EO

Hyundais UMV rijdt, loopt, en klimt over obstakels (video)

09 januari 2019 om 17:31 uur

Hyundai werkt aan een voertuig dat niet alleen kan rijden, maar ook kan lopen en over obstakels klimmen. Het bedrijf heeft de technologie ver genoeg doorontwikkeld om een demo op schaal te kunnen tonen op de Ces.


De behoefte aan efficiëntere, snellere en flexibelere transportmiddelen voor gebruik in rampgebieden bracht Hyundai ertoe het eerste voertuig met beweeglijke poten te gaan ontwikkelen. Het bedrijf noemt zijn nieuwe voertuig een UMV (Ultimate Mobility Vehicle). In het ‘Elevate Concept' wordt technologie toegepast uit elektrische voertuigen en robots, zodat het voertuig zich beter in moeilijk toegankelijk terrein kan voortbewegen dan de beste terreinvoertuigen.

 

Elevate klimt over puin

"Na een tsunami of een aardbeving kunnen de gebruikelijke reddingsvoertuigen slechts tot de rand van het rampgebied komen om hulpverleners af te zetten. Die moeten dan de rest van de tocht te voet afleggen. Elevate kan het rampgebied daadwerkelijk betreden en klimt desnoods over het puin en andere rommel. Deze technologie is ruimschoots berekend op dergelijke noodsituaties", aldus John Suh, Vice President en Head of Hyundai Cradle. "Ook zouden mensen met een lichamelijke handicap op plaatsen waar geen oprit aanwezig de autonome Hyundai Elevate kunnen oproepen. Die komt dan autonoom naar ze toe en stelt zich op de juiste hoogte in, zodat de gehandicapte met zijn rolstoel zó naar binnen kan rijden - en op de plaats van bestemming uiteraard omgekeerd."

hy  

Robotpoten hebben vijf gradaties

De Elevate is gebaseerd op een modulair EV-platform waarop uiteenlopende carrosserieën voor diverse taken zijn te plaatsen. De robotpoten hebben vijf gradaties van beweegbaarheid en een elektromotor in elk wiel. Het design is gebaseerd op de manier van lopen van zowel zoogdieren als reptielen en kan daardoor in elke richting bewegen.


De Elevate kan straks over een muur van anderhalve meter te stappen, of over een greppel van anderhalve meter breed en kan een spoorbreedte van vierenhalve meter bereiken, terwijl het inzittendencompartiment inclusief passagiers horizontaal blijft.


Om te kunnen rijden, vouwen de poten zich volledig in en wordt de elektriciteitstoevoer naar de gewrichten afgesloten. De toepassing van een geïntegreerde passieve wielophanging optimaliseert de efficiency van de batterijen aan boord. Daardoor kan de Elevate ook op de snelweg mee met het overige verkeer.

 

Specs

  • Gerobotiseerde poten met vijf gradaties van beweegbaarheid en een elektromotor in alle wielen
  • Het vermogen om te lopen zoals een zoogdier en een reptiel, in elke richting
  • Het vermogen om over een anderhalve meter hoge muur of een anderhalve meter brede greppel te stappen
  • Elektromotoren blokkeren de poten in elke gewenste positie
  • Modulair elektrisch voertuigplatform


Hyundai werkt voor de Elevate Concept nu ongeveer drie jaar lang samen met Sundberg-Ferar. Dit bedrijf is opgericht in 1934 en gevestigd in Detroit. Het is gespecialiseerd in productinnovatie en innovatiestrategie, industrieel design, gebruikers-interface, onderzoek en ontwikkeling en de vervaardiging van prototypen.


Hieronder volgen 2 video's, eerst een van de presentatier op CES, vervolgens de promo met Hyundais visie. 

 

 

 

Gerelateerd nieuws

Droge coating maakt batterijen milieuvriendelijker en goedkoper

Droge coating maakt batterijen milieuvriendelijker en goedkoper

Onderzoekers van het Fraunhofer Instituut voor Materiaal- en Beamtechnologie IWS in Dresden hebben een manier gevonden om de elektrodes van batterijen te coaten met een droge film, in plaats van met vloeibare…

Nationaal onderzoek naar een veilig IoT

Nationaal onderzoek naar een veilig IoT

Met bijna 10 miljoen euro gaan universiteiten, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheid de veiligheid van het Internet-of-Things aanpakken. Technisch onderzoek wordt hierbij gecombineerd met juridische en…

Intelligente inlegzool analyseert risicovol gedrag

Intelligente inlegzool analyseert risicovol gedrag

Atos en de startup Rcup hebben intelligente morfologische inlegzolen ontwikkeld die kunnen helpen om klachten aan het bewegingsapparaat te voorkomen. De zolen zijn voorzien van sensoren die data verzamelen over het…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Groot bereik - wereldwijde toepassing - veilige gegevensoverdracht

Schmersal lanceert nieuw veiligheidslichtscherm met Bluetooth-interface Voor het eerst lanceert de Schmersal-groep een...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 juni 2019, Den Bosch

Power Electronics 2019

Het doel van dit seminar is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te tonen op het gebied...

19 juni 2019, Vianen

Instrumentatie & Analyse event

Het Instrumentatie & Analyse event gaat over de nieuwste ontwikkelingen en uitdagende...

Meer agendapunten »