Europa’s eerste 3D betonprintfabriek staat in Eindhoven (video)

Europa’s eerste commerciële, industriële productielocatie voor het 3D printen van betonnen elementen voor de bouw staat in Eindhoven. Weber Beamix en Bam Infra openden dinsdag hun 3D betonprintfaciliteit.

De eerste 3D geprinte betonnen fietsbrug ter wereld ligt alweer een tijdje over de Peelse Loop bij Gemert. Vanuit dit experiment in de praktijk is het 3D printproces verbeterd. En met een eigen 3D betonprintfaciliteit rollen er vanuit een volledig digitaal ontwerp betonnen elementen uit de printer.

Dagelijks, als het aan Bam, Weber, de TU Eindhoven, Bekaert, Witteveen en Bos, en Van Wijnen ligt, waardoor het samenwerkingsverband continu kan werken aan de verbetering van het proces en product. In de printrij staan verschillende fietsbruggen, waaronder vier voor de provincie Noord-Holland, en huizen van het Project Milestone. Ook kan de fabriek taludtrappen en verkeersbruggen aan.

De voordelen

Naast de grotere ontwerpvrijheid, vraagt printen minder beton voor hetzelfde resultaat. De printrobot brengt immers alleen beton aan daar waar het constructief nodig is. Minder beton scheelt veel CO2-uitstoot. Ook is er geen bekisting meer nodig, dus is er ook geen afval meer.

Verder verloopt het proces sneller en neemt de foutmarge af. Tijdens het ontwerpproces kijkt iedereen naar hetzelfde ontwerp. Wijzigingen worden direct digitaal doorgerekend en toegepast. Dat maakt het voor alle betrokken ketenpartners makkelijker en het levert iedereen minder risico op. Bovendien is iedere ketenpartner bij het proces betrokken.

Hieronder 2 video’s, eerst de promo van de fabriek, dan een over het printen van de brug over de Peelse Loop: