Inefficiënte kantoren worden appartementen die meer energie produceren dan ze gebruiken

Het Modular Office Renovation-team van de TU Delft (Mor) werkt aan en manier om inefficiënte kantoren te renoveren in appartementen die meer energie produceren dan ze gebruiken. Dinsdag heeft het team het definitieve ontwerp van zijn prototype onthuld. Met het uiteindelijke prototype gaat het team in juli 2019 naar Hongerije om mee te doen aan een internationale studenten-competite voor energiezuinige huizen.

"Ongeveer 55% van alle kantoren in Nederland heeft een energielabel lager dan C en levert daarmee een slechte prestatie", zegt legt partnerships manager Siem van Sluijs. "Door een recente verandering in regelgeving zijn kantoren met een energielabel lager dan C verboden vanaf 2023. Daarnaast zullen er voor 2030 één miljoen woningen worden bijgebouwd. Ons ontwerp zou bij deze uitdagingen kunnen helpen."

Netto-positief

Het ontwerp is gebaseerd op een modulair en netto-positief appartement. "Daarmee bedoelen wij dat het gebouw bijvoorbeeld meer energie produceert dan dat het gebruikt. Daarnaast wordt de lucht die het gebouw binnenkomt gefilterd, zodat er een gezond binnenklimaat ontstaat en er binnen de toren voedsel kan worden verbouwd." Binnen deze netto-positiviteit focust het MOR-team zich op de aspecten energie, water, lucht, biomassa en materialen.

Modulair ontwerp

De gehele renovatie van de kantoorgebouwen is mogelijk met behulp van vier modules: gevel, badkamer/keuken, bed/bureau en wand. Hierdoor wordt het renoveren van de slecht presterende kantoren laagdrempelig en betaalbaar. Daarnaast kunnen de modules gemakkelijk worden hergebruikt in andere gebouwen.

modules 

De modules kunnen door de bewoners zo worden geplaatst dat de woning aan hun eisen voldoet. Het appartement kan bijvoorbeeld groter of kleiner worden en er kan een makkelijk een extra slaapkamer of badkamer aan worden toegevoegd. Dit maakt het ontwerp toekomstbestendig.

Solar Decathlon Europe 2019

De Solar Decathlon Europe 2019 (SDE19) is een internationale competitie voor universiteiten van over de hele wereld. De wedstrijd daagt studententeams uit om een volledig functionerend huis te ontwerpen, bouwen en exploiteren dat is ontworpen volgens de hoogste normen van duurzaamheid en circulariteit. Tijdens de wedstrijd wordt elk huis beoordeeld op 10 criteria, waaronder architectuur, engineering & constructie, energie-efficiëntie en economische haalbaarheid. In juli 2019 vindt de bouw en jurering van de huizen plaats in Szentendre, Hongarije.Tijdens de vorige editie won het TU/D-team de zesde plaats.

Mor: Modular Office Renovation

Het MOR-team vertegenwoordig Nederland in de Solar Decathlon Europe. Het team bestaat uit 54 studenten van de TU Delft met meer dan 20 verschillende nationaliteiten en van 14 verschillende disciplines. Het team wil een strategie te ontwikkelen die de gebouwde omgeving klaar maakt voor 2050, wanneer deze volledig CO2-neutraal en circulair moet zijn.