kunnen varen maar bij hoge snelheid ook kunnen planeren (‘vliegen' boven de golven). De draagvleugels tillen de gehele romp uit het water, waardoor de waterweerstand drastisch wordt verlaagd. Dit vergroot de snelheid uiteraard drastisch. Verder kunnen er dit jaar niet één, maar drie passagiers in de boot varen.

 

Start productie

Nu het ontwerp van de trimaran is afgerond, gaat het team van start met de productie. "Na vijf maanden is ons ontwerp af: alle deelsystemen zijn geperfectioneerd en we hebben elk detail aandachtig afgewogen. De volgende uitdaging is de productie, het daadwerkelijk realiseren van dit ontwerp", zegt exposure manager Redmer Aarnink. In drie maanden wordt de zonneboot volledig geproduceerd en geassembleerd zodat hij in het voorjaar in het water kan. De opvolgende maanden worden gebruikt om te testen en perfectioneren, om begin juli klaar te zijn voor de The Offshore Challenge in Monaco. De studenten gaan eind juli ook een wereldrecordpoging doen door als snelste zonneboot ooit Het Kanaal over te steken.

 

Gerelateerd nieuws

Onderhoud sluizen en bruggen voorspeld door continue metingen

Onderhoud sluizen en bruggen voorspeld door continue metingen

Bruggen en sluizen die langer meegaan, minder energie verbruiken en minder vaak gestremd zijn. Dat is het resultaat als je beter kunt voorspellen wanneer onderhoud precies nodig is. In het programma Vitale Assets laten…

Nieuwe deeltjes ontdekken met behulp van zwarte gaten

Nieuwe deeltjes ontdekken met behulp van zwarte gaten

Sommige theorieën die verder gaan dan het Standaardmodel van de elementairedeeltjesfysica voorspellen dat er nieuwe, ultralichte deeltjes bestaan met veel kleinere massa’s dan die van de lichtste bekende deeltjes in…

Eenvoudige productiewijze gevonden voor bio-alternatief Pet

Eenvoudige productiewijze gevonden voor bio-alternatief Pet

Een van de meest succesvolle plastics is polyethyleentereftalaat (Pet), een product uit aardolie. Er bestaat een groen alternatief, gemaakt van furanen uit biomassa. Om die furanen te polymeriseren tot lange ketens zijn…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

Meer agendapunten »