Kunststoffabrikant beboet na fataal ongeluk werknemer

Een kunststofproducent in Engeland is beboet wegens het overtreden van veiligheidsvoorschriften. Een werknemer kwam hierdoor om het leven.

Op 15 april 2016 was een 52-jarige werknemer van Nylacast Limited bezig een gegoten kunststof staaf uit een gietmachine te verwijderen. De staaf zat vast in de machine door een onder druk staande zuiger, die drukloos had moeten zijn voordat de stang werd verwijderd. Toen de werknemer de stang uit de machine probeerde te halen, werden de metalen einddop en de kunststof staaf met kracht uitgeworpen, waarbij de stang hem met een geschatte snelheid van 130 km/u in de borst raakte. De werknemer overleed de volgende dag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Een onderzoek door de Health and Safety Executive (HSE) (de Engelse Arbeidsinspectie) constateerde dat het bedrijf geen adequate risicobeoordeling van de machine had uitgevoerd om ervoor te zorgen dat alle te voorziene gevaren waren geïdentificeerd. Het bedrijf kreeg een boete van £293.000 en moest de proceskosten van £10.206 betalen.

Na de hoorzitting zei HSE-inspecteur Alex Nayar: "Degenen die gaan over de arbeidsmiddelen hebben de verantwoordelijkheid om een voldoende degelijke risicobeoordeling uit te voeren om ervoor te zorgen dat alle te voorziene gevaren zijn geïdentificeerd. Als dit gevaar was vastgesteld, hadden geschikte technische beheersmaatregelen kunnen worden bedacht en geïmplementeerd om het risico te minimaliseren, waardoor dit ongeluk voorkomen had kunnen worden."

Bron: HSE