EO

Kunststoffabrikant beboet na fataal ongeluk werknemer

15 januari 2019 om 15:34 uur

Een kunststofproducent in Engeland is beboet wegens het overtreden van veiligheidsvoorschriften. Een werknemer kwam hierdoor om het leven.


Op 15 april 2016 was een 52-jarige werknemer van Nylacast Limited bezig een gegoten kunststof staaf uit een gietmachine te verwijderen. De staaf zat vast in de machine door een onder druk staande zuiger, die drukloos had moeten zijn voordat de stang werd verwijderd. Toen de werknemer de stang uit de machine probeerde te halen, werden de metalen einddop en de kunststof staaf met kracht uitgeworpen, waarbij de stang hem met een geschatte snelheid van 130 km/u in de borst raakte. De werknemer overleed de volgende dag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Een onderzoek door de Health and Safety Executive (HSE) (de Engelse Arbeidsinspectie) constateerde dat het bedrijf geen adequate risicobeoordeling van de machine had uitgevoerd om ervoor te zorgen dat alle te voorziene gevaren waren geïdentificeerd. Het bedrijf kreeg een boete van £293.000 en moest de proceskosten van £10.206 betalen.

Na de hoorzitting zei HSE-inspecteur Alex Nayar: "Degenen die gaan over de arbeidsmiddelen hebben de verantwoordelijkheid om een voldoende degelijke risicobeoordeling uit te voeren om ervoor te zorgen dat alle te voorziene gevaren zijn geïdentificeerd. Als dit gevaar was vastgesteld, hadden geschikte technische beheersmaatregelen kunnen worden bedacht en geïmplementeerd om het risico te minimaliseren, waardoor dit ongeluk voorkomen had kunnen worden."

 

Bron: HSE

 

Gerelateerd nieuws

Wat hebben aardbevingen en violen met elkaar gemeen?

Wat hebben aardbevingen en violen met elkaar gemeen?

Een violist produceert muziek doordat zijn of haar strijkstok langs de snaren van de viool ‘stick-slipt’: er is geen continue glijdende beweging, maar een afwisseling van stilstand en slip. Dit effect wordt…

10e Safety Event: safety in tijden van verandering

10e Safety Event: safety in tijden van verandering

Op 14 mei 2019 vindt alweer voor de tiende keer het Safety Event plaats. Het thema van dit jaar: Verleden, heden en toekomst van machineveiligheid, zijn we op de goede weg?

Zoekmachine zorgt vanzelf voor doorbraken in de natuurkunde

Zoekmachine zorgt zelf voor doorbraken in de natuurkunde

Stel: je hebt een heleboel data, maar je weet eigenlijk niet waar je naar op zoek bent. Wat doe je dan? Dan zet je een computer in die automatisch afwijkingen zoekt. Als het aan onderzoeker Sascha Caron ligt, wordt dit…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MGBS de slanke versie binnen de MGB serie

Ter aanvulling op de MGB serie heeft EUCHNER de MGBS uitgebracht, die uitkomst biedt op plaatsen met weinig ruimte en op...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

18 april 2019, Eindhoven

3i-Event 2019

Op 18 april organiseert TW voor de tweede maal het 3i-Event over Ideas, Intellectual property &...

23 april 2019, Vianen

Masterclass Machineveiligheid ( 4-dagen)

23,24,30 april en 1mei 2019

Meer agendapunten »