100x sneller 3D-printen met licht (video)

3D-printen met een vloeibare hars kan nu 100 keer sneller dan voorheen én de hars blijft niet meer aan zijn container kleven. De truc zit in 2 soorten licht in plaats van 1, en een remmer in de hars.

Bij 3D-printen met een hars, zorgt een lichtbron voor de uitharding. Probleem bij dit proces is dat de hars in een doorzichtige container zit en dat de lichtbron door de wand schijnt. Daardoor gaat de hars direct achter de wand met deze wand verkleven.

Dit werd tot nu toe opgelost met piepkleine gaatjes in de wand, waar zuurstof doorheen werd gespoten. In combinatie met een zeer vloeibare hars ontstond zo een dunne film vloeibaar hars tussen het object en de wand. Dit werkt echter alleen bij kleine objecten en een zeer vloeibare, onversterkte hars.

Met de nieuwe methode kunnen dikkere harsen worden toegepast, eventueel versterkt met vezels. Dat brengt een heel ander soort objecten binnen het printbereik.

Volgens de onderzoekers van de universiteit van Michigan is hun oplossing eigenlijk heel eenvoudig. Waar de hars normaal gesproken alleen is verrijkt met een activator, hebben zij ook een remmer toegevoegd. Deze reageert op licht met een andere frequentie. De vergroting van de snelheid is eigenlijk een bijkomend voordeel: waar 3D-printen normaal gesproken feitelijk geschiedt in 1D-dikke laagjes, kan met de nieuwe methode een lichtpatroon in 3D worden geprojecteerd uit de 2 soorten licht, waardoor grotere oppervlakken ineens kunnen worden bewerkt.