EO

100x sneller 3D-printen met licht (video)

21 januari 2019 om 09:52 uur

3D-printen met een vloeibare hars kan nu 100 keer sneller dan voorheen én de hars blijft niet meer aan zijn container kleven. De truc zit in 2 soorten licht in plaats van 1, en een remmer in de hars.


Bij 3D-printen met een hars, zorgt een lichtbron voor de uitharding. Probleem bij dit proces is dat de hars in een doorzichtige container zit en dat de lichtbron door de wand schijnt. Daardoor gaat de hars direct achter de wand met deze wand verkleven.


Dit werd tot nu toe opgelost met piepkleine gaatjes in de wand, waar zuurstof doorheen werd gespoten. In combinatie met een zeer vloeibare hars ontstond zo een dunne film vloeibaar hars tussen het object en de wand. Dit werkt echter alleen bij kleine objecten en een zeer vloeibare, onversterkte hars.


Met de nieuwe methode kunnen dikkere harsen worden toegepast, eventueel versterkt met vezels. Dat brengt een heel ander soort objecten binnen het printbereik.


Volgens de onderzoekers van de universiteit van Michigan is hun oplossing eigenlijk heel eenvoudig. Waar de hars normaal gesproken alleen is verrijkt met een activator, hebben zij ook een remmer toegevoegd. Deze reageert op licht met een andere frequentie. De vergroting van de snelheid is eigenlijk een bijkomend voordeel: waar 3D-printen normaal gesproken feitelijk geschiedt in 1D-dikke laagjes, kan met de nieuwe methode een lichtpatroon in 3D worden geprojecteerd uit de 2 soorten licht, waardoor grotere oppervlakken ineens kunnen worden bewerkt.

 

Gerelateerd nieuws

De Larense Denker van Rodin in ere hersteld met 3D-techniek

De Larense Denker van Rodin in ere hersteld met 3D-techniek

In 2007 werd het bronzen beeld ‘De Denker’ van Rodin gestolen uit de beeldentuin van museum Singer Laren. Twee dagen later werd het zwaar beschadigd teruggevonden. Een jaar later benaderde het museum Tonny Beentjes,…

Eenvoudige productiewijze gevonden voor bio-alternatief Pet

Eenvoudige productiewijze gevonden voor bio-alternatief Pet

Een van de meest succesvolle plastics is polyethyleentereftalaat (Pet), een product uit aardolie. Er bestaat een groen alternatief, gemaakt van furanen uit biomassa. Om die furanen te polymeriseren tot lange ketens zijn…

Roest rust niet

Roest rust niet

Rust mag dan roesten, roest blijkt nooit te rusten. Het is een ongelofelijk actief materiaal, dat onder de moeilijkste omstandigheden altijd nog wel een gaatje ziet waar het door kan groeien. En dat ‘gaatje’ mag je…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

Meer agendapunten »