EO

100x sneller 3D-printen met licht (video)

21 januari 2019 om 09:52 uur

3D-printen met een vloeibare hars kan nu 100 keer sneller dan voorheen én de hars blijft niet meer aan zijn container kleven. De truc zit in 2 soorten licht in plaats van 1, en een remmer in de hars.


Bij 3D-printen met een hars, zorgt een lichtbron voor de uitharding. Probleem bij dit proces is dat de hars in een doorzichtige container zit en dat de lichtbron door de wand schijnt. Daardoor gaat de hars direct achter de wand met deze wand verkleven.


Dit werd tot nu toe opgelost met piepkleine gaatjes in de wand, waar zuurstof doorheen werd gespoten. In combinatie met een zeer vloeibare hars ontstond zo een dunne film vloeibaar hars tussen het object en de wand. Dit werkt echter alleen bij kleine objecten en een zeer vloeibare, onversterkte hars.


Met de nieuwe methode kunnen dikkere harsen worden toegepast, eventueel versterkt met vezels. Dat brengt een heel ander soort objecten binnen het printbereik.


Volgens de onderzoekers van de universiteit van Michigan is hun oplossing eigenlijk heel eenvoudig. Waar de hars normaal gesproken alleen is verrijkt met een activator, hebben zij ook een remmer toegevoegd. Deze reageert op licht met een andere frequentie. De vergroting van de snelheid is eigenlijk een bijkomend voordeel: waar 3D-printen normaal gesproken feitelijk geschiedt in 1D-dikke laagjes, kan met de nieuwe methode een lichtpatroon in 3D worden geprojecteerd uit de 2 soorten licht, waardoor grotere oppervlakken ineens kunnen worden bewerkt.

 

Gerelateerd nieuws

3D-print je houten stoel

3D-print je houten stoel

Kijk, als je een houten stoel nodig hebt, kun je natuurlijk een boom omzagen en het hout bewerken tot stoel. Of je doet als Maarten Baas en je laat de boom in een mal groeien, waarop je 200 jaar later een kant en klare…

Wedstrijd: 'Beyond 3D printing'

Wedstrijd: 'Beyond 3D printing'

'Beyond 3D printing' is het thema van ideeënwedstrijd purmundus-challenge. De jury zoekt fantasierijke, esthetische en toonaangevende productideeën en innovatieve projecten op het gebied van additive…

Nieuwe aerogel schroeft prestaties zonnecollectoren op

Nieuwe aerogel schroeft prestaties zonnecollectoren op

Aan het MIT is een materiaal ontwikkeld dat zo perfect transparant is dat zonnecollectoren ineens meer dan 200 graden celsius kunnen opwekken. Dat maakt de collectoren geschikt voor de verwarming van woningen en voor…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 juli 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »