Hyundais UMV rijdt, loopt, en klimt over obstakels (video)

Hyundai werkt aan een voertuig dat niet alleen kan rijden, maar ook kan lopen en over obstakels klimmen. Het bedrijf heeft de technologie ver genoeg doorontwikkeld om een demo op schaal te kunnen tonen op de Ces.

De behoefte aan efficiëntere, snellere en flexibelere transportmiddelen voor gebruik in rampgebieden bracht Hyundai ertoe het eerste voertuig met beweeglijke poten te gaan ontwikkelen. Het bedrijf noemt zijn nieuwe voertuig een UMV (Ultimate Mobility Vehicle). In het ‘Elevate Concept’ wordt technologie toegepast uit elektrische voertuigen en robots, zodat het voertuig zich beter in moeilijk toegankelijk terrein kan voortbewegen dan de beste terreinvoertuigen.

Elevate klimt over puin

"Na een tsunami of een aardbeving kunnen de gebruikelijke reddingsvoertuigen slechts tot de rand van het rampgebied komen om hulpverleners af te zetten. Die moeten dan de rest van de tocht te voet afleggen. Elevate kan het rampgebied daadwerkelijk betreden en klimt desnoods over het puin en andere rommel. Deze technologie is ruimschoots berekend op dergelijke noodsituaties", aldus John Suh, Vice President en Head of Hyundai Cradle. "Ook zouden mensen met een lichamelijke handicap op plaatsen waar geen oprit aanwezig de autonome Hyundai Elevate kunnen oproepen. Die komt dan autonoom naar ze toe en stelt zich op de juiste hoogte in, zodat de gehandicapte met zijn rolstoel zó naar binnen kan rijden – en op de plaats van bestemming uiteraard omgekeerd."

hy  

Robotpoten hebben vijf gradaties

De Elevate is gebaseerd op een modulair EV-platform waarop uiteenlopende carrosserieën voor diverse taken zijn te plaatsen. De robotpoten hebben vijf gradaties van beweegbaarheid en een elektromotor in elk wiel. Het design is gebaseerd op de manier van lopen van zowel zoogdieren als reptielen en kan daardoor in elke richting bewegen.

De Elevate kan straks over een muur van anderhalve meter te stappen, of over een greppel van anderhalve meter breed en kan een spoorbreedte van vierenhalve meter bereiken, terwijl het inzittendencompartiment inclusief passagiers horizontaal blijft.

Om te kunnen rijden, vouwen de poten zich volledig in en wordt de elektriciteitstoevoer naar de gewrichten afgesloten. De toepassing van een geïntegreerde passieve wielophanging optimaliseert de efficiency van de batterijen aan boord. Daardoor kan de Elevate ook op de snelweg mee met het overige verkeer.

Specs

  • Gerobotiseerde poten met vijf gradaties van beweegbaarheid en een elektromotor in alle wielen
  • Het vermogen om te lopen zoals een zoogdier en een reptiel, in elke richting
  • Het vermogen om over een anderhalve meter hoge muur of een anderhalve meter brede greppel te stappen
  • Elektromotoren blokkeren de poten in elke gewenste positie
  • Modulair elektrisch voertuigplatform

Hyundai werkt voor de Elevate Concept nu ongeveer drie jaar lang samen met Sundberg-Ferar. Dit bedrijf is opgericht in 1934 en gevestigd in Detroit. Het is gespecialiseerd in productinnovatie en innovatiestrategie, industrieel design, gebruikers-interface, onderzoek en ontwikkeling en de vervaardiging van prototypen.

Hieronder volgen 2 video’s, eerst een van de presentatier op CES, vervolgens de promo met Hyundais visie.