EO

Kunststoffabrikant beboet na fataal ongeluk werknemer

15 januari 2019 om 15:34 uur

Een kunststofproducent in Engeland is beboet wegens het overtreden van veiligheidsvoorschriften. Een werknemer kwam hierdoor om het leven.


Op 15 april 2016 was een 52-jarige werknemer van Nylacast Limited bezig een gegoten kunststof staaf uit een gietmachine te verwijderen. De staaf zat vast in de machine door een onder druk staande zuiger, die drukloos had moeten zijn voordat de stang werd verwijderd. Toen de werknemer de stang uit de machine probeerde te halen, werden de metalen einddop en de kunststof staaf met kracht uitgeworpen, waarbij de stang hem met een geschatte snelheid van 130 km/u in de borst raakte. De werknemer overleed de volgende dag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Een onderzoek door de Health and Safety Executive (HSE) (de Engelse Arbeidsinspectie) constateerde dat het bedrijf geen adequate risicobeoordeling van de machine had uitgevoerd om ervoor te zorgen dat alle te voorziene gevaren waren geïdentificeerd. Het bedrijf kreeg een boete van £293.000 en moest de proceskosten van £10.206 betalen.

Na de hoorzitting zei HSE-inspecteur Alex Nayar: "Degenen die gaan over de arbeidsmiddelen hebben de verantwoordelijkheid om een voldoende degelijke risicobeoordeling uit te voeren om ervoor te zorgen dat alle te voorziene gevaren zijn geïdentificeerd. Als dit gevaar was vastgesteld, hadden geschikte technische beheersmaatregelen kunnen worden bedacht en geïmplementeerd om het risico te minimaliseren, waardoor dit ongeluk voorkomen had kunnen worden."

 

Bron: HSE

 

Gerelateerd nieuws

'Zeilende' auto naar Australië (video)

'Zeilende' auto naar Australië (video)

Het Delftse Vattenfall Solar team presenteerde vandaag de nieuwe zonneauto, NunaX, waarmee de studenten de overwinning bij de Bridgestone World Solar Challenge (12-20 oktober) in Australië in de wacht hopen te slepen.

Nieuwe aerogel schroeft prestaties zonnecollectoren op

Nieuwe aerogel schroeft prestaties zonnecollectoren op

Aan het MIT is een materiaal ontwikkeld dat zo perfect transparant is dat zonnecollectoren ineens meer dan 200 graden celsius kunnen opwekken. Dat maakt de collectoren geschikt voor de verwarming van woningen en voor…

Cola met een strootje

Cola met een strootje

Rietjes van plastic? Onzin, vinden de oprichters van Straw by Straw. Omdat de natuur zelf al rietjes maakt, elk jaar weer. Geschikt voor het drinken van sappen, cocktails en koude dranken. Wat ze bedoelen? Strostengels.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 juli 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »