EO

Europa's eerste 3D betonprintfabriek staat in Eindhoven (video)

16 januari 2019 om 15:34 uur

Europa’s eerste commerciële, industriële productielocatie voor het 3D printen van betonnen elementen voor de bouw staat in Eindhoven. Weber Beamix en Bam Infra openden dinsdag hun 3D betonprintfaciliteit.


De eerste 3D geprinte betonnen fietsbrug ter wereld ligt alweer een tijdje over de Peelse Loop bij Gemert. Vanuit dit experiment in de praktijk is het 3D printproces verbeterd. En met een eigen 3D betonprintfaciliteit rollen er vanuit een volledig digitaal ontwerp betonnen elementen uit de printer.


Dagelijks, als het aan Bam, Weber, de TU Eindhoven, Bekaert, Witteveen en Bos, en Van Wijnen ligt, waardoor het samenwerkingsverband continu kan werken aan de verbetering van het proces en product. In de printrij staan verschillende fietsbruggen, waaronder vier voor de provincie Noord-Holland, en huizen van het Project Milestone. Ook kan de fabriek taludtrappen en verkeersbruggen aan.

 

De voordelen

Naast de grotere ontwerpvrijheid, vraagt printen minder beton voor hetzelfde resultaat. De printrobot brengt immers alleen beton aan daar waar het constructief nodig is. Minder beton scheelt veel CO2-uitstoot. Ook is er geen bekisting meer nodig, dus is er ook geen afval meer.


Verder verloopt het proces sneller en neemt de foutmarge af. Tijdens het ontwerpproces kijkt iedereen naar hetzelfde ontwerp. Wijzigingen worden direct digitaal doorgerekend en toegepast. Dat maakt het voor alle betrokken ketenpartners makkelijker en het levert iedereen minder risico op. Bovendien is iedere ketenpartner bij het proces betrokken.

 

Hieronder 2 video's, eerst de promo van de fabriek, dan een over het printen van de brug over de Peelse Loop:

 

 

Gerelateerd nieuws

De Larense Denker van Rodin in ere hersteld met 3D-techniek

De Larense Denker van Rodin in ere hersteld met 3D-techniek

In 2007 werd het bronzen beeld ‘De Denker’ van Rodin gestolen uit de beeldentuin van museum Singer Laren. Twee dagen later werd het zwaar beschadigd teruggevonden. Een jaar later benaderde het museum Tonny Beentjes,…

Roest rust niet

Roest rust niet

Rust mag dan roesten, roest blijkt nooit te rusten. Het is een ongelofelijk actief materiaal, dat onder de moeilijkste omstandigheden altijd nog wel een gaatje ziet waar het door kan groeien. En dat ‘gaatje’ mag je…

Bewegende structuren uit de 3D-printer

Bewegende structuren uit de 3D-printer

Onderzoekers van de TU in Karlsruhe zijn erin geslaagd om structuren te 3D-printen die bewegen onder invloed van licht of temperatuur. Sterker nog: ze kunnen de reacties zo nauwkeurig ‘programmeren’ dat structuren…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

Meer agendapunten »